Britse Maagdeneilanden

Reisgids

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Praktisch

Britse Maagdeneilanden image

Cruisen: leven aan boord van de Zuiderdam

Britse Maagdeneilanden
Noord en Midden Amerika
Lsteentjes

Cruisen: leven aan boord van de Zuiderdam

Ondanks dat ik al jarenlang cruises verkoop, ben ik nog nooit zelf wezen cruisen, dus toen ik de kans kreeg om dit met de Zuiderdam van de HAL te gaan doen, greep ik die met beide handen aan. En het was heel bijzonder - zie mijn blog Art Deco, Maagden en Atlantis, maar hoe ziet het leven aan boord er eigenlijk uit? Ik ga het beleven!

Ons schip ligt in de terminal van Fort Lauderdale en het inchecken verloopt heel vlot en soepel; onze koffers hebben we thuis al voorzien van een HAL label met hutnummer en deze worden door de medewerkers van de HAL naar onze hut gebracht. Er wordt een digitale foto gemaakt, die in het boordpasje wordt gescand. Dit pasje is dus echt persoonsgebonden en moet elke keer bij het van en aan boord gaan getoond worden. Tevens worden nu de creditcardgegevens verwerkt, zodat alles wat niet inclusief is aan boord (bijvoorbeeld alcoholische dranken, excursies) hier van afgeschreven kunnen worden. Ook wordt per dag ongeveer 10 USD fooi ingehouden, die aan het einde van de reis wordt verdeeld onder al het personeel.

Onze buitenhut is erg luxe, met twee grote bedden, tv, föhn, zithoekje, minibar, badjassen én…een groot balkon! De deurtjes tussen de balkons kunnen desgewenst geopend of gesloten worden, zodat je zelf kunt kiezen voor contact met de buren of voor meer privacy. In eerste instantie dacht ik zo’n balkon wat overdreven te vinden, maar later blijkt het wel erg prettig te zijn. We kunnen hier ’s ochtends en ’s avonds in alle rust met een drankje even genieten van de zon en een boek. Op de schepen van de HAL worden ook bijna geen buitenhutten meer zonder balkon aangeboden.

Wij beginnen met een rondleiding over het schip onder begeleiding van de salesmanager van de cruisemaatschappij. Hierdoor komen we op plekken, die voor de reguliere cruisepassagier niet toegankelijk zijn. De Zuiderdam is 300 meter lang, 11 dekken, 1800 passagiers met 800 man/vrouw personeel. De officieren en de staf zijn Nederlands en het bedienend personeel is Indonesisch of Filipijns. Het schip heeft een aantal restaurants, bars, winkels, fitnesszaal, spa, theater, tennisbaan, twee buitenbaden – waarvan er één overkapt kan worden – en meerdere zonnedekken.

Via de personeelsverblijven, bakkerij, drukkerij, timmerman en wasserette worden we door de keuken gegidst. Het is heel indrukwekkend om te zien hoeveel mensen er daar dagelijks bezig zijn om onze overheerlijke maaltijden te bereiden!

Ook de brug – spectaculair met al die computers en radar - en de machinekamer worden niet overgeslagen. Deze laatste bevindt zich helemaal onder in het schip beneden de zeespiegel. Door alle machines is het hier erg warm en natuurlijk ook lawaaiig – oordoppen zijn dan ook verplicht. Hier wordt ook het zeewater gezuiverd voor eigen gebruik (drink- en waswater) en het afval zó gesplitst en gezuiverd, dat het water uiteindelijk weer in zee geloosd mag worden.

Na deze uitgebreide tour is het tijd voor de sloepenrol. Er klinkt een sirene en iedereen moet het reddingsvest uit de hut aantrekken en bij de juiste sloep gaan staan. Zo oefen je deze situatie voor een noodgeval.

Inmiddels is het tijd geworden om te dineren en we zijn erg benieuwd wat het keukenpersoneel voor ons bereid heeft. De maaltijden aan boord zijn zeer uitgebreid. Er is driemaal per dag een buffet, elke middag thee met koekjes, eenmaal per week chocoladebuffet en in de avond is het à la carte diner in twee zittingen. De eerste is om 18.30 uur en met deze tijd kan het volledige avondprogramma gevolgd worden. Wij kiezen voor de tweede zitting om 20.30 uur, zodat we meer tijd overdag op de eilanden hebben en de show van 22.30 uur ook nog kunnen zien. Het diner is een vijfgangen keuzemenu, met drie mogelijkheden per gang – vlees, vis of vegetarisch – en is elke avond weer heerlijk. Ook de bediening is bijzonder vriendelijk en attent.

Het is bij de HAL gebruikelijk dat de gasten zich ’s avonds netjes kleden. Elke dag hangt er een kledingadvies in de brievenbus naast de hut. Tweemaal per cruise is er gala-avond. Je kunt zelf een jurk of pak meenemen, maar deze zijn ook te huur op het schip. Uiteraard kun je die avonden in het buffet restaurant gaan eten, maar wij vonden het een bijzondere ervaring om er allemaal zo chique uit te zien. En het is met name een feest om naar de andere gasten te kijken!

Het schip vaart voornamelijk ’s nachts, maar in onze route zitten twee zeedagen. Op zulke dagen wordt er van alles aan boord georganiseerd, maar je kunt ook gewoon rustig van de zon genieten en zwemmen of je terugtrekken met een boek. Het schip is groot genoeg voor een rustig plekje ergens op één van de dekken.

Een cruise is een reis vol verwennerij en een zeer bijzondere ervaring die ik iedereen kan aanraden!

Foto's

d8c28.jpg
d8c28.jpg
Lsteentjes
eb16c.jpg
eb16c.jpg
Lsteentjes
eb16c.jpg
eb16c.jpg
Lsteentjes
11bc0.jpg
11bc0.jpg
Lsteentjes
11bc0.jpg
11bc0.jpg
Lsteentjes
ebd16.jpg
ebd16.jpg
Lsteentjes
ebd16.jpg
ebd16.jpg
Lsteentjes