Titicacameer

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Aardappelen

Titicacameer,
Peru


In de Peruaanse keuken nemen aardappelen een belangrijke plaats in. Het schijnt dat er van de inmiddels ca. 5.000 aardappelsoorten er zo’n 3.000 uit Peru komen. In de 16e eeuw nam een Spaanse ontdekkingsreiziger de eerste aardappelplant mee vanuit Zuid-Amerika naar Europa. De Inca's verbouwden de plant toen al honderden jaren. De aardappelplant groeit ook op grote hoogten in de Andes, waar veel andere planten dat niet meer kunnen. Op basis van DNA-onderzoek is aangetoond dat alle oude aardappelen afstammen van één plant uit Zuid-Peru. De Inca’s conserveerden hun gerooide aardappelen door ze ’s nachts in de vrieskou op het veld achter te laten. De felle zon overdag zorgde ervoor dat de aardappelen ontdooiden en snel droogden. Het resultaat was eindeloos houdbaar. Op b.v. Taquile doen ze dit nog steeds.