Californie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gestrande walvis

Californie,
Verenigde Staten


We rijden met onze camper van Crescent City richting San Francisco. Op een brug over de rivier bij Klamath zien we een enorme opstopping, en lopen er allemaal mensen over de weg de brug op. Ze hangen over de reling en kijken naar beneden, in de rivier. Er zijn zelfs verkeersregelaars. We parkeren de camper langs de kant en lopen nieuwsgierig de brug op. Tot onze schrik en verwondering zien we recht onder ons, in de zoet (!!) water rivier een walvis zwemmen.
Ze (het blijkt een vrouwtje) zwemt rondjes, maar blijft steeds bij de brug.
Van een local horen we al snel dat het een moeder walvis betreft, die met haar kalf de verkeerde 'afslag' genomen heeft, en in plaats van op zee te blijven, de rivier op is gezwommen. Locals zijn weken bezig geweest om ze terug richting zee te loodsen, maar tevergeefs. Na 3 weken is het kalf op eigen kracht terug naar zee gezwommen, de moeder helaas niet.
Na bijna 6 weken is ze overleden, lezen we bij thuiskomst op internet. De 'Yurok Tribe' ('downriver people'), oorspronkelijke bewoners van het gebied, hebben de walvis langs de rivieroever begraven. Een droevig verhaal, de natuur kan soms hard zijn.