Mexico reviews

4
Mexico Cancun
silver was hier 01 mrt 2017
Cancun overslaan is het beste wat je kan doen. Het heeft geen sfeer geen leuke winkelstraten en geen echte bezienswaardigheden. De stad is groot geworden doordat er de hotelstrip van 26km is gebouwd. Wil je graag mega hotels bekijken dan kan het daar. Je kan wel wat dagtrips boeken naar diverse toeristische attracties maar ga dan in Playa of Tulum zitten dat scheelt al gouw een uur minder rijden en je zit in een plaats die meer te bieden heeft. Vooral niet de stadstoer boeken voor bijna 20€ je komt alleen op de hotelstrip en kan niet hoppen. Mocht je om welke reden dan ook toch in Tulum enkele dagen zitten pak dan de boot naar Isla Mujeres of bezoek Marcado 28 of 23 en in de avond ga je naar Park Palapas. Markt 28 is een echte toeristen markt waar je nog wel wat leuks kan kopen als je goed onderhandeld. Markt 23 is voor de lokale mensen voor vis, vlees en groenten. Park Palapas komt in de vroege avond tot leven, met muziek van lokale artiesten en eetgelegenheden met echt Mexicaans eten en drinken voor weinig geld. (geen alcohol).
Stad
  • vlak bij vliegveld
  • veel betaalbare hotels
  • geen sfeer
Review geplaatst op 2017-03-20
8
Mexico Merida
silver was hier 01 feb 2014
Merida geeft je meer het gevoel in Mexico te zijn dan Playa of Cancun. Een grote stad met een relaxte sfeer. Voor ieder wat wils, kunst cultuur, feesten maar ook rust. Diverse musea. Alles wat je van een stad mag verwachten. Vanuit Merida kan je ook prima dagtochten maken. Denk aan Uxmal of de golf van Mexico. Aanbieders voor tochten zijn er genoeg. Openbaar vervoer is in Mexico prima geregeld kunnen ze in Nederland wat van leren. Met de ADO of de colectivo kom je goedkoop waar je wezen wil. Eten in Merida kan zo duur of goedkoop als je zelf wil. In de 6 dagen dat ik er was heb ik me altijd veilig gevoeld waar ik en hoe laat ik ook ergens was. En ik ben in buurten geweest waar zelden een toerist komt. Merida is met de bus vanuit Playa of Cancun goed bereikbaar, neem er even de tijd voor ik zelf denk dat je met 1 dag deze plek te kort doet. Een bezoek aan de dierentuin kan je overslaan, dit is geen toppertje.
Stad
  • Veel cultuur
  • veilige sfeer
  • betaalbaar
  • veel kunst te zien
  • totaal anders dan de kuststrook Cancun Playa
  • de dierentuin is gedateerd
Review geplaatst op 2017-01-29
9
Mexico Het gele stadje Izamal
neretslok was hier 01 dec 2015
Izamal is een stadje met ongeveer 20.000 inwoners dat tussen Chichen Itza en Merida ligt. Je moet er wel voor van de doorgaande route af. Toen de Spanjaarden rond 1550 - na 30 jaar - heel Yucatan onder de duim hadden, moest de Spaanse christelijke cultuur ook zo snel mogelijk ingevoerd voeren, vonden de Spanjaarden, want al dat onbegrijpelijke Maya-gedoe vonden zij maar niets, het was heidens. Zij schuwden daarbij zeer harde maatregelen niet. Zij braken het belangrijkste Maya religieuze centrum en pelgrimsoord (op de plaats waar nu het centrum van de stad Izamal is) af, en bouwden er boven op het klooster van de H. Antonius van Padua, dat lange tijd het bolwerk was van de christelijke (Spaanse) macht in Yucatan. Het werd het centrum van politieke en religieuze activiteit in Yucatan. Het reusachtig grote klooster moest de Maya's alle moed in de schoenen doen zinken. Het klooster imponeert vandaag de dag. Een galerij met bogen loopt in het vierkant om een enorm veld heen, de grootste binnenplaats van de wereld, op die van de St. Pieter in Rome na. Alles is geel geschilderd, zoals diverse andere huizen in de binnenstad. Izumal wordt wel de gele stad genoemd, maar dat is overdreven. Enkele straten in het centrum hebben gele huizen, maar zeker niet alles is geel geverfd. Het heeft wel een gezellig centrum, waar een typisch Mexicaanse sfeer heerst. Gemoedelijk en levendig tegelijk. We voelden ons hier wel thuis en hebben er dan ook een tijdje doorgebracht. We raden het aan.
