Paramaribo

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Visumaanvraag in Nederland

Paramaribo,
Suriname


Vandaag heb ik mijn visum voor Suriname aangevraagd. Daar heb je het Visumburo niet voor nodig. Dat kun je heel goed zelf. Het Consulaat is gevestigd in Amsterdam-Buitenveldert, in de De Cuserstraat op nummer 11. Dat lijkt ingewikkeld maar het is heel eenvoudig te vinden.

Begin met 9292OV.nl op Internet. Dan krijg je heel overzichtelijk te zien dat je er kunt komen met metro 51 richting Westwijk. Je stapt uit bij de halte Van Boshuizenstraat en daarna is het nog een minuut of vijf lopen. Je loopt met de rijrichting van de tram mee langs een winkelcentrum. Daarna kies je de eerste straat aan je rechterhand. Het Consulaat bevindt zich in die straat aan de linkerkant.

Visumaanvragen kunnen iedere werkdag tussen 9 en 12 uur geregeld worden. Je moet van te voren al wel via de site van het Consulaat het aanvraagformulier invullen en doormailen. Ook moet je zelf een gekopieerd exemplaar meenemen. Daar plak je je pasfoto op. Pas op: nietjes in de foto worden geweigerd.

Ik raad je aan een multiple entry visum te nemen. Dan kun je ook de grens nog over richting Guyana of Frans Guyana.
Dit visum is 60 dagen geldig en kost 40 euro. Denk er wel aan dat je nog minstens twee lege bladzijden nodig hebt in je pas. Anders krijg je geen visum. Gelukkig vermelden ze dat ook op de site. Ik moest dus eerst nog een nieuw paspoort aanvragen.....

Er wordt hard gewerkt in het consulaat. Daardoor kreeg ik mijn visum dezelfde ochtend al mee. Ik kwam er om half tien en stond kwart voor elf weer buiten. Neem wat leeswerk of een puzzelboekje mee voor de wachttijd want het kan er druk zijn.