'If you're going to San Francisco...'
'If you're going to San Francisco...'
Alleen al de daling met het vliegtuig is een goede reden om naar San Francisco te gaan. Zeker als je, zoals wij, op buurstad Oakland vliegt. Met een wijde boog komt ons vliegtuig over de Baai van San Francisco aanvliegen. We hebben een schitterend zicht op the Bay, zoals ze het hier noemen. De kustlijn van West-Californie wordt onderbroken door een gat van ruim een kilometer: de Golden Gate, de ingang naar de baai, die verder bijna honderd kilometer diep het land in snijdt. Het gat wordt overbrugd door de Golden Gate Bridge die goed te zien is. Naar het oosten toe overspant een andere kolossale brug, de Oakland Bay Bridge, de baai en hier verbindt de brug San Francisco met Oakland. Kortom, San Francisco is bijzonder fraai gelegen.
Dat wordt even later nog eens bevestigd als we vanuit Oakland over de Bay Bridge rijden. Er is al sprake van enige filevorming en langzaam rijden we naar het einde van de brug. Daar hebben we een majestueus zicht op downtown San Francisco dat ineens voor ons op duikt. De wolkenkrabbers van het Financial District, daarnaast de heuvels waarop de oudere wijken zijn gebouwd en voor ons de kustlijn. Een brede mooi aangelegde laan, de twee kilometer lange Embarcadero, scheidt de stad van de oceaan. Even later rijden we over de Embarcadero de stad binnen. We hadden gelezen dat dit opgeknapte havengebied wel publiek trok, maar dat het zo druk zou zijn hadden we niet verwacht. Je kunt bijna over de hoofden heen lopen. Duizenden mensen flaneren hier over de Embarcadero, langs de vele pieren. Dat schijnt iedere dag zo te zijn, ook in de winter.
Dit gebied, de Fishermans Warf, en dan vooral de pieren 39 tot en met 45, is een levendige buurt met een drukke (vissers)haven. Het is een van de drukste en meest bezochte attracties van San Francisco. Veel (vis) restaurants, winkels, (wandel) pieren, kermisattracties, een aquarium, straatartiesten etc. Van hieruit vertrekken ook de rondvaartboten en de boot naar het voormalige gevangeniseiland Alcatraz. Van alle pieren is pier 39 het bekendst, mede omdat hier een grote groep zeeleeuwen bivakkeert. We wandelen over de Embarcadero en zien natuurlijk de zeeleeuwen op pier 39, die luidruchtig kenbaar maken dat zij hier aanwezig zijn! We wandelen een stuk terug en zien dan dat hier de America’s Open wordt gehouden, een beroemde zeilwedstrijd in de baai van San Francisco. Overal hebben mensen zich geïnstalleerd; op een groot scherm zijn de verrichtingen van de zeilboten te volgen. Het is gezellig druk op deze zondagmiddag. Net geland en eigenlijk al meteen een beetje thuis. Toegegeven: dit is, zoals ook andere attracties in deze stad, nogal toeristisch, maar we vinden het toch erg gezellig om hier een middag rond te slenteren. Als we ons omdraaien, richting de stad, valt de indrukwekkende skyline van de stad ons op: Financial District en de heuvels Russian Hill, Telegraph Hill, Nob Hill met de oudere wijken, waar de huizen in verschillende stijlen gebouwd zijn. De chowder (romige vissoep) is verrukkelijk!
Hoewel we bij Californie al gauw aan zon denken, is het er niet altijd zonnig. In de zomer kampt de hele kust met het fenomeen June gloom, Juni mist. De mist hangt er echter niet alleen in juni, maar dit kan tot oktober duren. Het heeft te maken met de hitte boven het vasteland en de koude oceaan. Die heeft een temperatuur van 12 graden, waardoor je overigens vrijwel niemand in zee ziet. Dit grote temperatuurverschil trekt de koude zeelucht het land op, zeker in de middag en avond. De Golden Gate trekt dus voortdurend mist aan, waardoor juist die mooie brug vaak in de mist is gehuld.
De wijken in en rond het centrum zijn veelal wat oudere wijken met verschillende bouwstijlen. In de wijk Alamo Square zien we de Victoriaanse huizen, waaronder de beroemde Painted Ladies. Ashbury Heights is de voormalige hippiewijk, de wijk waar het in de zestiger jaren allemaal gebeurde. Twin Peaks zijn twee opvallende heuvels van ongeveer 280 meter, ten zuiden van het centrum. Boven hebben we een schitterend uitzicht over het centrum van de stad en wijde omgeving.
Dan komen we via een mooi groot stadspark bij de Golden Gate Bridge, misschien wel het icoon van deze stad. De Golden Gate Bridge verbindt het centrum van San Francisco met het noorden. De brug, die gereed kwam in mei 1937, is een staaltje van technisch vernuft. De brug is 2,7 km lang, waarvan 1280 meter tussen de twee pijlers. De pijlers zelf zijn 237 m hoog! De brug mag je gerust kolossaal noemen. De rijbaan hangt aan 2 stalen kabels van 2,3 km lang. We lopen de brug op om te ervaren hoe het is om over de brug te wandelen: bijna 70 meter onder ons ligt de Stille Oceaan. De pijlers komen maar niet dichterbij, wat aangeeft dat de brug bijzonder lang is, en dat je je verkijkt op deze lengte. Hoogtevrees moet je hier niet hebben.
Over de Van Ness Avenue, een beetje een statige straat, rijden we naar het echte centrum. Hallidie Plaza, Powell Street en vooral Union Square (een klein intiem terrasvormig pleintje) mag je gerust het kloppende hart van de stad noemen. Het is hier levendig, er zijn veel warenhuizen, restaurants, winkels, hotels en ook veel mensen. Vanaf Hallidie Square nemen we het toeristentrammetje naar beneden, naar Fisherman’s Warf. We zien onderweg Lombard Street, een van de steilste straten van de stad. We maken een boottocht door de baai. We doen en zien nog veel meer.
San Francisco, een droom komt uit. Van jongs af aan heb ik deze stad altijd al willen bezoeken. Voorlopig zet ik hem op de lijst 'mooiste stad ter wereld' maar op nr. 1. Eens kijken hoe lang Frisco dat volhoudt.