Stad
  • Authentieke sfeer
  • Imposant klooster
  • Mooi centrum
  • Niet direct aan een doorgaande route gelegen
Review geplaatst op 2016-12-23
9
Mexico Cancun
suter was hier 01 nov 2016
Fantastisch gebied met erg veel mogelijkheden voor korte trips naar cultuur, natuur maar ook gewoon shoppen. De Mexicanen zijn vriendelijk en bescheiden, erg hulpvaardig en trots op hun culturele afkomst.
Stad
  • Het klimaat in combunatie met het landschap e
  • Erg veel toerisme.
Review geplaatst op 2016-12-09
8
Mexico
Frank was hier 15 mrt 2018
Mexico heeft voor een aantal een negatief imago. Bende oorlogen, criminaliteit of berovingen. Wij hebben het allemaal weleens gehoord of gelezen. Zo had ik ook mijn vooroordelen over dit land, maar niets is minder waar. Wij zijn in september terug van een prachtige vakantie in Mexico. Wij verbleven in het plaatsje Playacar. Dit is wel een toeristische plaats en kun je natuurlijk niet vergelijken met Mexico-stad. Playacar kenmerkt zich door de luxe hotels en resorts. 70% van de toeristen inkomsten komt uit dit gedeelte van Mexico. Voordat je Playacar binnenkomt moet je eerst voorbij de security en bij elke hotel staat ook bewaking. Ik heb me nog nooit zo veilig gevoeld. Wij verbleven in Riu Palace. Een droom op aarde.prachtig gelegen aan het parelwitte strand en azuur blauwe zee. Naast dit fantastisch resort kun je op 100meter afstand getuigen zijn van de geboorte van zeeschildpadden (afhankelijk van seizoen). Buiten de resorts zijn tal van mogelijkheden om dingen te ondernemen. Je kunt shoppen op 5th avenue. Een winkelstraat van ca 5km met gezellige bars en restaurants met daartussen bekende modewinkels. Dit allemaal op steenworp afstand. Zelf zijn we naar Chichén Itzá geweest. Dit was een van de belangrijkste steden van de Maya's.. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Houd je van cultuur, natuur of relaxen. Mexico heeft alles. Een veelzijdig land waar nog genoeg te zien, beleven en ontdekken is. Een echte aanrader!
Land
  • Veelzijdig en veel te zien en te doen
  • Heeft een prijskaartje
Review geplaatst op 2018-03-15
10
Mexico Puerto Vallarta
neretslok was hier 01 mrt 2013
Puerto Vallarta is een grote stad aan de westkust van Mexico, die schitterend in een baai ligt met mooie stranden en een prachtig bergachtig achterland. Het is vooral voor Amerikanen en Canadezen een overwinteringsbestemming. Naar het noorden toe vind je de mooei beboste en bergachtige kust tot aan het interessante plaatsje San Blas met prachtige wetlands. In het binnenland ligt het historische koloniale plaatsje San Sebastian del Oeste. Vooral de moeite waard zijn de humpbacks, de bultrugwalvissen die met honderden tussen december en maart de baai van Banderas bevolken. Wij hebben ze tweemaal gezien. De eerste keer met een bijzonder snelle kleine catamaran. De tweede keer zaten we op een wat grotere boot en kwamen we ze bij toeval tegen nabij de Las Marietas-eilanden. De Las Marietas eilanden liggen 50 kilometer van de kust, aan het noordelijke einde van de baai van Banderas. Het zijn grillige rotsachtige eilandjes, klein maar bijzonder fraai met mooie kleine stukjes zandstrand. Wandelend over het enige eiland waar je wordt toegelaten genieten we van het fraaie strand, de ruig opspattende zee, en de vele vogels op en om de rotsen. Pelikanen maken hun duikvluchten, blauwvoet JanvanGenten zitten ontspannen op de richels van de rotsen. In zee leven mantarays, zeeschildpadden, tropische vissen en dolfijnen. Een prachtplek, waar we ook mooie foto’s hebben kunnen maken. De vergelijking met de Galapagos gaat wel een beetje op.
