Op tornado's jagen in Amerika image
Lkoedam

Op tornado's jagen in Amerika

Robert Edmonds, een jonge weerkundige uit de Amerikaanse staat New Mexico, is een van de weinige betaalde storm chasers, mensen die voor de kick tornado’s en andere extreme weerverschijnselen achterna jagen.

Ga mee op een roadtrip door Tornado Alley, met gemiddeld duizend stormen per jaar / Columbus Travel
Ga mee op een roadtrip door Tornado Alley, met gemiddeld duizend stormen per jaar / Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)


‘Je lichaam schreeuwt ‘omkeren!’ Maar toch trap je het gaspedaal verder in en rijd je de duisternis in. In de verte zie je iets wat op een tornado lijkt en recht op je af komt. De adrenaline giert door je lichaam – je voelt je euforisch. Eíndelijk, een tornado!’ Robert Edmonds, een jonge weerkundige uit de Amerikaanse staat New Mexico, schetst zijn ideale dag. Hij is een van de weinige betaalde storm chasers, mensen die voor de kick tornado’s en andere extreme weerverschijnselen achterna jagen.



Tornado Alley



Een bezigheid die vooral in de VS de laatste jaren met een onstuimige opmars bezig is, mede dankzij realityprogramma. Robert neemt je mee op een roadtrip in de Tornado Alley, een enorm prairiegebied tussen de staten Texas en South Dakota. Warme, vochtige lucht uit de Golf van Mexico schuift hier onder een luchtstroom uit Mexico en de Rocky Mountains. Gevolg: gemiddeld duizend stormen per jaar, voornamelijk in de maanden april, mei en juni.



Adrenalinekick



Op 18-jarige leeftijd ging Robert zijn eerste storm in Tornado Alley achterna. Niet zo zeer om de adrenalinekick als wel om het natuurgeweld te fotograferen. ‘In het begin deed ik álles om het vast te leggen. Ik heb dingen gedaan die ik nu no way weer zou doen. In mijn uppie erop uit trekken, bijvoorbeeld.’ Inmiddels is Robert alles behalve een leek – door zijn fascinatie met extreem weer besloot hij astronomie te studeren. Ondertussen werden zijn vrienden en kennissen nieuwsgierig door zijn storm chasing verhalen en wilden met hem mee op pad.



Zelf achter het stuur



‘Daarna ging het balletje rollen. Steeds meer onbekenden namen via via contact met mij op. Op een gegeven moment ging dat zo goed, dat ik besloot om een klein bedrijfje op te zetten: Storm Chase Guide.’ Robert pakt het anders aan dan zijn concurrenten. Daar zit je meestal met een groep achterin een busje af te wachten tot er iet gebeurt. Hier ga je zelf achter het stuur zitten en bepaal je zelf hoe ver je wilt gaan. ‘Natuurlijk, het is gevaarlijk, maar ik ben nooit in een levensbedreigende situatie beland. Door de jaren heen heb ik hoogstens wat autoschade geleden door hagelbuien en stevige windvlagen.’



Kwestie van geluk



Bovendien geven de sensationele storm chasing beelden op bijvoorbeeld Discovery Channel niet goed weer hoe een doorsnee jachttripje eruit ziet. Robert: ‘Bereid je voor op veel wachten, heel veel stilzitten en autorijden totdat je erbij neervalt. Op één dag zul je zo’n 8 à 10 uur achter het stuur zitten. En dat voor een of twee weken, totdat we iets zien.’ Of niet: storm chasing blijft een kwestie van geluk hebben. Er is nog veel onduidelijkheid over hoe tornado’s precies ontstaan. Ondanks hulpmiddelen als online weerupdates, gps-navigatie en satellietbeelden van lage drukgebieden kun je dan ook zomaar twee weken lang alleen maar blauwe lucht te zien krijgen. Maar als het raak is, dan is het ook goed raak. ‘Je hebt het gevoel van iets bijzonders getuige te mogen zijn. Het is een ervaring waar je nog jarenlang verhalen over blijft vertellen, totdat niemand ze meer wil horen!’



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)