Popayán

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuid-Colombia: Pasto en Las Lajas

Popayán,
Colombia


In het zuiden van Colombia, dicht bij de grens met Ecuador, ligt Pasto. Een plek waar ze carnaval groots vieren.

Carnaval de Negros y Blanco
Van 3 tot en met 7 januari barst het elk jaar weer los: het Carnaval de Negros y Blanco. Het zuidcolombiaanse provinciestadje Pasto is dan even een van de belangrijkste steden van Colombia. Want als zelfs de president op bezoek komt, dan weet je het wel.

Vijf dagen carnaval
De carnavalsweek kent een vaste opbouw met een onder meer een kindercarnaval, een carnavalsstoet die in het teken staat van folklore en een afsluitende tocht door de straten van Pasto op 7 januari. Het Carnaval van Zwart en Wit, speelt zich af op 5 en 6 januari. De vijfde dag van het nieuwe jaar is de dag van de Negros. In de tijd dat Colombia nog slavenarbeid kende, werd op die dag een dreigende opstand de kop ingedrukt door de slaven een dag vrij te geven. Waar op 5 januari zwart de prominente kleur is - iedereen is zwart gesminckt en diverse locaties in de stad zijn met zwart behangen – voert op 6 januari wit de boventoon.

Zeepsop
Voor de doorgewinterde carnavalvierders is er in Pasto genoeg te beleven elke eerste week van januari. Wie één dagje carnaval wel genoeg lijkt, kan echter ook met een gerust hart naar Pasto afreizen. Al is het maar omdat tijdens de carnavalsweek op elke straathoek wel een zeepsop-gevecht plaatsvindt (iedereen is gewapend met een spuitbus waar slierten zeepsop uit komen). Koop een spuitbus en doe mee.

Las Lajas
Maar Pasto is ook een prima uitvalsbasis voor een dagtrip naar Las Lajas. De imposante basiliek in Gothische stijl is gebouwd in een kloof. Met een diepe afgrond – de brug rijst 50 meter op uit de diepte - en een waterval als decor, had het zo mee kunnen doen in de Lord of the Rings-filmtrilogie.

Maagd Maria
Las Lajas in de huidige vorm staat er pas sinds 1949, maar de plek waar de basiliek is gebouwd, is als sinds 1754 een bedevaartsoort. Het verhaal gaat dat in dat jaar een moeder met haar doofstomme dochter in de kloof schuilde voor onweer. Toen het onweer het silhouette van de Maagd Maria op een rots toonde, begon de dochter voor het eerst te praten. Het kapeltje dat ter ere van dat wonder werd gebouwd is inmiddels uitgegroeid tot Las Lajas, naarbij het plaatsje Ipiales. De afbeelding op de steen is nog altijd zichtbaar.