Stad
  • De sfeer in Vallarta is relaxed, vriendelijk.
  • Mooie stranden, fraaie natuur
  • Veel te zien in de omgeving
  • Walvissen van dec t/m maart
  • Las Marietas = klein Galapagos!
  • Nauwelijks, veel Amerikanen, stad is
  • wat toeristisch, omgeving is super!!
Review geplaatst op 2016-10-22
10
Mexico
Ananda was hier 15 mrt 2018
'cuidado con el cocodrilo' of wel 'Kijk uit voor de Krokodil' stond op het ietswat verbleekte groene bordje. Mijn zus en ik stonden aarzelend aan de rand van een prachtig brakwatermeer aan de rand van het hippie kust dorpje Thulium (ongeveer 130 kilometer zuidelijk van Cancun). Ik was 15 en was met mijn moeder en zus op bezoek bij kennissen in Mexico. Ik kon langer weg blijven van school als ik mijn stage ook in Mexico zou doen. Dus mijn zus en ik kregen het geweldige ietswat bizarre idee om 130 kilometer verderop in een stranddropje in een hotel te gaan werken. Thulium is een echte aanrader. Ik weet niet waarom maar alle toeristen die in Thulium zijn komen hun hotel niet uit dus als je iets buiten de gebaande paden gaat kom je op prachte haast onontdekte plekjes. De mensen zijn er relaxt, de stranden prachtig en je wordt niet elke twee minuten gevraagd of je met een baby aapje op de foto wilt, wat ons in de rest van Zuid-Mexico wel veel gebeurde. Maar op dit moment hadden we allebei de ochtend vrij dus hadden besloten om te gaan zwemmen in een redelijk 'zoet' water meertje. Het enige probleem was dat er dus een krokodil scheen te zitten. Wij waren de enige stomme toeristen die dom genoeg waren om ook echt in bikini te gaan zwemmen en waren na een uur dus ook al helemaal verbrand. Toch lieten we ons door de locals overhalen om te gaan zwemmen, het water was prachtig helder en koelde mijn rode huis af, de krokodil hebben we gelukkig niet gezien.
Land
  • heerlijk weer
  • vriendelijke mensen
  • relatief ontouristisch
  • veel ruimte voor avontuur
  • niet altijd goede voorzieningen
  • slecht openbaar vervoer
  • kraanwater niet drinkbaar!
Review geplaatst op 2018-03-15
8
Mexico Playa del Carmen
Natascha was hier 15 mrt 2018
Wat een super bestemming is deze badplaats. Zowel het dorpje zelf met een lange straat vol gezellige restaurantjes, barretjes en winkeltjes, als de ligging. Een goede uitvalbasis naar Playa de akumal om te snorkelen met de schildpadden, om met de jeep naar Punta allen te gaan, te duiken in Cenote dos Ojos en de tempels te bezichtigen in Tulum. De boot richting Cozumel vertrek ieder uur om daar de prachtige onderwaterwereld te ontdekken of met de buggy over het eiland te crossen en te eindigen met de Tequila tour op het eiland. Een dag heerlijk aan het strand is ook geen straf. De parel witte stranden en de palmbomen maken het plaatje af. Het is een badplaats waar van alles te doen is en erg leeft van de toerisme. Achterin de lange winkelstraat ligt het hotel Shalala waar je slaapt in een boomhut. Het is er een oasen van rust waar je echt kunt genieten van je vakantie. Er zit een klein restaurantje bij het hotel waar ze de versgevangen vis voor je bakken. Een kleine supermarkt en apotheek om de hoek. Tevens zit er een kleine kiosk waar ze verse sappen voor je maken met de ingrediënten erin die jezelf kiest. Om te dansen kan je naar een van de vele strandtenten, maar wat de bekendste discotheek is voor jong en oud is de Coco Bongo. Waar je alleen een kaartje aan de deur kan kopen, anders is het verspilde geld. Kortom voor ieder wat wils en van alles te doen!
