Alaska

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Alaska image

Ver weg in het ongerepte Alaska (2: laatste deel de kuststeden Valdez en Seward)

Alaska
Verenigde Staten
Kburgers1

Ver weg in het ongerepte Alaska (2: laatste deel de kuststeden Valdez en Seward)

Vanaf Tok Alaska maakte we voor 4 dagen een uitstapje naar Dawson City in de Yukon Territories Canada.
Hiervoor hebben we vanuit Tok de Top Of The World Highway gereden naar Dawson City. De highway is 300 kilometer lang. Zeker 70 kilometer is onverhard. Een avontuur dus om met onze gehuurde Kia overheen te rijden. Schitterend hoe je opeens boven de boomtoppen uitrijdt en eindeloos ver weg kan kijken.
In Dawson City verbleven we in een tent, want we vinden het leuk om te kamperen.
Het dorpje oogt nog zoals het in de jaren 1898 was. Met een kijkje bij de dregde no.4 en de paddlewheeler (radarboot) de Keno hebben we een goed idee gekregen van de tijd van de goudzoekers. In de avond zijn we gaan ontspannen in Diamond Tooth Gerties Gambling Hall zoals de goudzoekers dat ook deden. En hebben we genoten van een schitterend uitzicht vanaf de Midnight Dome waarbij je een mooi uitzicht hebt over Dawson City. Dawson City gaf ons een kijkje in een belangrijk stukje geschiedenis en even heb je het gevoel alsof je er zelf bij bent geweest.

Na 4 dagen Dawson City keerden we over dezelfde route terug naar Tok Alaksa. Even afkloppen dat we de auto en de banden heel gelaten hebben.
Onze reis in Alaska ging vervolgens naar Valdez over de Richardson Highway. Onderweg troffen we Wrangell st Elias national park, het grootste nationale park van de USA. Verderop richting Valdez zijn we gestopt bij de Worrington Glacier en de Keystone Cayon.

In Valdez zijn we 2 nachten verbleven. Ons doel was om met de boot de Columbia Glacier te bezoeken en een glimp op te vangen van walvissen. Wat een indruk heeft de Columbia Glacier gemaakt. Prachtig zoveel massief ijs. Schrijnend dat het door de klimaatveranderingen zo snel afbrokkelt en terug loopt.
Onderweg tijdens de boottocht kwamen we bultruggen tegen, sea lions, zee-otters en dall porpoises (familie van de dolfijn) Schitterend. Helaas tot mijn spijt geen orka's.

Met Valdez in ons hart zijn we vervolgens doorgereden via de glenallen highway richting Seward (met een tussenstop in Ekluthna Lake). Onderweg tref je de fascinerende Matanuska Glacier, gewoon langs de highway. Het rijden in Alaska is al een uitje op zich.
In Seward aangekomen hebben we de omgeving van het Kenai Fjords national park bekeken met de boot. En tot onze vreugde troffen we een vinvis, deze worden maar 5x per jaar daar waargenomen. Gaaf nog een walvis toevoegen aan ons lijstje. Verder hebben we twee soorten puffins gezien, leuke beesten!
Verder hebben we op het vaste land een hike gemaakt naar de Exit glacier. Die gletsjers in Alaska fascineren mij nog steeds. Tevens als de zalmtrek. Mooi om te zien hoe die beesten zich via de stroom opgooien op weg naar hun geboortegrond.

Maar na 3 weken kwam er helaas een eind aan onze vakantie in Alaska en zijn we terug gereden richting Anchorage langs de Cook inlet (helaas was dit niet de tijd voor beluga's die hier in andere seizoenen wel zwemmen). Met veel mooie foto's en herinneringen kijken we terug op een prachtig land en vakantiebestemming.

Foto's

6a5e3.jpeg
6a5e3.jpeg
Kburgers1
83bd1.jpeg
83bd1.jpeg
Kburgers1
15ded.jpeg
15ded.jpeg
Kburgers1
016e1.jpeg
016e1.jpeg
Kburgers1
e0e03.jpeg
e0e03.jpeg
Kburgers1