image
Zwitserland Toerisme

Wegwijs in Wallis: met deze tips pak jij alle hoogtepunten van de regio mee

Het landschap van de Zwitserse regio Wallis is ongeëvenaard. De regio kent vrijwel alleen maar hoogtepunten: meer dan veertig bergen reiken boven de grens van 4000 meter. Matterhorn, gletsjers en huttentochten: here we come!

1. Ga voor de top van de Matterhorn

Zo paraglide jij van de top van de Matternhorn. © Matterhorn Gotthard Bahn

De Matterhorn is een symbool voor Zwitserland en een must visit tijdens je bezoek aan de regio Wallis. De top op 4.478 meter hoogte is alleen weggelegd voor zeer geoefende bergbeklimmers, maar er is gelukkig een andere manier om je naar die grote hoogte te begeven. Op de Gornergrat (3.089 meter) is de multimedia-expositie Zooom the Matterhorn te zien en ervaren, waarin de Matterhorn via virtual reality uniek te beleven is. Zo kun jij dankzij de allernieuwste en allerbeste technieken paragliden door het berglandschap (kies je voor de easygoing vlucht of de sportieve vlucht vol adrenaline?), ga je door de vier seizoenen op de Matternhorn (van ijzige winterwind tot zalige zomeravonden) en zie je door de virtuele periscoop het berglandschap scherper dan ooit. De expositie leert je ook nog eens alles over de plaatselijke flora en fauna van het meest spectaculaire berglandschap van Zwitserland. Zo komt die onbereikbare, ongenaakbare Matterhorn opeens binnen handbereik.

Bonus: ook zonder VR-beleving van de Matterhorn is de Gornergrat de beste plek om het berglandschap te ervaren. Ook al ben je hier al op grote hoogte, er is altijd baas boven baas. Maar liefst 29 bergtoppen torenen in alle windrichtingen boven de Gornergrat uit, waarop je een uniek uitzicht hebt. Dit is de beste plek om de Matterhorn en omliggende bergtoppen te zien én te fotograferen! De Gornergrat Bahn brengt je op duurzame wijze naar boven en beneden. Elke rit omlaag levert energie op, die weer in wordt gezet om de weg omhoog mogelijk te maken. Zo kan niet alleen jij, maar ook volgende generaties optimaal genieten van de natuur.


2. Op eigen kracht naar de Mattmarksee

De Mattmarksee is een groen voorbeeld. © Saastal Tourismus AG 

Nog zo’n fotografieparel: de Mattmarksee. Het azuurblauwe stuwmeer steekt schitterend af tegen het groengrijze landschap eromheen. De stroom die hier wordt opgewekt is voldoende om vrijwel heel Wallis van energie te voorzien. De Zwitsers doen niet geheimzinnig over hun uiterst groene, efficiënte energievoorziening. Rondom het stuwmeer geven ze alle details prijs op informatieborden, een goed voorbeeld doet volgen. Je bereikt de Mattmarksee op 2.200 meter hoogte op eigen kracht met de Mattmark Bike trail, of misschien met een klein beetje hulp van een e-bike. Auto's staan op de zwarte lijst - liever zien ze hier de groene lijst waar hoog bovenaan de fiets prijkt. Vanaf het dorpsplein van Saas-Fee vertrekt een fietsroute van 22 kilometer, die vanaf Saas-Almagell bijna tien kilometer omhoog gaat naar het meer. De beloning is groots: je maakt een uniek rondje om de Mattmarksee, het gebied staat bekend als een van de betere plekken om wild te spotten en er wacht nog een heerlijke afdaling. 


3. Vergroot je kennis tijdens de gletsjerwandeling

Saas-Fee is hét Gletscherdorf. © Switzerland Tourism/ Jan Geerk

Saas-Fee wordt met recht het Gletscherdorf genoemd; vijftig procent van het landschap is hier bedekt door gletsjers – al neemt dat percentage steeds verder af. Vanaf het Felskinn station op 1.835 meter start het educatieve gletsjerpad van 2,3 kilometer met uitzicht op de gletsjers en als eindpunt het restaurant Gletschergrotte. Onderweg maken twaalf informatieborden duidelijk hoe de gletsjers het landschap gevormd hebben en hoe klimaatverandering de natuurlijke orde verandert. Saas-Fee doet er zelf alles aan om het tij te keren. De stad is autovrij, werkt hard aan een duurzaam energiebeleid en kreeg voor de inspanningen al het label van ‘Energiestad’.


