´How to prepare the journey part II´
´How to prepare the journey part II´
Paspoort
Boek je ticket met een paspoort dat de gehele reisperiode geldig is. Je mag tot uiterlijk zes maanden voordat je paspoort verloopt nog vliegen. Sinds het jaar 2016 worden de Nederlandse paspoorten afgegeven met een geldigheid van tien jaar, wat een voordeel! Voor exacte informatie over het verlopen en aanvragen van je paspoort in Nederland en een eventuele aanvraag in het buitenland bij een Nederlands consulaat, kun je de website van de Rijksoverheid raadplegen, www.rijksoverheid.nl. Zorg ervoor dat je op reis je paspoort altijd op een vaste plek in je buurt hebt en laat hem niet zomaar ergens onbeheerd achter als je op pad gaat.
Internationaal rijbewijs
Neem naast je geldige Nederlandse rijbewijs ook een internationaal rijbewijs mee. Dit kun je bij de ANWB-winkels voor €18,95 in een aantal grote steden in Nederland aanvragen. Het internationale rijbewijs is een jaar geldig.
Weblog
Nederlandse reizigers die zich over de hele wereld bevinden gebruiken vaak de reisreporter website van Columbus om hun avonturen aan het thuisfront te vertellen. Deze ook eens aan Polar Steps Travel Tracker en pindat.com. Deze websites werken heel fijn met je eigen profiel en stuurt een nieuwsbrief naar je vrienden en familie die jou volgen.
Reisgids
Kies je ervoor om je thuis alvast in te lezen of in het vliegtuig?! De Lonely Planet is een wereldbekend boek dat reizigerstaal spreekt en je alle ins en outs van een land zal laten zien. Denk hierbij aan natuur, cultuur, accommodatie, bezienswaardigheden, sportactiviteiten, eten, vervoer, een duidelijke beschrijving van de seizoenen, etc. Het is een zwaar boek en je kunt hem het beste downloaden op een tablet.
Documenten scannen
Je e-mail kun je overal ter wereld checken en daarom willen we je het advies geven om bepaalde documenten thuis in te scannen en naar jezelf toe te mailen. Zo heb je persoonlijke en dus belangrijke gegevens in de cloud. Denk hierbij aan het inscannen van je paspoort, je rijbewijs, je verzekeringspas, diploma’s en de bevestigingsbrief van je visum als je daarna met een bepaald visum naar een ander land gaat. Zorg er ook voor dat je een Engelse CV in je e-mail hebt staan.
Financiën
Zorg dat de betaalpas die je meeneemt vanuit Nederland op ‘wereldwijd’ staat ingesteld en niet alleen op ‘Europa’. Zo kun je bij iedere willekeurige bank of ATM pinnen hopefully! Reizen kost geld en het is een goede leidraad om een budget in gedachten te nemen en daar naar te leven. Het is belangrijk dat je in de periode waarin je toeleeft naar je reis, probeert iedere cent te sparen. Op Koningsdag kun je met spullen die je bij familie en vrienden bijeen hebt gescharreld op de rommelmarkt gaan staan en met een beetje geluk vang je hier een leuk centje voor dat je bij je reisbudget kunt leggen voor bijvoorbeeld extreme sporten of activiteiten zoals bungeejumpen of het halen van een duikbrevet.
Zelfkennis
Op reis gaan is eigenlijk alleen maar leuk. Of je nu alleen reist of met iemand samen of met je gezin, het is altijd goed om vooraf te bedenken waarom je op reis wilt gaan. Je komt op reis namelijk altijd jezelf tegen en je bent de hele dag in touw met je partner of je gezin. De dingen waar je niet zo goed mee om kunt gaan kom je tegen, maar natuurlijk ook de kant waar je kwaliteiten liggen. Als zich een probleem voordoet, zul je dit alleen of met je reisgenoten op moeten lossen en soms hulp durven vragen aan lokale mensen. Weet je niet zeker of je wel alleen op reis wilt gaan, dan is het een aanrader om binnen Europa een korte trip in je eentje te maken om te zien hoe je dat vergaat. Weet je niet zeker of je reispartner of gezin wel geschikt is om langere tijd mee weg te gaan, ga dan eerst samen op vakantie om te kijken waar jullie sterke punten liggen en dan kan het zijn dat je ook knelpunten bij elkaar tegenkomt.
Reisapplicaties
Handige apps voor je telefoon zijn Maps.me voor offline kaartgebruik met fantastische routes om op je reis aan te doen. De applicatie Uber om gemakkelijk vervoer te regelen. Deze app werkt als je op een wifi netwerk zit. Denk aan de Douane Reizen app van onze Rijksoverheid met alle nuttige informatie in een handig overzicht. De laatste app geeft je advies over inentingen, voeding, welke producten je wel en niet mag importeren en onder andere een optie om valuta om te rekenen. Voor de veganist of vegetariër is er de app HappyCow, die jou kan voorzien van beoordelingen en menukaarten van de dichtst-bijzijnde veganistische en vegetarische restaurants, overal ter wereld. Met de app Tripadvisor lees je reisbeoordelingen van anderen, zoals het beste eten in een plaats, goedkope vluchten, fijne accommodatie en beoordelingen over trips en activiteiten. Deze app kun je naast je reisgids als een nuttige aanvulling beschouwen. Laat zelf ook een beoordeling achter van één van jouw bestemmingen.
Schiphol
In Nederland hebben wij een prima voorzienende luchthaven vanwaar je naar je bestemming kunt vliegen. Schiphol is schoon, opgeruimd, gezellig en aantrekkelijk ingericht met typisch Nederlandse accenten. Zodra je je bagage hebt afgegeven, familie gedag hebt gezegd en door de douane loopt, overvalt je een enorm gevoel van vrijheid. Heerlijk is dat! Tijd om alleen met je kleine rugtas bij de hand te genieten van een kop koffie en de start van je reis. Als je wilt kun je op Schiphol euro’s inwisselen. Het bedrag wat je hebt gespaard na een markt kun je hier inwisselen en als een zakcentje gebuiken bijvoorbeeld. Een ander idee is om $50 tot $100 Amerikaanse dollars te pinnen waarmee je wereldwijd kunt betalen. Op elke vlucht en op iedere luchthaven kun je betalen met Amerikaanse dollars. Als je per ongeluk in nood zou komen te zitten of je moet onverwachts in een tussenland waar je een paar dagen blijft een ‘visa on arrival’ betalen, dan zit je safe met dollars en niet met euro’s!