Copán 

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mysterieuze Mayaruine van Cópan

Copán ,
Honduras


Van alle Maya ruïnes die we hebben bezocht tijdens de Mayaroute, vond ik Copán in Honduras wel de meest mysterieuze. Het ligt in de jungle vlak bij de grens met Guatemala. Kleurrijke ara's vliegen boven je hoofd, er is geen mens en je ervaart de absolute stilte met de historie van lang vervlogen tijden overal voelbaar en tastbaar. Sommige tempels zijn helemaal aan de jungle onttrokken en prachtig gerestaureerd, andere liggen nog ten dele verscholen onder de grond, onder bomen en zijn overwoekerd door boomwortels. Dit gedeelte maakte op mij de meeste indruk.
Het is haast niet voor te stellen dat Copán in de 8e eeuw een machtige stad in het Mayarijk was. Er woonden rond de 20.000 mensen.

Tip: je kunt Copán bezoeken in een dagexcursie vanuit Guatemala (City of Antigua), maar wil je er echt de tijd voor nemen kies er dan voor om minstens een nacht in het plaatsje Copán te verblijven. Dit is een aardig stadje met een mooi centraal plein en kleurrijke straatjes. Echt de moeite van een bezoek waard.