Californie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Monolake

Californie,
Verenigde Staten


Mono Lake is meer dan 1 miljoen jaar geleden ontstaan, het is een van oudste meren van heel de VS. Een van de meest opvallende kenmerken zijn de vreemd gevormde kalksteentorens (tufa's) in het water en op de oever.

De tufa's zijn ontstaan door dat zich onder de bodem van het meer zoetwaterbronnen bevinden. Het zoete water bevat veel calcium, en dit vermengt zich met het zoute water in het meer. Het calcium verbindt zich met het zout, en deze combinatie slaat op de bodem neer in de vorm van kalksteen. Het duurt vele jaren voordat op deze manier een tufa is gegroeid.
Vanaf 1941 vond een drastische afname van de watertoevoer naar Mono Lake plaats. De oorzaak was dat de stad Los Angeles vier van de vijf voornaamste stromen die eerst in het meer uitmondden, voor de watervoorziening van de stad ging gebruiken. Het waterpeil zakte meer dan 12 meter, en de tufa’s kwamen steeds meer boven de oppervlakte van het water uit. Sinds 1994 wordt Mono Lake beschermd, en men heeft maatregelen getroffen waardoor het waterpeil langzaam weer stijgt.
Deze foto is gemaakt tijdens Sunrise in de vroege ochtend.