Stad
  • Perfecte ligging om de omgeving te verkennen
  • De gezellige sfeer in de lange straat
  • Mooie witte stranden
  • Vele goede restaurants
  • Veel politie met geweren op straat
  • Veel lege geldautomaten
  • De zandzakken om sommige stranden op te vullen
Review geplaatst op 2018-03-15
9
Mexico
neretslok was hier 01 mrt 2012
150 kilometer ten noorden van Puerto Vallarta ligt San Blas, aan de westkust van Mexico. Een tiental kilometers vóór de Stille Oceaan houden de bergen van de Siërra Madre op en laten ze ruimte voor een vruchtbare kustvlakte waar tabak, citrusvruchten en watermeloenen verbouwd worden. Daar ligt het kleine stadje San Blas. Het leeft voor een groot deel van de zee (visserij). Het toerisme is er wel, maar stelt nog niet zo veel voor. Tweehonderd jaar geleden was San Blas de grote uitvoerhaven voor het zilver dat de Spanjaarden hier vandaan haalden. Daar is nu niets meer van te merken. San Blas is een gezapig stadje met twee kerken, een plaza met een muziekkoepel en een marktje. Aan het einde van de hoofdstraat van vijfhonderd meter kom je aan een klein strand. Af en toe rijdt een pick-up voorbij. En verder heerst er rust zo midden op de dag. Kortom, heel gewoon Latijns-Amerikaans. De belangrijkste reden om naar San Blas te gaan ligt even buiten San Blas: het nationale park La Tovera, een mangrovegebied. Met een bootje varen we door de verrassend afwisselende wetlands. We zien veel vogels, zoals slangenhalsvogels, reigers, fregatvogels maar ook schildpadden en krokodillen. Een ontspannen tochtje, dat de moeite waard is. Op een terrasje aan de rand van het mangrovegebied gebruiken we een heerlijke lunch. Even buiten San Blas ligt – op een kleine heuvel – een oud Spaans fort. Hier heb je een geweldig uitzicht over San Blas en de vlakte. Een erg leuke dagtocht vanuit P.Vallarta
Land
  • Onontdekt, nog erg rustig
  • Mooie natuur en wildlife (mangrove)
  • Ligt nogal afgelegen
  • Dus niet heel makkelijk te bereiken
Review geplaatst op 2017-06-15
9
Mexico Westkust Mexico
neretslok was hier 01 mrt 2013
San Sebastian del Oeste ligt verscholen tussen de pijnbomen en de koffie- en agavenplantages van het Siërra Madregebergte, op 1500 meter hoogte, in de Mexicaanse deelstaat Jalisco. In San Sebastian lijkt de tijd stil te hebben gestaan, of liever gezegd: lijkt de tijd zelfs een stukje teruggedraaid te zijn. Want de tijden van grote bloei en bedrijvigheid, toen San Sebastian een belangrijk mijnbouwcentrum was van wat de Spanjaarden toen tot Nieuw Spanje hadden gedoopt zijn er niet meer. De hoogtijdagen van het zilver zijn in San Sebastian voor de Spaanse families, die de mijnen in handen hadden, al lang voorbij. San Sebastian is vandaag de dag een verstild stadje, een levend museum, waar 5.000 mensen wonen. De charme van San Sebastian ligt in haar verleden. Koloniale huizen, wit gepleisterd met bruine of rode accenten en schots en scheef neergelegde dakpannetjes. Onregelmatige keien op de straten. Overal hangt duidelijk de geur van het verleden. Een mooi oud plein, een mooie oude kerk. Een museum. Af en toe zit er een oud mannetje op een bankje, hier en daar kraait een haan. San Sebastian is zich goed bewust van haar aantrekkingskracht en sinds kort staat het dan ook als kandidaat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. In de buurt zijn veel tequilastokerijen, want dit typisch Mexicaanse drankje komt eigenlijk van oorsprong juist uit deze omgeving.
