Je eigen jungle in je achtertuin
‘Boven me hangen passievruchten aan het prieel. De geur van de nachtbloeiende jasmijn hangt nog in de lucht van afgelopen nacht. De vochtigheidsgraad is 85 procent. Ik sta in de tropen in mijn eigen achtertuin.’ Permaculturist – een soort botanist – Jerome Osentowski legt uit hoe tropische tuinen, overal op aarde, kunnen worden nagebootst.
In exotische plantenkas Phoenix waan je je in de jungle. (Foto:
CRMPI)
In 1987 besloot voormalig marktstalhouder Jerome Osentowski, een fervent hobbybotanist van Poolse komaf, om het roer om te gooien. In de bergen van de Amerikaanse staat Colorado richtte hij het Central Rocky Mountain Permaculture Institute (CRMPI) op en spitste hij zich toe op permacultuur (klimaatsturing). Phoenix is de naam van de exotische kas op het terrein van CRMPI. Eenmaal binnen waan je je in het hart van de jungle of zoals Osentowski het omschrijft een volwassen tropisch bos met meer dan 75 soorten tropische planten en fruit zoals bananen, passievruchten en papaja’s.
‘Het is wat je zou verwachten als je je achterdeur uitloopt in, laten we zeggen, Costa Rica of Hawaii. Maar dan op 2200 meter hoogte in de bergen van Colorado! In de winter ligt er buiten wel een meter sneeuw,’ grapt Osentowski. Het klimaatsysteem (climate battery) in de kas is 24/7 bezig met het reguleren van de temperatuur. Zo verhitten thermostaten de grond gedurende de dag en de lucht gedurende de nacht. ‘Het vernuftige systeem stelt me in staat om bijna al mijn tijd – een aantal uren per dag – te stoppen in het onderhouden van de planten. Let wel,’ waarschuwt hij, ‘tuinkassen zijn dynamische wezens. Aangezien alle tuinkassen van elkaar verschillen is het essentieel dat je je aanpast aan het karakter van de kas.’ Hij raadt aspirant-botanisten, voordat ze naar binnen verkassen, dan ook ten zeerste aan om over een basiskennis van het traditionele tuinieren te beschikken.
Hoewel het geavanceerde systeem anders doet vermoeden zijn de kosten voor het opzetten en onderhouden van een klimaatkas redelijk beperkt. ‘Het is moeilijk om de precieze kosten in te schatten zonder het formaat, de materialen en de locatie te weten,’ aldus Osentowski. ‘Maar het gebruik van gerecyclede materialen en de implementatie van een waterreservoir en een zonnecel houden de kosten laag.’ Ook je eigen stukje jungle aanleggen in je Nederlandse achtertuin?
Bezoek Osentowski in hoogsteigen persoon voor een rondleiding van CRMPI. Of schaf zijn handboek aan: The Forest Garden Greenhouse: How to Design and Manage an Indoor Permaculture Oasis.
Ben je een echte bosliefhebber? De Columbus-redactie heeft een complete pagina met leuke tips, wandelingen en verhalen over bossen in Nederland en daarbuiten voor je samengesteld. Plus: Stuur je favoriete bosfoto in en win een weekendje in een natuurhuisje in het bos en vele andere topprijzen!