Cuba
De keerzijde van Cuba
Allereerst; Cuba is een fantastisch land, zowel qua cultuur, steden als natuur.
Er is echter een keerzijde aan Cuba:
Je moet je realiseren dat je argwanend en oplettend moet zijn. Als je dat incalculeert en accepteert is het geen probleem. Als dat een frustratie wordt kan het je vakantie verpesten.
Waar moet je dan aan denken:
- Opletten bij het wisselen van geld. Wij hebben het bij de hotels en banken niet mee gemaakt, maar bij de Cadeca’s moet je alert zijn (zie Alberto Stegeman-> SBS-6 opgelicht).
- Opletten bij het tanken. Check van te voren de prijs en bevestig samen met de pompbediende direct het getankte aantal liters. Wij hebben meerder keren meegemaakt dat men met de prijs en het aantal liters wilde sjoemelen.
- Reken altijd zelf uit hoeveel je moet betalen. In de winkel, maar ook bij toeristische activiteiten. Bij het dolfinarium probeerden men 10 CUC bij de prijs op te drukken.
- Een politieman betaal je nooit contant. Hij hoort een notitie te maken op het roze formulier dat je hebt gekregen bij de autohuur. Dit formulier moet je goed bewaren , want je hebt het nodig bij het inleveren van de auto. Daar betaal je dan ook de boete. Hou je wel exact aan de snelheid, want de politie is er op geaasd jouw een boete te geven. You do’nt see the police, but the police will see you.
- Check de auto goed bij afhalen en kijk naar reserveband en krik. Wij hebben geen lekke band gehad, maar krijg je een lekke band, zie er dan op toe dat je je eigen band behoudt! Het kan zijn dat ze je een andere (slechtere band) meegeven en dan kun jij uiteindelijk betalen. Als er iets gerepareerd moet worden aan je auto, zorg dan altijd dat je naar een garage gaat die aangesloten is bij jou autoverhuurmaatschappij. Zorg ook altijd voor een bonnetje.
- Ga niet in op de fietsjongens die in het begin van een stad staan (Trinidad, Camaguey, Santiago de Cuba en zelfs bij Baracoa). In Camaguey vonden wij ze het agressiefst.
Zelfs toen wij onze prepaid voucher lieten zien bleven ze aanhouden. De jongen had een heel verhaal in goed Engels wat bijna echt leek. Hij had informatie over de casa wat precies klopte met de informatie in de Lonley Planet en probeerde ons toch naar een andere casa te lokken, omdat het zogenaamd overboekt was. Hij was erg aanhoudend, hij werd er niet anders van toen wij onze agent probeerden te bellen en toen wij zeiden dat we gingen klagen. Wij hebben voet bij stuk gehouden, zijn weggereden en uiteindelijk op de goede plek beland.
In Baracoa zei 1 jongen zelfs dat hij van de casa was en liet een kaartje er van zien. Wij gingen onze eigen gang en later gaf de eigenaar van de casa aan dat hij er niets mee te maken had…
We hebben ook een verhaal gehoord van iemand die heel geïnteresseerd is gevraagd naar zijn reiservaringen en waar hij naar toe ging etc. Heel leuk en belangstellend vond hij dat. Echter….deze gegevens zijn door gebrieft naar iemand anders. Vervolgens stond deze persoon hem op te wachten om te zeggen dat zijn casa volgeboekt was etc. alle gegevens klopten natuurlijk (door de info van de ander) en daardoor kwam hij geloofwaardig over.
- Let goed op je spullen, in elk land belangrijk, maar ook in Cuba.
- Koop niet zomaar sigaren er is veel ‘rommel’ in omloop (sigaren gemaakt van bananenbladeren) zie ook Alberto Stegeman -> SBS-6 opgelicht.
- Je wordt regelmatig aangesproken of je nog zeep (van het hotel) of ’t shirts hebt. Wij hebben dit nooit zomaar gedaan (omdat wij vinden dat we dan een verkeerd beeld geven, alsof wij Sinterklaas zijn), maar altijd gegeven als fooi of geruild. Mensen zijn in principe blijer met een ’t shirt, broek, jurk dan met een fooi, omdat er weinig in de winkels is en het duur is voor de Cubanen.
Tips:
- Ruil wat geld om in peso’s. Hou het eerst bij ongeveer 10 CUC voor ongeveer 14 dagen. De spullen die je kunt kopen in peso’s zijn namelijk erg goedkoop. Wij dachten dat we alleen op de agrarische markten in peso’s konden betalen, maar later hoorden we van een Nederlands stel dat zij ook bij de lokale kraampjes aan de weg broodjes, pizza’s, koffie en soms ander drinken kochten. Je betaalt in peso’s dan veel minder! Het lukte niet altijd, maar als het lukt, scheelt het je heel veel geld!
- Ga je met kinderen op vakantie of hou je van zoet of iets anders dan kaas en worst, neem dan pindakaas, pasta-choca (Fred & Ed -> handig in een tube) mee. Meestal is het ontbijt goed voor elkaar bij de casa’s en in de betere hotels ook, maar soms niet (Bijvoorbeeld bij Villa San Domingos). Ook hadden we Pringles, Sultana’s en snelle Jelles meegenomen. Spullen die je niet zo snel kunt vinden in Cuba.
- Verblijf in de casa’s is echt vele malen leuker en beter dan in de hotels. Je hebt in de betere casa’s je eigen douche en toilet en vaak een gedeelte van het huis voor je zelf.
- Eet in de casa’s (meestal 10 CUC per persoon) of in een paladar (particuliere restaurants). Dit is ook vele malen beter dan in de staatsrestaurants.
Je wordt gewaarschuwd voor de wegen, maar als je van te voren rekening houdt met de slechte wegen, paard en wagen op de weg en je realiseert dat je voornamelijk 80 km/u kunt rijden (100 km/u mag alleen op de snelwegen en die zijn er niet veel) dan valt het wel mee.
Zorg dat je niet in het donker terecht komt, want dan zie je de paard en wagen en gaten in de weg niet of slecht.