New York - New York pizza image
Lkoedam

New York - New York pizza

De Bronx, rond het middaguur. 'Stupid tourist!' roept een man uit het raam van zijn grote zwarte terreinwagen. Terwijl ik het zebrapad oversteek kijkt hij afkeurend naar mijn misschien inderdaad wat al te toeristische Reef teenslippers. Ergens langs Arthur Avenue zou een lieflijk Italiaans wijkje moeten liggen, maar voorlopig voert de straat enkel langs armoedige ongeverfde huizen en half gedemonteerde autowrakken. Mijn blanke huidskleur is een uitzondering in dit deel van de Bronx. 'Loopt Arthur Avenue achter dit park nog verder?' vraag ik aan een dikkig Dominicaans meisje. Ze pulkt de koptelefoontjes uit haar oren en roept met een volume alsof de muziek nog aan staat: 'Huh?'. Ik herhaal de vraag. Ze knikt en maakt met haar arm een omtrekkende beweging. Eenmaal aan de andere kant blijkt het park de demarcatielijn van twee werelden. Krakend wit geverfde huizen met keurig door al even witte hekjes omzoomde grasperken staan aan weerszijden van de straat. Een bejaarde man zet zijn zilvergrijze Honda sedan in het sop terwijl zijn vrouw in een blauw-wit gestreepte schommelstoel op de veranda de krant zit te lezen. In de tuin van de buren spelen kinderen en een wit hondje met de tuinslang. Oma, een gebruinde vrouw met dikke bovenarmen in een blauwe jurk, spreekt ze streng toe en zwaait naar de buurvrouw in de schommelstoel. 'Ciao, Cristina.' 'Ciao, Maria, come stai?'



Tekst Kasper Verkaik, Fotografie GerritJan Huinink



Culinair themapark



'Welcome to Little Italy of the Bronx', staat op grote vanen in de Italiaanse driekleur aan weerszijden van de straat. Een overbodige boodschap eigenlijk, want vanaf hier herinnert bijna ieder pand aan het Italiaanse vaderland. De cafés en koffiehuizen hebben spijlraampjes, sierlijke vitrage en gevels met houten lambrisering in fleurige kleuren. Naast cafés en koffiehuizen zijn overal Italiaanse restaurants en pizzeria's. Op Arthur Avenue zelf zijn er alleen al twaalf. Bij vishandel Consenza's liggen de bakken vol met krab, garnalen en mosselen. Het is halverwege de middag en de meeste restaurants zijn nog leeg. Een man met een gebruind gezicht, witte haren en een dito overall staat op een ladder het uithangbord van het restaurant bij te schilderen. Met dunne lijntjes accentueert hij de blauwe golven van een tekening die waarschijnlijk een strand ergens langs de Adriatische kust moet voorstellen.



Op een paar zaken in Italiaanse confectiekleding, schoenen, leren tassen en huishoudelijke artikelen na, is voedsel het voornaamste product van de winkels in Little Italy of the Bronx. De wijk heeft iets van een culinair themapark. Talloze kruideniers, traiteurs en speciaalzaken verkopen bijna ieder denkbare Italiaanse lekkernij. Verse broden, banketspecialiteiten, huisgemaakte mozzarella, provolone, enorme parmigiani kazen, reusachtige parmahammen, salamiworsten, olijven in alle kleuren en pasta in alle soorten en maten. Veel winkels zijn al sinds het begin van de vorige eeuw eigendom van dezelfde families. Achter de houten toonbank in het midden van de wit betegelde pastawinkel Borghatti's staan vier generaties. Oma Borghatti geeft de antieke kassa een poetsbeurt. Moeder staat de klanten te woord. Haar zoon steekt vanachter het gordijn tussen de keuken en de winkel zijn hoofd om het hoekje en wacht tot de kleinzoon hem een zak meel komt brengen. Op een stuk karton staat getekend in welke lengte en breedte de verschillende soorten pasta's te koop zijn. 'Fetuccini, nr. 4, graag'. Moeder loopt naar een tafel met grote plakken verse pasta. Ze haalt een plak door een handbediende snijder, vangt de dunne sliertjes op in een vetvrij papier, bestrooit ze met een handje maïsmeel en maakt er een keurig pakketje van.



Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.