Icefields Parkway

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Icefields Parkway Toppers

Icefields Parkway,
Canada


De Icefields Parkway is de mooiste roadtrip in de Rockies, maar er zijn zoveel dingen te zien en te doen dat het moeilijk kiezen is op deze 230 km lange weg. Inmiddels heb ik deze vijf keer mogen rijden. Ik wil je meenemen op wat voor mijn gevoel de beste momenten zijn uit je auto te stappen, want je kunt nou eenmaal niet alles doen.

We starten vanuit Banff en rijden noordwaarts. We zijn lekker vroeg want onze eerste stop is Peyto Lake. Hier stoppen bussen vol toeristen, daarom arriveren we om 8.00 uur. We staan helemaal alleen op het houten plateau te genieten van de vorm en kleur van dit meer ver beneden ons.
We rijden daarna door naar Upper Waterfowl Lake. We rijden de toeristenstop voorbij en parkeren na het meer bij de kleine visserscamping. Na een wandeling van tien minuten arriveren we en zien we een eenzame visser in het meer staan. Dit zie je op de foto, als ik hem volledig open heb ik bijna het gevoel dat ik naast hem sta te vissen. Hier kom je helemaal tot rust.

Dan gaan we verder en stoppen bij de Athabasca gletsjer om met de bussen op grote wielen mee de gletsjer op te gaan. Blijft altijd prachtig om daar tussen het stromende water en de gletsjerspleten rond te mogen lopen.

We rijden door en zijn over de helft als we de Top of the Bill van de Parkway tegen komen, Parker Ridge. We klimmen 250 meter langs de wand omhoog, zigzaggend. Na een half uur komen we boven en vallen stil. Hiervoor ben je naar de Rockies gekomen, dit is adembenemend, een immens dal waar gletsjers naar beneden komen gekropen. In de herfst op z'n mooist, maar nooit mag je dit missen, al moet je het laatste stuk kruipen van vermoeidheid.

Een laatste eenvoudige stop maken we bij het uitkijkpunt Goats en Glaciers, waar je de Saskatchewan rivier ziet lopen tussen ontelbare naaldbomen, geflankeerd door een eindeloze rij bergen. Je hebt hier ook kans om mountain goats te zien.
Zo arriveren we in Jasper, het einde van deze spectaculaire weg. Een roadtrip om nooit te vergeten.......