Galapagos eilanden

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Fregatvogel

Galapagos eilanden,
Ecuador


Als je naar Galapagos vliegt kom je op het Eiland Baltra aan. Op het vliegveld werden wij opgewacht door de gids op onze boot. Met een bus wordt je naar de haven van Baltra gebracht. Daar gingen wij aan boord van ons jacht.

Het is niet zover varen naar het eerste eiland, North Seymour Island, waarwe gelijk 's-middags al een 2 uur durige wandeling maken. Het eiland valt tegen erg dor. Maar bewoners zijn er in overvloed. Veel vogel en leguanen. Ze zijn niet mensen schuw dus kun je heel erg close komen. Er is wel een minimum afstand die je moet bewaren. Dat is echt super, je weet niet waar je moet kijken

fregatvogels zijn ruim een meter lang en hebben een spanwijdte van meer dan twee meter. Ondanks deze grote vleugels is de fregatvogel vrij licht en daardoor goed in staat tot zweven en vliegen. Uren achtereen kan hij boven de golven zweven, speurend naar prooi. Aan het wateroppervlak vangt de fregatvogel vooral (vliegende) vissen en weekdieren. Soms ontfutselt hij sterns of jagers hun prooi. Dit zogenaamde kleptoparasitisme is een eigenschap die bij de meeste soorten fregatvogels sterk ontwikkeld is. Als hij een prooi ontdekt heeft, worden de vleugels opgevouwen en schiet de vogel in een snelle duikvlucht naar beneden. Als ze het wateroppervlak tot op enkele centimeters zijn genaderd, worden de vleugels weer ontvouwen en zweven ze weer omhoog, met uiteraard een prooi in de snavel. Ze zullen nooit op het water landen, omdat ze niet in staat zijn om dan weer op te stijgen.