Regio
  • Onaangetast koloniaal stadje
  • Mooie bergachtige omgeving
  • (Nog) vrij rustig
  • Niet heel makkelijk te bereiken
Review geplaatst op 2017-06-07
10
Mexico Campeche
silver was hier 01 mrt 2017
Na al diverse opgravingen te hebben bezocht was het nu de beurt aan Calakmul. Ergens in de middel of nowhere ligt de geweldige opgraving. Ons vertrekpunt was xpujil, dan is het nog een 2 uur durende autorit. Eerst grote weg en dag nog 60km door de jungle. Weliswaar verharde weg maar niet een toppertje die weg. Let goed op er is op dit stuk veel te zien. Wij zagen een poema en pikaries (een soort wild varken), als ook wilde kalkoenen. Eenmaal bij de opgraving was het een verademing, geen drukte een grote met zon overgoten grasvlaktes. Wij troffen goed begaanbare door hoge bomen beschaduwde paden aan, en het leuke was dat er na een uur lopen nog niemand ons pad gekruist had. Tijdens het lopen is het goed opletten je ziet de mooiste planten en hoort een keur aan vogel geluiden. Voor flora en fauna is dit park ook een topper. De diverse gebouwen zijn nog te beklimmen, hoewel lang niet iedereen dit zal doen. Ze zijn hoog en steil. Eenmaal boven is de beloning een pracht uitzicht over de jungle. de bouwsteil is hier iets anders dan bv Coba. (rio Beck) Er zijn mensen die denken van xpujil nar Palenque te rijden en dan onderweg even Calakmul te doen, vergeet het of je moet in je auto willen slapen. Rijden in Mexico gaat over het algemeen niet met de snelheden zo als wij dat hier gewend zijn. Calakmul doen voor als een Columbus gevoel wil. Let op waar je gaat zitten wij zagen op het laatst pas dat we op 3m van een krokodil zaten.
Regio
  • geen drukte
  • midden in de verlaten jungle
  • veel mooie flora en fauna
  • niet met openbaar vervoer bereikbaar
  • geen consumpties verkrijgbaar
Review geplaatst op 2017-05-14
9
Mexico Yucatan
silver was hier 01 feb 2017
Bacalar is nog echt rustig. Komen er toeristen, ja maar het zijn meestal doortrekkers voor een of twee nachten die dan even rusten op hun tocht van zeg, Cancun naar Palenque of vise versa. Het is een kleine plaats aan het water, Laguna Bacalar. Het water kleurt in alle kleuren blauw die kent en in die, die je nog nooit gezien hebt. De temperatuur van het water is heerlijk en op de meeste plaatsen kan je er zomaar 100m in lopen en komt het niet boven de 1m uit. Kristal helder is het zeker te noemen. Bacalar is niet overlopen door toeristen maar er zijn eet- en drinkgelegenheden genoeg, in diverse prijsklassen. Hoewel er de nodige westerlingen zitten met een eetgelegenheid zijn de lokale eethuisjes zeker niet de mindere. Moet of wil je aan je budget denken dan is Bacalar zeker een aanrader. Er zijn diverse prijsklassen te boeken maar in het algemeen stukken goedkoper dan het hele stuk van Cancun tot Tulum. Het is heerlijk vertoeven aan het water, over steigers die ver het water in gaan waar je gebruik van kan maken. Prima restaurantjes en barretjes aan het water. Een tochtje boeken met de boot om wat verder weg te komen is ook geen probleem. Heerlijk door het dorp slenteren en de lokale bevolking bezig zien of de lokale markt bezoeken. In de avond even in het centrale park wat drinken en muziek luisteren of een of ander optreden bekijken.
