VS: Monument Valley door andere ogen image
Lkoedam

VS: Monument Valley door andere ogen

In Navajoland ontdek je de indrukwekkendste canyons van de VS. En kun je de glorie van het grootste Amerikaanse indianenvolk zelf ervaren. Columbus-schrijver Jona Dekker vertelt.

De rode rotspartijen van Navajoland komen in menig western voor. Foto: Malou van Breevoort.
De rode rotspartijen van Navajoland komen in menig western voor. Foto: Malou van Breevoort. (© Columbus Travel 2015)


Muren van rood gesteente sluiten je in, de zon staat hoog aan de hemel. Snel een slok water, voor de uitdroging toeslaat. In de Amerikaanse staat Arizona zijn de zomers droog en heet. Zou dit de reden zijn waarom deze zijarm van de Canyon del Chelle ook wel de Canyon van de Dood wordt genoemd? Gids LeRoy kijkt ernstig en schudt van nee. De hitte kreeg de Navajo er niet onder. Maar in 1805, vertelt hij, zijn vele van zijn voorouders afgeslacht of te pletter gevallen, op de vlucht voor Spaanse kolonisten. Een doodlopende inham in het gesteente draagt daarom de naam Massacre Cave.



Westerndecor van Navajoland



De Canyon del Chelle ligt middenin Navajoland, een reservaat dat op het kruispunt van Utah, Colorado, Arizona en New Mexico ligt. Het is het decor van Monument Valley, een iconische verzameling oranjerode rotspartijen, veelvuldig in Cinemascope vastgelegd door de legendarische westernregisseur John Ford. De Canyon del Chelle is veel minder bekend maar evengoed indrukwekkend. Wie de moeite neemt diep Navajoland in te trekken, maakt bovendien kennis met de gebruiken van het grootste Amerikaanse indianenvolk.



Verloren generatie



Makkelijk hebben de Navajo het ook sinds de slachtpartij van 1805 niet gehad. Revolverheld Kit Carson verjoeg de Navajo op last van de regering uit eigen land, voornamelijk vanwege geruchten dat in het gebied goud gevonden zou kunnen worden. In de Tweede Wereldoorlog waren de Navajo een integraal deel van het Amerikaanse succes in de Stille Oceaan – de moeilijke, nauwelijks te ontcijferen taal van de ‘wind talkers’ bleek niet te kraken door Japanse codebrekers. Maar de dank voor bewezen diensten bleef uit. Navajo-kinderen werden gedwongen de eigen taal en gebruiken af te leren. Assimileren was het devies. In het bitterarme binnenland van de staat Arizona, waar je overal vervallen indianenkraampjes met handwerk langs de weg treft, ontstond zo een verloren generatie. Velen werden werkeloos, een aantal raakte aan de drank. Dit is tot op de dag van vandaag een probleem.



Pow wows



Wat de Navajo in Navajoland staande houdt, is een liefde voor het eigen erfgoed. Die vieren ze tijdens pow wows – traditionele feesten. De grootste is de Navajo Nation Fair in Window Rock, Arizona, dat maar liefst honderdvijftigduizend indianen trekt. De mannen openen het evenement met een dans, hun rug lichtjes gebogen, de voeten stampend op de maat van de drums. Ze dragen hun hoofdtooien, ceremoniële wapens en rijkversierde mocassins. Het is een intimiderend gezelschap. Even weet je welk ontzag zich van oude tegenstanders meester moet hebben gemaakt. Daarna volgen danswedstrijden voor de kinderen, een rodeo en een grote markt met indianenproducten. Het is hét moment dat de Navajo kunnen tonen dat alle tegenslag ze niet heeft kunnen breken.



Hoe kom je er?



Wie Navajoland bezoeken wil, kan het beste vliegen op Phoenix of Las Vegas. Via restanten van de oude Route 66 rijd je door een onbarmhartig maar imposant woestijnlandschap naar het oosten. Hier is het nog druk, maar nadat de meeste reizigers zijn afgeslagen naar de Grand Canyon, is het niet ver meer naar de grenzen van Navajoland. Regel daar vooral een gids, die je alles kan vertellen over de cultuur van de Navajo en de oude mythen van de stam. Ook kan een gids je de weg wijzen naar de Canyon van de Dood.


Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)