Centraal Cuba

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

TIp. In het spoor van Che

Centraal Cuba,
Cuba


Wie Cuba bezoekt wordt nogal nadrukkelijk geconfronteerd met het idool Che Guevara. Zijn beeltenis is overal en nergens te vinden, meestal voorzien van de woorden: para la victoria siempre...
Een bedevaartstocht naar het stadje Santa Clara is daarom , volgens mij, een must.
1. Hier vind je op de Plaza de Revolucion het monument gewijd aan Che. Het is voorzien van een enorm bronzen beeld.
2. Achter het monument bevindt zich het mausoleum waarin , behalve Che, ook velen van zijn revolutionaire makkers zijn bijgezet. Ik vond de sfeer daar indrukwekkend. Je mag er niet fotograferen .
3. Tegenover het mausoleum is het Museo Memorial Che. In dit museum kun je het korte, maar turbulente leven van Che volgen aan de hand van veel foto's en een groot aantal objecten.
4. Dichter bij het centrum van de stad bevindt zich het monument, tevens museum dat de succesvolle kaping van een munitietrein (tren blindado) herdenkt. Je ziet onder andere vijf ontspoorde treinwagons en de bulldozer waarmee de trein, door rebellen onder leiding van Che, van het spoor werd geveegd. Hier mag je voor een klein bedrag fotograferen.
5. Steek de spoorwegovergang over en loop verder naar het Provinciegebouw aan de rechterkant van de weg. Voor dit gebouw staat een prachtig standbeeld van Che, gemaakt door Arojo Solano. Hij staat er afgebeeld met een kind op zijn arm. Op het bronzen beeld zijn miniatuurtjes aangebracht, die gebeurtenissen uit het leven van Che uitbeelden.