image
Getty Images

Kun je beter links of rechts zitten in het vliegtuig?

Vrijwel elke reiziger heeft een stoelvoorkeur in het vliegtuig: aan het gangpad of juist bij het raam, dicht bij de uitgang, boven de vleugels of juist achterin. Maar heb je ooit nagedacht over aan welke kant van het vliegtuig je het beste kunt zitten?! We geven je vier redenen om dat bij je volgende vlucht mee te nemen in de overwegingen!

Laten we vooropstellen: het maakt voor je veiligheid niets uit of je links of rechts zit in het vliegtuig. Er is veel onderzoek gedaan naar de veiligste stoel in het vliegtuig en het eerlijke antwoord is dat het vrij weinig uitmaakt waar je zit. Toch zijn er een aantal andere gegronde redenen te noemen om de linker- of juist de rechterkant te kiezen bij het selecteren van je stoel.

1. Ga voor het beste uitzicht

Links of rechts in het vliegtuig: ga voor het beste uitzicht. Foto: Getty Images

Ben jij iemand die het liefste bij het raam zit? Dan wil je ook kunnen genieten van het beste uitzicht. Check daarom altijd eerst de mogelijke vliegroute voordat je een kant kiest. Stel bijvoorbeeld dat je van de Nepalese hoofdstad Kathmandu naar Bhutan vliegt, dan wil je aan de linkerkant van het vliegtuig zitten voor het beste uitzicht op de Mount Everest. En denk niet alleen aan wat er onder je te zien is. Als je richting het hoge noorden vliegt, probeer dan aan de kant van het vliegtuig te zitten dat in de avond uitzicht heeft op het noorden. Je zou zomaar getrakteerd kunnen worden op het noorderlicht vanuit het vliegtuig! 

Dat gezegd hebbende, kan een vliegtuig altijd van koers veranderen of het weer kan opeens zo bewolkt zijn dat je helemaal niets meer van dat spectaculaire uitzicht ziet. Het blijft dus altijd tot op zekere hoogte een kwestie van geluk hebben. 

Lees ook: Mag je een lege stoel in het vliegtuig zomaar claimen?

2. Houd rekening met de stand van de zon

Links of rechts in het vliegtuig: houd rekening met de stand van de zon. Foto: Getty Images

Vlieg je overdag, dan is het handig om te kijken naar de stand van de zon gedurende je vlucht. Het kan behoorlijk vervelend zijn om de hele tijd de zon in je ogen te hebben – en vaak is het vliegtuig ook een stuk warmer aan de kant waar de zon schijnt. Natuurlijk kun je het scherm van je raam omlaag doen, maar dat is toch weer een beetje zonde van je uitzicht. Als je aan de schaduwzijde van het vliegtuig zit, kun je je zonnebril in je koffer laten en toch genieten van de wereld onder je – of natuurlijk gewoon een dutje doen. Op Suncalc kun je de stand van de zon tijdens je vlucht eenvoudig opzoeken. Op de site vind je de exacte positie van de zon voor elke locatie en tijdstip wereldwijd. Dit kan handig zijn om te bepalen aan welke kant van het vliegtuig je minder zon zult hebben tijdens de vlucht. Door je vertrek- en aankomsttijden in te voeren, kun je zien of je in de schaduw of zon zit gedurende de reis.


3. Wat is je favoriete slaaphouding?

Links of rechts in het vliegtuig: houd rekening met je slaaphouding. Foto: Getty Images

De een heeft meer moeite om in slaap te vallen in het vliegtuig dan de ander. Ben jij zo iemand die graag een dutje doet tijdens een vlucht? Ga dan eens na of jij doorgaans naar links of naar rechts leunt. Je zult waarschijnlijk een stoel bij het raam prefereren aan de kant waar je naartoe leunt – en je buurman zal je ongetwijfeld ook dankbaar zijn. 

Lees ook: Zo overleef je een lange vlucht in economyclass

4. Ben je links- of rechtshandig?

Links of rechts in het vliegtuig: houd rekening met je dominante hand. Foto: Getty Images

Als je op vakantie gaat, is het natuurlijk het beste om de boel de boel te laten, maar er is altijd een groep mensen dat het niet kan laten om nog wat werk te verzetten onderweg. Ben je van plan om je laptop of tablet mee te nemen in het vliegtuig, dan kan het slim zijn om je dominante hand de ruimte te geven. Ben je rechtshandig, dan kan het fijn zijn om een stoel links van het gangpad te reserveren, zodat je alle ruimte hebt om te bewegen zonder dat je de buurman in de ribben stoot. 


Zo kies je de juiste stoel

Zoals gezegd zijn er tal van factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste stoel: het type vliegtuig, de vluchtroute en je persoonlijke voorkeuren. Bij het boeken krijg je vaak al te zien met welk model vliegtuig je gaat vliegen. Op websites als Seatmaestro vind je de vloot per luchtvaartmaatschappij en kun je precies zien hoe het vliegtuig is ingedeeld. Zo kun je vooraf al de beste stoel voor jouw komende vlucht kiezen, zodat je vakantie al kan beginnen voordat je op je eindbestemming bent aangekomen. Goede reis!

Waarom je type vliegtuig wel belangrijk is - en hoe je de beste stoel regelt

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.