image
Getty Images

Van Illinois tot Californië: maak een roadtrip over de 100 jaar oude Route 66

Route 66, ook wel bekend als de 'Mother Road', is een van de beroemdste snelwegen in Amerika, zo niet ter wereld. En 2026 is het perfecte jaar om een roadtrip langs deze iconische route te plannen. Waarom? Deze legendarische route viert dan namelijk haar honderdjarig jubileum!

Het festijn biedt niet alleen een unieke kans om deel te nemen aan de festiviteiten, maar ook om jezelf onder te dompelen in de rijke geschiedenis en cultuur die de Main Street of America definieert. Van vintage motels en gloeiende neonsigns tot klassieke diners en eigenzinnige attracties langs de weg: de reis van Chicago naar Santa Monica belooft een nostalgisch avontuur vol iconische Amerikaanse bezienswaardigheden en smaken. Route 66 is niet zomaar een weg – het is een levendig symbool van avontuur, vrijheid en de geest van de American Dream. En in 2026 is het dé kans om dit zelf te beleven en onvergetelijke herinneringen te creëren!


Begin je avontuur in Illinois

Gemini Giant en Route 66 Museum, Illinois. Foto links: Science Photo Library/ANP. Foto rechts: Jon Arnold Images/ANP

Je Route 66-avontuur begint in Joliet, Illinois, bij het charmante Route 66 Museum, waar je wordt verwelkomd door de iconische 'Muffler Men', reusachtige figuren die ooit als reclame langs de weg dienden. De eerste 'Muffler Man' die je tegenkomt is de Gemini Giant in Wilmington, een indrukwekkend negen meter hoog standbeeld dat reizigers uitnodigt om te stoppen bij het beroemde Launching Pad Drive-In Restaurant. Geniet daar van hun heerlijke hot roast beef sandwich of een klassieke Vienna beef hotdog, en vervolg je reis naar Pontiac om de historische muurschilderingen van president Abraham Lincoln te zien. Mis het Route 66 Hall of Fame Museum niet, een heerlijke stop vol vintage advertenties en memorabilia – een ware slice of Americana.


Ontdek het stukje Kansas op Route 66

Cars on the Route, Galena, Illinois. Foto: Getty Images

Voor fans van de animatiefilm 'Cars' is dit een must! Hoewel Route 66 slechts twintig mijl door Kansas loopt, biedt het een charmant stukje plattelands-Amerika. In Galena vind je Cars on the Route, een nostalgische ode aan de geliefde film, gehuisvest in een gerestaureerd tankstation. Voor een perfecte lunchpauze ga je naar The Old Riverton Store, een Route 66-icoon sinds de vroege dagen. Haal hier wat lekkers om mee te nemen en geniet van een picknick bij de Rainbow Bridge, de laatste overgebleven boogbrug op de route – een pittoreske herinnering aan de geschiedenis van de weg.


Cultureel erfgoed in New Mexico

San Felipe de Neri, Route 66. Foto: Getty Images

De route gaat verder door Albuquerque, New Mexico, waar je tal van must-sees vindt, zoals het KiMo Theater, beroemd om zijn Pueblo Deco-architectuur, en de historische San Felipe de Neri-kerk. Voor een nostalgische maaltijd stop je bij The Dog House Drive-In, bekend uit de tv-series 'Breaking Bad' en 'Better Call Saul'. Dit iconische restaurant, met zijn herkenbare neonreclame van een teckel, serveert al meer dan vijftig jaar hotdogs en hamburgers. Na de lunch mag een bezoek aan Nob Hill niet ontbreken, waar de neonlichten je nostalgisch terugvoeren naar het oude Route 66.


Adembenemende landschappen in Arizona

Rijd de Route 66 door Petrified Forest. Foto: Getty Images

Arizona staat bekend om zijn adembenemende landschappen, en deze overslaan zou een misdaad zijn! Voordat je deze natuurlijke wonderen bereikt, stop je bij enkele eigenzinnige schatten in New Mexico, zoals de Acoma Curio Shop in San Fidel of de iconische Roy T. Herman's Garage  in Thoreau. Het echte hoogtepunt wacht in Arizona: het Petrified Forest National Park. Wandelend door dit buitenaardse landschap van oude versteende boomstammen, word je betoverd door de prachtige, levendige kleuren van de Painted Desert. Dit is de natuur in zijn meest surrealistische en indrukwekkende vorm.


Verborgen juweeltjes van Arizona

Ezelstad Oatman in Arizona: een stop langs Route 66. Foto: Getty Images

Ooit een stad willen bezoeken waar wilde ezels vrij rondlopen? Oatman, een historische mijnstad, is de plek. Deze charmante ezels dwalen door de straten, maar aaien is op eigen risico! Voordat je naar Oatman gaat, moet je zeker stoppen in Seligman, een vintage stad vol kleurrijke cafés en ouderwetse tankstations. Trakteer jezelf op een van de beste milkshakes van Route 66 bij Delgadillo's Snow Cap Drive-In, waar ze misschien zelfs een speciale shake hebben ter ere van het honderdjarig jubileum van de route. Voor een spannende afwisseling op je reis kun je Las Vegas verkennen, waar je wordt omringd door felle neonlichten, het fascinerende Mob Museum en het iconische Neon Museum.


Van Las Vegas naar Californië

Rijd over Route 66 naar Californië. Foto: Getty Images

Na Las Vegas keer je terug naar Route 66 en rijd je door het Joshua Tree Forest naar Amboy, waar Roy's Motel & Café je verwelkomt met een prachtig neonbord. In Barstow kun je het Mother Road Museum bezoeken en richting de kust geniet je van het uitzicht op de Cajon Pass. Bezoek het First Original McDonald's Museum in San Bernardino voordat je naar het iconische Wigwam Motel gaat voor een unieke overnachting.


Het einde van de Mother Road in Santa Monica

Route 66 bij de Santa Monica Pier. Foto rechts: Getty Images

Het laatste stuk van Route 66 voert je door Pasadena en Los Angeles, langs iconische bezienswaardigheden zoals de Colorado Street Bridge en de bruisende Grand Central Market. Je reis eindigt bij de Santa Monica Pier, waar een plaquette het officiële einde van Route 66 markeert. Staand aan de rand van de Stille Oceaan kijk je terug op een episch avontuur vol vieringen van het honderdjarig jubileum, heerlijke roast beef sandwiches, romige milkshakes, ontmoetingen met wilde ezels en enkele van de meest adembenemende landschappen van Amerika.  Het is de perfecte afsluiting van een once-in-a-lifetime roadtrip.


Een reis vol geschiedenis en avontuur

Maak een reis langs Route 66. Foto: Getty Images

Route 66 is veel meer dan een weg; het is een symbool van vrijheid, avontuur en de American Dream. Van historische bezienswaardigheden tot spectaculaire landschappen, deze route biedt een unieke kans om een belangrijk stuk Amerikaanse geschiedenis te ervaren. Naast de geweldige bezienswaardigheden kom je onderweg ook geaccrediteerde gidsen van de National Historic Route 66 Federation tegen in motels, musea en andere stops. Zij barsten van de kennis en delen graag fascinerende verhalen over de weg, waardoor je nog dieper in de rijke historie van de route kunt duiken. Of je nu grote steden of vergeten dorpjes bezoekt, een roadtrip langs Route 66 belooft een onvergetelijke ervaring.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.