Icefields Parkway

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Beren op de weg

Icefields Parkway,
Canada


Als je naar de Rocky Mountains in Canada gaat, dan hoop je dat je beren op de weg ziet. Nee, niet de spreekwoordelijke problemen maar de échte beren! Ook wij hoopten daar op toen wij in augustus 2016 een roadtrip maakten door Alberta en British Columbia. En wat een bofkonten voelden wij ons toen wij de tweede dag van onze camperreis zelfs meteen 2 beren langs de weg zagen.

Eén van de beren zagen wij bij ‘The Crossing’, een restaurant dat op het kruispunt van de beroemde Icefields Parkway en de David Thompson Highway ligt. We zagen de beer omdat het ons opviel dat er een groepje mensen driftig met camera’s aan het klikken was langs de parkeerplaats. Dus gingen we maar eens nieuwsgierig poolshoogte nemen wat daar te zien was.

Deze zwarte beer liep langs de weg richting de parkeerplaats en boog daarna af op zoek naar besjes en ander lekker eten. Hij liep een stukje door het naastgelegen bos en kuierde daarna op zijn gemak richting de cabins van The Crossing. De groep mensen schuifelde over de parkeerplaats langzaam met hem mee. Eén Japanner stond vrij vooraan en keek voortdurend op de iPad die hij met gestrekte armen voor zich hield. Hij hield niet de beer in de gaten, maar was geconcentreerd aan het filmen met zijn iPad. Daardoor ging hij, zonder dat hij het in de gaten had steeds dichter naar de beer toe terwijl de rest van de groep wat achter bleef. Uiteindelijk stond hij op nog geen 5 meter afstand van de beer, toen hij door zijn tour operator terug gefloten werd. Wat hij deed was levensgevaarlijk, omdat je een beer nooit kan vertrouwen. En we weten zeker dat een beer veel sneller kan aanvallen dan dat jij weg kan rennen!

Houd dus altijd de wilde dieren die je tegenkomt ook met je eigen ogen in de gaten en niet alleen via het scherm van je camera, telefoon of iPad. Op het scherm lijkt het dier altijd verder weg dan in werkelijkheid! De geadviseerde afstand door het National Park is minstens 100 meter.

Op een gegeven moment vonden we dat we wel genoeg foto’s hadden en besloten we om terug naar onze camper te lopen. Nog voordat we in de camper zaten hoorden we een aantal harde schoten. We schrokken ons een hoedje! Het bleek dat de beer te dicht bij de blokhutten van de toeristen kwam en de eigenaar losse flodders de lucht in schoot om de beer terug het bos in te jagen.