Jasper NP

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bighorns aan de waterkant

Jasper NP,
Canada


Deze twee dieren behoren tot het ras van de dikhoornschapen. Waarschijnlijk ben je ze al vaker tegengekomen op de site, zeker als je zoekt op Canada of de Rocky Mountains. Het is namelijk één van de meest gespotte dieren in de bergen. Toch plaats ik deze foto, omdat je hier goed het verschil tussen het mannetje en vrouwtje kan zien.

Het dikhoorschaap of Bighorn Sheep dankt zijn naam aan de grote zwarte gekromde hoorns van de mannelijke rammen, die in een krul achter de oren lopen tot achter de wangen, en kunnen wel 80 cm lang worden. Het gewicht van deze hoorns zijn soms net zo zwaar als hun hele skelet, wat erg zwaar is om op je hoofd te hebben. Als ze te lang worden of zijn afgebroken, schuren ze hun hoorns tegen de rotsen om ze korter te maken. Doordat de hoorns zo zwaar zijn hebben de schapen een dikke, stevige nek. De rammen zijn middelgroot, ruim 1 m hoog en 1,80 m lang. De vrouwtjes zijn iets kleiner en hebben kleinere en slankere hoorns. Deze wilde schapen leven in de bergen. Het zijn zeer goede klimmers en zij wonen op steile rotswanden, hellingen, richels en in canyons. Door hun hoeven kunnen ze zonder problemen steile rotsen beklimmen en van rots naar rots springen.Ze slapen meestal in een grot of op een richel. Bighorn Sheeps worden ong. 15 jaar oud.

Wij kregen deze prachtige dieren te zien toen wij met de camper via Maligne Road langs Medicine Lake reden. Als je in de buurt bent dan raad ik je aan om deze weg naar Maligne Lake ook te rijden want je hebt een grote kans om berggeiten, dikhoornschapen, herten en zelfs beren tegen te komen!