4. Kom oog in oog met de grootste gletsjer van de Alpen

De Aletsch Arena vormt de grootste gletsjer van de Alpen. © Schweiz Tourismus / Shining Pictures  

Om nog het grote gletsjergeweld te ervaren moet je steeds hoger de bergen in. Op bijna drieduizend meter hoogte ligt de Aletsch Arena, de grootste gletsjer van de Alpen. De imposante hoeveelheid eeuwig ijs van 27 miljard ton is verdeeld over een gebied van 23 kilometer lang en 1.800 meter breed – op sommige plekken is het ijs bijna een kilometer dik. Het ontzagwekkende natuurspektakel is van zó een omvang dat het bijna niet te bevatten is. Lokale berggidsen in het gebied bieden uitkomst. Niet alleen vertellen ze je alles over het fascinerende fenomeen en de geschiedenis van de Aletschgletsjer, het is ook een stuk veiliger en je ben verzekerd van de mooiste plekjes en uitzichten. Verschillende tours zijn zowel in één als in twee dagen te boeken.


5. Maak een relaxte wandeling langs het kabbelende water

Een netwerk van honderd kilometer met oude irrigatiekanalen vormt nu het meest relaxe wandelnetwerk van Wallis. De bisses, zoals de waterwegen genoemd worden, zijn aangelegd op hoogten tussen de 700 en 2.300 meter om water van de gletsjers en rivieren naar de dorpen te leiden. Langs het kabbelende water lopen in de zomermaanden heerlijke wandelroutes, van makkelijke tochten voor het hele gezin tot uitdagende routes langs steile afgronden. Volg de bisses en blijf op het juiste spoor, of check de website van de regio Nendaz.


6. De mooiste overnachting in de Alpen

Dromen komen uit in de Lämmerenhut. © chrissie.st

De Lämmerenhut, op 2.500 meter hoogte bovenop de Gemmipas, is het mooiste berghotel van de Alpen. Hier vind je geen overweldigende pracht en praal, maar schoonheid zit in de eenvoud. Vanuit je slaapkamer heb je een vijfsterren-uitzicht op bergen als de Balmhorn en Bietschhorn en de dalen ertussenin. Het interieur is vrijwel volledig van hout, wat flink bijdraagt aan het knusse berghutgevoel. Dát is wat je wilt zo hoog in de bergen. Steenbokken - we zitten hier ver boven de boomgrens - komen graag buurten bij het hotel. Langs de Lämmerenhut lopen in de winter de mooiste skitours, terwijl het zomerdecor terrein is voor alpinisten, wandelaars en bergbeklimmers.


7. De mooiste huttentocht van Wallis

Bergwandelaars kunnen hun hart ophalen met de Dents du Midi-Trail. In 42,5 kilometer voert de wandeling langs hoge pieken, alpenmeren, gletsjers, watervallen en bergpassen – het beste van wat de Alpen te bieden heeft. Verschillende berghutten onderweg maken het mogelijk om de tocht in twee tot vier dagen te lopen, alleen mogelijk van juni tot oktober. Rugzak op en gáán!


8. Ontdek de heilzame rijkdom van de regio

Ontdek de geheimen van de Alpen. © Région Dents du Midi / Litescapemedia 

Tussen al het natuurgeweld van de Alpen groeien heilzame planten, bloemen en kruiden. Van oudsher worden de natuurlijke ingrediënten gebruikt voor balsems of kruidenthee die lichamelijke ongemakken verzachten. In de Région Dents du Midi ontrafel je de geheimen van de genezende werking van de natuur onder begeleiding van een enthousiaste gids. Zo leer je de Alpen van een heel ander perspectief kennen.


9. Cultureel uitje tussen het natuurgeweld door

Cultuur snuiven in het Stockalperslot. © Brig Simplon Tourismus

Kaspar Jodok von Stockalper was in de zeventiende eeuw een succesvolle handelaar, héél succesvol. Het Stockalperslot in Brig was zijn persoonlijke stadspaleis en een duidelijk bewijs van zijn macht en rijkdom. Tussen 1651 en 1671 werd dit grootste, particuliere gebouw uit Zwitserland gebouwd met de centen die Stockalper verdiende dankzij zijn zout- en transitmonopolie in de regio. Het kasteel is nog altijd zetel van het bestuur van Brig, maar ook toegankelijk om de indrukwekkende burgerzaal, de slotkapel en de kasteeltuin te bewonderen.


10. De mooiste treinreis van Wallis

De Mont Blanc Express behoort tot de mooiste treinreizen van Zwitserland. © Fascination Alpes Sarl

De Mont Blanc Express is niet alleen een duurzaam vervoersmiddel tussen het Zwitserse Martigny en het Franse Chamonix, maar een bestemming op zich. De treinreis voert door de mooiste landschappen, waar geen enkele autoweg letterlijk en figuurlijk bij in de buurt komt. Het Trientdal is het decor van de reis, met op de achtergrond altijd de besneeuwde bergtoppen van de Mont Blanc. Gemoedelijke dorpjes, dichte bossen, diepe kloven en kolkend water trekken in anderhalf uur voorbij. De boodschap is helder: sit back and enjoy the views.

Smaakt dat naar meer? We delen nog veel meer tips voor je volgende Zwitserland-vakantie. Wil je meer weten over hoe je duurzaam door Zwitserland kunt reizen? Je leest er alles over op MySwitzerland.com.

 

 

 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!