Brasilia

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De blauwe kathedraal

Brasilia,
Brazilië


Eén van de markantste en meest bijzondere kathedralen die ik ooit bezocht heb, is de kathedraal van Brasilia. Deze hoofdstad van Brazilië (sinds 1960) ligt wat uit de route, maar het komt voor dat je hier moet overstappen, b.v. op vluchten vanuit het noorden (Manaus) naar de Pantanal. Als je geluk hebt heb je hier dan een paar uurtjes de tijd, en dat is genoeg om even deze merkwaardige, maar tot de verbeelding sprekende, stad in te gaan. Als je te weinig tijd hebt, zou ik in ieder geval de kathedraal niet overslaan; die moet je echt gezien hebben.
Brasilia werd eind vijftiger jaren in een paar jaar tijd uit de grond gestampt op een verder barre saaie hoogvlakte. Alles is hier gepland, de wijken, de verdeling van de economische bezigheden over de wijken, zelfs de favela’s: die moeten op minimaal 50 km afstand liggen. Het is dan ook een werkstad bij uitstek en geen woonstad. Te voet de stad ingaan is niet te doen, alles is op de auto ingericht en de afstanden zijn echt enorm. Neem dus een taxi.
Eenmaal bij de kathedraal aangekomen is de buitenkant al opvallend: de kerk is gebouwd als doornenkroon. De kathedraal, die in 1970 in gebruik werd genomen, is ontworpen door de beroemde Braziliaanse architect Oscar Niemeyer. Het gebouw bestaat uit 16 betonnen pilaren waartussen glas is aangebracht. Wat je aan de buitenkant ziet is in feite de top van de enorme kroon die je binnen tot grote hoogte boven je ziet oprijzen. Binnengekomen val je echt in verbazing. In de onderste lagen is alles van blauw glas, wat een blauwe gloed in de kerk geeft. Bovenin is het glas blauw, groen, wit en grijs. Moderne abstracte vormen en lijnen en drie enorme engelen die hoog aan het plafond boven je zweven. Dit is een architectonisch hoogstandje. De kerk is alweer aan slijtage onderhevig, maar dat neemt niet weg dat het echt verbazingwekkend is. Overtuig jezelf door de paar foto’s te bekijken die op RR van deze kathedraal zijn geplaatst door o.a. RR Timniet en mijzelf. Dus: heb je weinig tijd in Brasilia: laat je regelrecht naar deze kathedraal rijden. Een uitzonderlijke kerk…..