Regio
  • nog authentiek
  • niet door toeristen overlopen
  • goed betaalbaar
  • vriendelijke mensen
  • goed bereikbaar met openbaar vervoer
  • dat je er zou willen blijven wonen
Review geplaatst op 2017-05-14
9
Mexico
Graaf was hier 01 jan 2009
De ruïnes van Palenque is een van de mooiste archeologische sites. Slechts 15% van de hele Maya stad is nu pas uit de jungle vrijgemaakt. De overige gebouwen, waarvan veel nog niet eens ontdekt zijn, laten ze onder de aarde zitten, voor het nageslacht, omdat ze ook nog geen manier gevonden hebben om ze goed te preserveren. De meeste tempels en het paleis mogen beklommen worden, wat een fenomenaal uitzicht biedt. Ernesto, een geweldige gids vertelt ontzettend boeiend en legt ook uit waarom de Maya’s de steden ooit verlaten hebben. De bouwstijl van de Maya’s was zijn tijd ver vooruit. Voor de gebouwen gebruikten ze kalksteen en voor het maken van cement hadden ze veel hout nodig. Tussen 700 en 900 na Chr. was de hele jungle van het (sub)tropisch regenwoud verdwenen, en wolken die vanuit de oceaan kwamen trokken nu over, i.p.v. leeg te regenen. Door de droogte ontstond voedseltekort en de Maya’s verlieten hun steden en werden krijgers die de bergen in trokken. Na zo’n 50-60 jaar was de jungle wel weer terug gegroeid, maar de Maya’s keerden nooit weer terug uit angst voor de goden. Een van de mooiste gebouwen is de Tempel der Inscripties, een grote graftombe van koning Pakal, en er zijn ook nog resten van 6 jonge mensen gevonden begraven op de drempel, waarschijnlijk zijn ze geofferd. Op het terrein is ook nog een museum, waar je o.a. de deksel van de graftombe van koning Pakal kunt zien, en nog heel veel Maya beelden.
Land
  • Belangrijke historische plek
  • prachtige ruïnestad van de Maya's
  • toeristische trekpleister
Review geplaatst op 2017-03-26
4
Mexico
silver was hier 01 mrt 2017
Cancun overslaan is het beste wat je kan doen. Het heeft geen sfeer geen leuke winkelstraten en geen echte bezienswaardigheden. De stad is groot geworden doordat er de hotelstrip van 26km is gebouwd. Wil je graag mega hotels bekijken dan kan het daar. Je kan wel wat dagtrips boeken naar diverse toeristische attracties maar ga dan in Playa of Tulum zitten dat scheelt al gouw een uur minder rijden en je zit in een plaats die meer te bieden heeft. Vooral niet de stadstoer boeken voor bijna 20€ je komt alleen op de hotelstrip en kan niet hoppen. Mocht je om welke reden dan ook toch in Tulum enkele dagen zitten pak dan de boot naar Isla Mujeres of bezoek Marcado 28 of 23 en in de avond ga je naar Park Palapas. Markt 28 is een echte toeristen markt waar je nog wel wat leuks kan kopen als je goed onderhandeld. Markt 23 is voor de lokale mensen voor vis, vlees en groenten. Park Palapas komt in de vroege avond tot leven, met muziek van lokale artiesten en eetgelegenheden met echt Mexicaans eten en drinken voor weinig geld. (geen alcohol).
Land
  • vlak bij vliegveld
  • veel betaalbare hotels
  • geen sfeer
Review geplaatst op 2017-03-20
9
Mexico
Je kent vast Mexico City, de hoofdstad van Mexico. Maar had je al gehoord van Guadalajara? Gesticht door de Spanjaarden rond 1500, komt de naam van de stad van het Arabische Wad-al-hidjara, wat "Rivier die stroomt tussen rotsen" betekent. Het leuke aan deze stad is dat het naast het oude stadscentrum, nóg een aantal stadscentra heeft, waarvan de bekendste Tlaquepaque, en het iets beter uitspreekbare Zapopan. Waar je in het centrum de historische bouwwerken vindt zoals de oude Basilica en het op de werelderfgoed-staande Cabañas (voormalig zieken- en weeshuis met muurschilderingen van José Clemente Orozco), kan je je in Tlaquepaque laten verleiden door de prachtige kleurrijke winkels, perfect voor souvenir-shoppen! Maar, de echte Tapatio (lokale persoon uit Guadalajara) weet dat je alles voor een veel voordeligere prijs krijgt in het nabijgelegen Tonalá, waar op een kilometerslange markt alles wordt ingekocht voor de duurdere winkels in de andere centra. Toch is de sfeer naar mijn mening het best in Tlaquepaque, wat dorps aanvoelt, helemaal tijdens de ‘Dag van de doden’ begin november. Waan je tussen de optochten, en de met oranje bloemen versierde altaren die onze overleden dierbaren herdenken. Zoals je misschien niet verwacht is deze dag juist één van de meest feestelijke dagen, waarbij kinderen geschminkt worden met doodshoofden en çandy-skulls' eten, terwijl ze tussen de altaren rond dansen. Zorg dus dat je tijdens deze festiviteit in Guadalajara bent!
