Atlantische kust

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tadoussac: whale spotten.

Atlantische kust,
Canada


Tadoussac is in de wereld van de “whale spotters” een begrip … en van hieruit kan men op een afstand van enkele honderden meter het grootste zoogdier ter wereld gadeslaan in de Sint-Laurens baai. Tadoussac is een van weinige plaatsen op aarde aar zoveel verschillende soorten kunnen worden geobserveerd. Maar liefst tien soorten walvissen, als vinvissen, bultruggen, blauwe vinsvissen, beluga’s en witte dolfijnen komen naar deze baai om te ‘grazen’ op de overvloedig aanwezige garnaal en krill.

Walvissen behoren tot de zoogdieren en omvatten twee subordes: de baleinwalvissen en de tandwalvissen. Net als alle zoogdieren ademen walvissen lucht met behulp van hun longen en zijn ze warmbloedig, brengen levende jongen ter wereld, voeden deze jongen met melk en is hun lichaam bedekt met (weinig) haar.
Hun lichaam is in staat om zeer efficiënt met zuurstof om te gaan en als een walvis na een duik aan de oppervlakte komt en uitademt ontstaat vaak een kenmerkende en metershoge stoomwolk. Kenners kunnen aan de vorm van deze wolk zien om welke soort walvis het gaat. De Blauwe vinvis is het grootste dier dat ooit op aarde heeft geleefd en het kan rond de 30 meter lang worden met een gewicht van 150 ton.