Muzikale wereldwijde rondreis langs Graceland, Paisley Park en het ABBA museum
Muzikale wereldwijde rondreis langs Graceland, Paisley Park en het ABBA museum
The King is dead, long live the King. And Prince. And Queen.
Elvis Presley, ook bekend als The King, is deze maand alweer 40 jaar dood. De afgelopen twee jaar ontvielen ons vele muziekidolen. Ik denk natuurlijk aan Prince en David Bowie. Gelukkig klinkt hun nalatenschap wereldwijd door. Ik heb de belangrijkste opnamestudio’s, musea, huizen of zelfs themaparken voor je verzameld in dit blog. Ook van bands die niet meer bestaan, zoals The Beatles, ABBA of Queen. The show must go on!
Love me tender
Het door Elvis opgerichte Graceland in Memphis in de Verenigde Staten is springlevend, net als zijn trouwe schare fans. Vorig jaar verwelkomde het park haar 20 miljoenste bezoeker. Al die liefhebbende fans kunnen het toch niet fout hebben? Zijn Graceland Mansion, auto’s en uiteraard Elvis’ extravagante outfits springen het meest in het oog. Maar ik zou natuurlijk geen goede KLM-purser zijn, als ik niet speciaal aandacht vestigde op zijn twee vliegtuigen. Hij doopte er een de Lisa Marie – genoemd naar zijn dochter. Vergaap je aan vergulden wastafels en stoelriemsluitingen. Na een bezoek aan Graceland is Elvis gegarandeerd always on your mind.
Imagine
Veel nummers van The Beatles zijn opgenomen in de legendarische Abbey Road Studio’s in het Engelse Londen. Het zebrapad voor dat pand, van het gelijknamige album is net zo beroemd. Dagelijks poseren honderden fans er voor een foto, net zoals de Fab Four dat deden. De luid toeterende automobilisten herinneren toeristen er aan dat niemand onsterfelijk is. Wie meer rust wil, gaat naar Strawberry Fields. In Central Park in New York. Recht tegenover de laatste woonplaats van John Lennon ligt een mozaïek met het woord Imagine erin. Er liggen verse bloemen van fans ter nagedachtenis aan deze Beatle. Wie de Beatlemania echt wil herbeleven, bezoekt Liverpool. Arriveer in stijl: op Liverpool John Lennon Airport! Hier staat zelfs een replica van de Yellow Submarine. Bezoek het museum The Beatles Story en vergaap je aan het drumstel van Ringo Starr, decorstukken uit films en bedenk hoe je er uit zou zien met een klassiek Beatles kapsel. In de Cavern Pub zijn dagelijks live optredens van Beatles cover bands te zien. Met zijn toenmalige band Wings nam Paul McCartney overigens de titelsong van de James Bondfilm Live and let die op, een dodelijke titel.
Space Oddity
Dat je zelfs vanuit het hiernamaals op wereldtournee kunt, bewijst David Bowie – niet voor niets de vertolker van het nummer Space Oddity. De tentoonstelling ‘David Bowie is’ van het Victoria & Albert Museum in Londen, reist de wereld rond en is nu tot en met eind september te zien in het Museu del Disseny de Barcelona in Spanje. Het is een prachtige voorstelling met meer dan 300 songteksten, muziekinstrumenten en natuurlijk zijn overdadige kledingstukken. Videobeelden en interviews met Bowie en zijn ingewijden bieden nieuwe inzichten in deze baanbrekende muzikant. Is het een intro voor zijn eigen museum, Major Tom?
I would die 4 you
Vlakbij het Amerikaanse Minneapolis is Paisley Park van artiest Prince te vinden. Hier zijn de opnamestudio’s, trad hij live op in zijn eigen concertzaal en vond hij vooral zijn thuis. Volgens de gepassioneerd vertellende gids die ons rondleidt, was Prince bij leven al van plan er gedeeltelijk een museum van te maken en wordt zijn wens nu vervuld. Er is tijd voor een minuut stilte bij zijn urn, op een centrale plek in het gigantische complex. Rondom zijn kamers ingericht die thematisch een album weergeven. Decorstukken, muziekinstrumenten en kostuums in kleurrijke opstellingen beelden de diversiteit uit. De grootste ruimte is ingericht voor zijn bestseller Purple Rain met de paarse motor. Eerst deed de zaal dienst als basketbalveld voor hemzelf en als dansstudio voor zijn entourage. Helaas mag je nergens foto’s maken, zoals dat ook verboden was bij zijn optredens; volgens His Royal Badness leidde dat af van de persoonlijke belevenis. De ruimte waar Prince na een optreden met familie en vrienden uitrustte of juist een privé-optreden gaf is psychedelisch ingericht, een klassieke auto lijkt uit de muur te komen rijden. Een beveiliger polst nog of ik interesse heb in een feestje in Paisley Park, de dag erna. Er worden, net als in de First Avenue club in Minneapolis waar de zanger veel optrad nog altijd Prince tributes gehouden. Let’s go crazy.
Dancing Queen
De Zweedse band ABBA is een van de meest iconische winnaars van het Songfestival met Waterloo en had daarna grote wereldhits met nummers als Ring Ring, Mamma Mia en Dancing Queen. Wie zijn of haar eigen zang- en danskwaliteiten wil testen of verbeteren, bezoekt ABBA The Museum in Stockholm – op maar twee uurtjes vliegen van Amsterdam. Je mag in het museum daadwerkelijk meezingen en dansen met de band, proberen een lied te componeren of digitaal bekijken hoe hun outfit jou staat. Via de audioguide vertellen de bandleden zelf hoe ze hun ABBA-tijd beleefden. De jaren ’70 zijn nergens ver weg in de inrichting van het museum, net zoals de honderden platina albums. Thank you for the music, ABBA.
Made in Heaven
Freddie Mercury, de voormalige zanger van de rockgroep Queen, is geboren op Zanzibar, een eiland voor de kust van het Tanzaniaanse Dar es Salaam. Het huis is van de buitenkant te bezichtigen, een populair en kortdurend uitje voor fans. Zij laten fanmail achter, maken foto’s en gedenken de grote, veelzijdige artiest. Dit gebeurt ook op zijn laatste woonadres, in Londen. Al moet je daar, op 1 Logan Place in de wijk Kensington meer moeite voor doen om je briefje tussen het beschermende harde plastic op de muur te stoppen. Bovendien, het wordt er dagelijks weer weggehaald. Op het jaarlijkse festival rondom Freddies geboortedag op 2 september in de plaats Montreux in Zwitserland, is wel ruimte voor fans om uiting te geven aan hun liefde voor de zanger. Zij verzamelen zich bij het standbeeld van Mercury. De artiest kwam graag in de stad en Queen nam er hun laatste album op getiteld Made in Heaven.
Zoals fans van al deze muzikanten weten: Al is de artiest dood, lang leve de artiest. Het originele blog dat ik voor KLM schreef: https://blog.klm.com/the-king-is-dead-long-live-the-king-and-queen-and-prince/