Land
  • Meerdere stadscentra
  • Op een paar uur rijden van de kust
  • Relatief goedkope bestemming
  • Het verkeer en openbaar vervoer is chaotisch
Review geplaatst op 2017-02-15
8
Mexico
silver was hier 01 feb 2014
Merida geeft je meer het gevoel in Mexico te zijn dan Playa of Cancun. Een grote stad met een relaxte sfeer. Voor ieder wat wils, kunst cultuur, feesten maar ook rust. Diverse musea. Alles wat je van een stad mag verwachten. Vanuit Merida kan je ook prima dagtochten maken. Denk aan Uxmal of de golf van Mexico. Aanbieders voor tochten zijn er genoeg. Openbaar vervoer is in Mexico prima geregeld kunnen ze in Nederland wat van leren. Met de ADO of de colectivo kom je goedkoop waar je wezen wil. Eten in Merida kan zo duur of goedkoop als je zelf wil. In de 6 dagen dat ik er was heb ik me altijd veilig gevoeld waar ik en hoe laat ik ook ergens was. En ik ben in buurten geweest waar zelden een toerist komt. Merida is met de bus vanuit Playa of Cancun goed bereikbaar, neem er even de tijd voor ik zelf denk dat je met 1 dag deze plek te kort doet. Een bezoek aan de dierentuin kan je overslaan, dit is geen toppertje.
Land
  • Veel cultuur
  • veilige sfeer
  • betaalbaar
  • veel kunst te zien
  • totaal anders dan de kuststrook Cancun Playa
  • de dierentuin is gedateerd
Review geplaatst op 2017-01-29
9
Mexico Chiapas en Tabasco
geo was hier 01 jul 2016
Palenque is een rustige kleine stad met een eigen vliegveld. Behalve de ruines is er eigenlijk niet veel te beleven. Het contact met de twee Indigene groepen kan veel goed maken maar de gemiddelde toerist blijft daarvoor te kort. Eens een Indigeno tot vriend kan hij/zij je op plekken brengen waar anders geen toerist komt, ik kreeg er zelfs reeds een Jaguar te zien misschien een procent van de stadbewoners kreeg al eens een te zien, meestal hoor je dit schuwe dier alleen maar. Voor mij is het de mooist renoveerde Maya site van de route Maya.
Regio
  • overwegend goede accomodatie´s
  • weinig te beleven in de stad
Review geplaatst op 2017-01-06
9
Mexico
neretslok was hier 01 dec 2015
Izamal is een stadje met ongeveer 20.000 inwoners dat tussen Chichen Itza en Merida ligt. Je moet er wel voor van de doorgaande route af. Toen de Spanjaarden rond 1550 - na 30 jaar - heel Yucatan onder de duim hadden, moest de Spaanse christelijke cultuur ook zo snel mogelijk ingevoerd voeren, vonden de Spanjaarden, want al dat onbegrijpelijke Maya-gedoe vonden zij maar niets, het was heidens. Zij schuwden daarbij zeer harde maatregelen niet. Zij braken het belangrijkste Maya religieuze centrum en pelgrimsoord (op de plaats waar nu het centrum van de stad Izamal is) af, en bouwden er boven op het klooster van de H. Antonius van Padua, dat lange tijd het bolwerk was van de christelijke (Spaanse) macht in Yucatan. Het werd het centrum van politieke en religieuze activiteit in Yucatan. Het reusachtig grote klooster moest de Maya's alle moed in de schoenen doen zinken. Het klooster imponeert vandaag de dag. Een galerij met bogen loopt in het vierkant om een enorm veld heen, de grootste binnenplaats van de wereld, op die van de St. Pieter in Rome na. Alles is geel geschilderd, zoals diverse andere huizen in de binnenstad. Izumal wordt wel de gele stad genoemd, maar dat is overdreven. Enkele straten in het centrum hebben gele huizen, maar zeker niet alles is geel geverfd. Het heeft wel een gezellig centrum, waar een typisch Mexicaanse sfeer heerst. Gemoedelijk en levendig tegelijk. We voelden ons hier wel thuis en hebben er dan ook een tijdje doorgebracht. We raden het aan.
