Canada

Athabasca in het hoogseizoen: eens en nooit meer!

baatjes was hier op 2018-08-04 Gepost op: 2019-01-20 11 reacties.
‘Ik heb geloof ik spijt dat we dit geboekt hebben...zie jij een plekje waar het niet zo druk is?‘ vraag ik aan mijn man. We schuifelen op onze wandelschoenen over de Athabasca Glacier. Impulsief hebben we de vorige avond de excursie ‘Glacier Experience‘ geboekt. Voor flink wat geld. In het kader van ‘once in a lifetime’. Bij aankomst op de parkeerplaats van het Columbia Icefield Discovery Centre weten we dat onze verwachtingen hoger zijn dan de trip kan waarmaken. We rijden een immens parkeerterrein op dat tot in elke hoek gevuld is. Gelukkig vinden we nog een plek. Een broodje etend haasten we ons over de parkeerplaats. Het is 11:45 geweest. We moeten onze kaartjes nog oppikken en onze tour vertrekt om 12:00. De rij is enorm. Ik ga erin staan terwijl mijn man op een andere manier aan de entreebewijzen probeert te komen. Mijn rij schiet echt niet op en gelukkig zie ik Robert aan komen lopen, met de tickets wuivend. Snel gaan we naar het vertrekpunt. Een medewerkster staat met een ticker in haar hand het aantal mensen te registreren dat voorbij loopt. Al snel zitten we in een touringcar die ons naar de plaats brengt waar we overstappen op een ijstruck met enorme banden. Eerst kruipen we met het vehicel over het grindpad. Even lijkt het alsof de weg voor ons ophoudt, maar dan duiken we met het gevaarte over de rand en rijden we langzaam verder tot aan het punt waar we veilig losgelaten kunnen worden. En nu schuifelen we dus over de gletsjer, op zoek naar een stukje waar het niet zo druk is. De eerste paar minuten van ons kwartier zijn om wanneer we aan de uiterste rand van het afgezette gebied staan. Eerlijk is eerlijk, wanneer je niet achterom kijkt, is de witte ijsvlakte voor je prachtig, ook al is deze niet overal even wit door uitlaatgassen en steengruis. De grote hoeveelheid mensen zal ook bijdragen aan het feit dat het ijs niet meer zo wit is. Op sommige plekken zie je die zo kenmerkende ijsblauwe kleur die ijs heeft. Zo aan het randje met niemand in mijn zicht ben ik best onder de indruk van de plek. In de afgelopen 125 jaar heeft de gletsjer zich 1,5 kilometer teruggetrokken en de helft van zijn volume kwijtgeraakt. Momenteel levert hij 2 a 3 meter per jaar in. Na een kwartier zitten we weer in ijstruck en worden we teruggebracht naar de touringcar, die ons naar de Glacier Skywalk brengt. De drukte hier is nog een graadje erger. Er zijn blijkbaar flink wat mensen die alleen naar de Skywalk gaan. Ook hier schuifel ik. Alleen nu over glas. Geloof me, het is hoog. Voor je en onder je zie je bergen, bomen en water. De gletsjer zelf is een eind weg. We kijken of we berggeiten of ander wild zien, maar nee. Na het rondje schuif je weer aan in een nieuwe rij. De rij voor de bus die je terugbrengt naar de parkeerplaats. Iedereen moet op deze manier terug dus we staan er wel een tijdje. Eenmaal in de auto zuchten we en kijken elkaar aan: een keer, nooit meer.
0
11

Foto's bij dit blog

Zicht vanaf het uiterste randje
Uitzicht bij laatste stop voor Discovery Centre
IJsblauw water
Zicht vanaf Athabasca glacier
Zicht richting het Discovery Centre
Uitzicht vanaf de Skywalk
Alle blogs van baatjes
 

11 reactie(s) bij "Athabasca in het hoogseizoen: eens en nooit meer!"

 • profile image comment

  je kunt ook een ochtendwandeling maken over de gletsjer. Vertrek om 9 uur en ongeveer 5 tot 6 uur op de gletsjer. Die tocht is niet druk (ook niet in het hoogseizoen), die gaat namelijk naar het andere deel. Misschien iets voor later. Overigens zijn de gletsjerwandelingen in Patagonië veel mooier. Dus misschien ooit die kant op?

  Door antwan • geplaatst op 2019-01-28 21:47:51
 • profile image comment

  Idd jammer, want aan de foto’s te zien, lijkt het zeker wel de moeite!

  Door Elleke • geplaatst op 2019-01-27 23:46:48
 • profile image comment

  Machtig mooie foto's die uitnodigen tot een bezoek, maar niet dus.. Jammer dat je er geen foto bij hebt met alle mensen erop.

  Door agrotewal • geplaatst op 2019-01-27 08:59:32
 • profile image comment

  Aan de foto's is gelukkig de drukte niet te zien. Dat is dan wel weer een meevaller. En ach je bent toch weer een ervaring rijker ...

  Door aticketto • geplaatst op 2019-01-23 14:47:37
 • profile image comment

  Haha, zooo herkenbaar :-)

  Door hamminga • geplaatst op 2019-01-23 10:54:22
 • profile image comment

  Pff dat klinkt niet best. Mooie foto's maar dat komt meer dat je dit goed hebt aangepakt. Mag ik vragen wat je er voor hebt betaald?

  Door ThijsVDenBurg • geplaatst op 2019-01-21 20:50:06
 • profile image comment

  Begrijpelijk dat je dit niet leuk vind, het wordt overal steeds drukker, we moeten steeds verder weg om rustige plekken te vinden. Of landen en plaatsen die nog geen of weinig voorzieningen hebben..

  Door hestermaasdam • geplaatst op 2019-01-21 19:48:48
 • profile image comment

  Je foto's geven juist een mooie indruk. Misschien kan je er nog een bij zetten van de echte drukte?

  Door corriedewinter • geplaatst op 2019-01-21 19:38:56
 • profile image comment

  Goed beschreven, ben het met Paul eens: die foto's zijn om te smullen! We moeten dus een ander tijdstip of seizoen kiezen?

  Door karinm • geplaatst op 2019-01-21 19:27:10
 • profile image comment

  Wij zijn hier gewoon langs gereden (wel vanaf een afstand de nodige foto's gemaakt). Geen zin in dit supertoeristische gedoe, net als die skywalk. Je beschrijft het mooi. Sommige stukken natuurschoon gaan aan hun eigen succes ten onder Door al die mensen en in dit geval ook door de klimaatverandering helaas. Met interesse je blog gelezen!

  Door neretslok • geplaatst op 2019-01-21 12:02:17
 • profile image comment

  Als je alleen de foto's bekijkt en niet je blog leest, denk je direct 'wow, hier wil ik ook naartoe'. Goed dat je ons 'waarschuwt' ...

  Door Bowral • geplaatst op 2019-01-21 10:11:34

Laat een reactie achter

log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.