Yucatan - Chichen Itza

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Maya-vrouw

Yucatan - Chichen Itza,
Mexico


Deze vrouw bevond zich op het terrein van de beroemde Maya-site Chitzén Itzá in het noorden van het Mexicaanse schiereiland Yucatan.
Vandaag de dag zijn er zo'n 8 miljoen Maya-sprekende boeren en stedelingen in een aantal Mexicaanse staten, in Guatemala, in Belize en in Honduras. Veel Maya’s worstelen met het probleem dat ze enerzijds willen profiteren van de goede kanten van de moderne wereld, terwijl ze intussen niet hun eigen identiteit willen verliezen. Gedurende de twintigste eeuw zijn de Maya's niet alleen het slachtoffer geweest van achterstelling en ontrechting, maar ook van vervolging en massamoord. Iemand die van Mayaanse zijde actie voert tegen voortbestaande rechteloosheid is Rigoberta Menchú (Nobelprijs voor de Vrede, 1992). Onder internationale druk zijn de laatste jaren overigens meer rechten toegekend aan het omvangrijke Mayaanse bevolkingsdeel; vooral het tweetalig onderwijs is internationaal wel geprezen. In Mexico leefden de spanningen op toen in 1994 het Zapatistisch Nationaal Bevrijdingsleger (EZLN) in Chiapas in opstand kwam.
De Mayabevolking vertoont nog duidelijke kenmerken van hun Indiaanse afkomst en over het algemeen zijn de Maya’s klein van stuk. De lengte van de vrouw op de foto schat ik op hooguit 1.50 meter.