Deel 1 Driedaagse tour vanuit Arica.
Deel 1 Driedaagse tour vanuit Arica.
In 2011 hebben wij van 12 october tot 5 december een rondreis door Zuid-Amerika gemaakt. Wij zijn gestart in Rio de Janeiro. Vervolgens via Argentinie (Iguazu en Salta) via de Jama-pas naar San Pedro de Atacama in Chili. De noordelijkste plaats die we bezocht hebben in Chili was Arica. De tour die ik in dit blog beschrijf hebben we ondernomen vanuit Arica. Het langgerekte Chili zijn we doorgereisd van noord naar zuid en bij Valdivia zijn we per boot overgestoken naar Argentinie om daar te eindigen in Buenos Aires.
Dag 1 Driedaagse Lauca-tour.
Juist op het moment dat we onze bagage die we niet nodig hebben op de driedaagse tour in een aparte ruimte hebben gezet komt Beatriz van Raices Andinas binnen om ons op te halen voor de driedaagse tour. Buiten wacht George,onze chauffeur tevens gids ons op in zijn gele minivan. Wat een luxe, een busje dat geschikt is voor 8 personen wordt ons vervoermiddel voor de komende drie dagen. Vaak hoor je verhalen van mensen die met zijn zessen opgepropt zitten in een jeep en zo drie dagen of soms langer rondrijden. Voor ons alle ruimte en comfort. George die gelukkig vloeiend Engels spreekt brengt ons eerst naar de lokale fruit- en groentemarkt. Hier koopt hij ook sinaasappels, bananen, en olijven voor onderweg. Deze markt wordt alleen bezocht door de mensen uit Arica zelf. De dichtstbijzijnde stad ligt nl. op 320 kilometer afstand. Bij de ingang van de markt wordt een Heilige Mis opgedragen. De woorden van de pastoor en de gezangen klinken via luidsprekers in het hele marktgebouw en vaak zie je de fruitverkopers meebidden en meezingen tijdens hun werk. Het meest bijzondere op deze markt waren slakken in een bak met komkommerschijven. Deze slakken worden gebruikt bij brandwonden. Ze schijnen de wond te zuiveren en littekens zouden mooier genezen. Onderweg naar de Azapa-valley zien we de eerste geoglyfen. Ze zijn meer dan 600 jaar oud. Het zijn afbeeldingen van een lama gelegd met grote stenen en van verre zichtbaar. Hun functie was om zo de karavanen vanaf de kust landinwaarts de weg te wijzen en waterplaatsen aan te duiden. De geoglyfen van de Coca Cola zijn 40 jaar geleden gelegd met lege glazen Colaflessen. Ze staan zelfs vermeld in het Guiness book of Records.
Het archeologisch museum Valle de Azapa biedt in een aantal vitrines een duidelijk overzicht over het leven van de hoogontwikkelde Indiaanse stammen. We maken hier een self-guided rondtour langs de vitrines. De pronkstukken van dit museum zijn 7000 jaar oude mummies uit de Chinchorro-cultuur. Ze zijn geconserveerd met zwarte aarde of rode aarde afhankelijk van wat men ter plekke vond. Meestal werden de inwendige organen verwijderd en bleven alleen de huid en het skelet over. En na 7000 jaar zijn die nog steeds aanwezig. Belangrijkste oorzaak is het superdroge klimaat. Het kan hier jaren achtereen niet regenen.
Na de lunch die we gebruiken in een lokaal restaurantje, waar de muziek op ons verzoek zachter gezet wordt, beginnen we aan de lange klim naar Putre op een hoogte van 3500 meter. Als we afdraaien van de vruchtbare vallei komen we in een maanlandschap waar niets groeit. Hier staan veel kruisjes langs de weg die i.v.m. Allerzielen met bloemen versierd zijn. Ze worden opgericht als aandenken aan de vele vrachtwagenchauffeurs, vooral uit Bolivia, die hier verongelukken. Zo nu en dan ligt er een container op de helling die verloren is in een haarspeldbocht. Wat later op de dag zien we zelfs complete vrachtwagens op de bodem van de kloof liggen. Langzaamaan verandert het landschap en verschijnen ook de eerste Candelabris-cactussen. De uitzichten worden nog weidser en de eerste besneeuwde toppen van de vele vulkanen worden zichtbaar. Op een gegeven moment worden we afgezet om een wandeling te gaan maken van een uur via een gedeelte van de Inca-trail naar de plaats Socoroma. Vanaf de weg volgt George ons in zijn gele busje en pikt ons aan het einde van de kloof weer op. In Socoroma drinken we bij de lokale bevolking koffie en thee. We worden hartelijk ontvangen door twee hoogbejaarde Indiaanse vrouwen. Als we Socoroma verlaten is er een alcohol-controle. Het is vandaag nl. Allerzielen en dat betekent voor de bevolking drinken, eten en feesten. Op het kerkhof werd feest gevierd. De nabestaanden drinken en eten precies hetzelfde als de overledenen graag dronken en aten. Tevens worden er overal plastic bloemen gehangen. Het kerkhof lag bezaaid met lege bierblikjes en wijnflessen. De muren van het kerkhof zijn begroeid met schijfcactussen. Hierin zitten veel spinnenwebben en de draden hiervan worden door kolibries gebruikt om hun nesten van te maken.
Het laatste stuk van 23 km brengt ons in de eindbestemming van vandaag: Putre op 3500 meter hoog. We slapen vannacht in hotel Kukuli. Het is hier beduidend kouder, vooral als de zon ondergegaan is. Deze eerste dag sluiten we af met een heerlijk diner, uiteraard vergezeld van een Chileense rode wijn. Om 22.30u zoeken we onze hotelkamer op.
Deel 2 (dag 2 en 3 volgt) z.s.m.