Land
  • Authentieke sfeer
  • Imposant klooster
  • Mooi centrum
  • Niet direct aan een doorgaande route gelegen
Review geplaatst op 2016-12-23
9
Mexico
In een klein dorpje, niet ver van Playa del Carmen, kregen we een bijzonder kijkje in de lokale bevolking van Mexico. Dit was niet onze enige ‘lokale bevolking’ ervaring maar voor mij de meest inspirerende en zeker de minst toeristische van de tour, wij waren immers de enigen. We bezochten hier een kleine organisatie, genaamd 'el hongo', opgezet door een man die op een dag besefte dat hij iets goeds wilde doen voor zijn omgeving. El hongo betekent de paddenstoel, een metafoor voor groei en het uitzetten van sporen voor de volgende generatie. Kinderen uit de omgeving die in armoede leven leren hier tekenen, lezen en schrijven. Bezoekers kunnen een hapje komen eten en zij kunnen de kunstwerken die de kinderen gemaakt hebben kopen; met dit geld kan de organisatie bestaan, kunnen de kinderen eten en worden hun verjaardagen gevierd. Het is een plek die niet volgelopen is met toeristen(hoewel ze dat hier goed zouden kunnen gebruiken), maar zich echt focust op de kinderen, hierdoor zie je de andere kant van het, helaas armere, Mexico. Deze man liet mij inzien dat je geen grote daden hoeft te verrichten om levens te redden; een inspirerend bezoek.
Land
  • inspirerend
  • heel vriendelijk
  • heerlijk eten
  • meet the locals
  • geen minpunten
Review geplaatst op 2016-12-23
10
Mexico
neretslok was hier 01 dec 2015
Mexico kent buiten de bekende Mayasites Uxmal, Palenque en Chichen Itza nog tientallen plekken waar Mayaruines zijn te vinden. Sommige van die plekken verrassen echt. Zoals El Rey, nota bene in de stad Cancun, die op Amerikaanse wijze is gebouwd met brede boulevards en betonnen kolossen. El Rey is een verstopte parel binnen deze metropool. El Rey, ligt tegenover het Playa Delphines. We parkeren bij het strand tegen een geringe vergoeding, te betalen aan de 'oppasser', een oud mannetje dat hier rondloopt en de boel een beetje in de gaten houdt. Aan de overkant van de straat leidt een klein paadje – je moet het zien – naar El Rey. Het is een opvallend mooie site waar je in alle stilte alles kunt bewonderen, want hier zijn bijna geen mensen. Senor Carlos is er wel en wil graag een rondleiding geven, hij kent deze site al 30 jaar, maar hij vraagt een belachelijk hoge prijs. Wij vinden hem veel te duur, zeggen wij. Dan lopen wij liever zelf. " Maar dan zie je alleen maar stenen" roept senor Carlos verschrikt uit. Hij staat nog met zijn hoofd te schudden als ik een minuut later omkijk. Zo veel domheid van die toeristen, hij kan er niet over uit. We lopen hier een tijdje rond over het zompige terrein, blijkbaar heeft het nog niet zo lang geleden goed geregend. Het is een mooie plek, er is verder bijna niemand aanwezig, we zijn nagenoeg alleen. We kunnen het absoluut aanraden.
Land
  • Rustig, je bent hier bijna alleen
  • Verrassende site
  • Geen
Review geplaatst op 2016-12-19