Guatemala

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Bethel - Guatemala – de grensovergang

Guatemala


Als ik er een digitale encyclopedie op nasla is een grensovergang een plaats waar een verkeersweg een landsgrens kruist.

In de EU zelf is een grensovergang meestal geen spectaculaire gebeurtenis. Als je toevallig even niet uit het raam staart, omdat je een boek of tijdschrift aan het lezen bent bijvoorbeeld, zal de landsgrens je ongemerkt voorbij gaan. De enige clou die we vaak krijgen zijn de welbekende borden langs de weg en soms, als je geluk hebt, is er een verschil in aanleg van wegdek. Niet iedereen zal dat als prettig ervaren, zeker als dat wegdek aan kwaliteit inlevert, maar mij doet het in ieder geval deugd. Je wilt graag merken dat je ergens anders bent dan in je thuisland, toch?
Buiten de grenzen van de EU wordt zo’n grensovergang vaak al wat interessanter, maar als we ons continent verlaten maakt het passeren van een landsgrens pas echt indruk.

De bovenstaande omschrijving doet haast vermoeden dat het alleen om wegen gaat waar je per auto, vrachtwagen, bus, fiets of te voet over heen zou kunnen. Gelukkig scharen ze spoorwegen, waterwegen en zelfs vliegroutes ook onder de noemer waarop een grensovergang van toepassing kan zijn.

Dat is mooi, want anders had ik jullie mijn meest memorabele grensovergang taal technisch gezien moeten onthouden ;)
Vanuit het Mexicaanse Frontera Corozal bereikten we het Guatemalaanse Bethel per boot. De grensovergang wordt hier namelijk gevormd door een rivier. Voor ons een mooie en unieke belevenis, waarvan akte én foto ;)