image
Getty Images

Zo scoor je een gratis upgrade naar businessclass of firstclass

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je stapt een vliegtuig in, loopt langs de passagiers in de royale stoelen voorin en wenst dat jij daar neer zou kunnen zijgen. Gelukkig zijn er manieren om te genieten van de luxe voor in het vliegtuig zonder dat je een fortuin hoeft uit te geven aan een ticket. We geven je zeven insidertips voor de beste kansen op een stoel in businessclass en firstclass én doorbreken ook enkele hardnekkige mythes, zodat je precies weet hoe je je kansen kunt vergroten.

Wat zijn de voordelen van een stoel in businessclass of firstclass?

De voordelen van businessclass en firstclass. Foto: Getty Images

Vliegen in businessclass en firstclass garandeert een luxueuze en comfortabele reiservaring. Geniet van exclusieve luchthavenlounges, waar je weg van de drukte kunt ontspannen. Deze lounges bieden vaak gratis drankjes, heerlijk eten, comfortabele zitplaatsen, en zelfs faciliteiten zoals douches en bedden. Daarnaast krijg je voorrang bij het instappen, waardoor je als een van de eersten aan boord kunt gaan, kunt settelen en misschien alvast van een drankje kunt genieten voor vertrek. Het grootste voordeel is de ruime stoel met extra beenruimte en vaak de optie om deze om te toveren tot een volledig plat bed, inclusief matrastopper, kussen en deken. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden zelfs suites met schuifdeuren voor maximale privacy. Kortom, alle comfort wordt geboden voor een stressvrije en aangename reiservaring.


Hoe je een gratis upgrade kunt krijgen

Businessclass- en firstclass-stoelen kosten vaak honderden tot duizenden euro’s meer, afhankelijk van de route. De meeste reizigers hebben geen pot met goud en moeten zich dus neerleggen bij de krappe ruimtes in de meer betaalbare economy-classes. Tenzij …

1. Plan je vlucht slim

Een upgrade in het vliegtuig: plan je vlucht op een rustig moment. Foto: Getty Images

Timing is alles als het gaat om het bemachtigen van een upgrade. Vluchten die midden op de dag vertrekken of op minder populaire dagen, zoals dinsdag of woensdag, hebben vaak minder passagiers in businessclass of firstclass. Dit betekent dat er een grotere kans is dat er lege stoelen zijn die kunnen worden aangeboden aan economyclass-passagiers.


2. Neem vrijwillig een latere vlucht

Upgrade in het vliegtuig: neem vrijwillig een latere vlucht. Foto: Getty Images

Hoewel je dus in het laagseizoen of op minder populaire dagen en tijden wellicht meer kans maakt, liggen er ook kansen op de loer in het hoogseizoen. Van juni tot september zijn er namelijk juist veel overboekte vluchten. Luchtvaartmaatschappijen verkopen vaak te veel stoelen, omdat ze rekening houden met no-shows. Maar als iedereen komt opdagen, komen ze voor een dilemma te staan. Als dit gebeurt, zoeken ze vrijwilligers die bereid zijn een latere vlucht te nemen. Dit is jouw kans om een upgrade te onderhandelen. In veel gevallen kun je de tijd die je moet wachten zelfs doorbrengen in de airport lounge. Kom maar op met die gratis hapjes en drankjes!

Wil je kans maken op een upgrade, dan doe je er verstandig aan ruim bijtijds op de luchthaven te zijn. Vroege check-ins kunnen soms resulteren in betere stoeltoewijzingen. Om je kansen op een upgrade te maximaliseren, is het slim om in de buurt van je aangewezen gate te blijven en de status van je vlucht goed in de gaten te houden, om eventuele last-minute upgrademogelijkheden meteen aan te kunnen grijpen. Door gebruik te maken van airline-apps of sms-meldingen blijf je altijd op de hoogte van eventuele wijzigingen in je vlucht, wat je een voorsprong kan geven als de maatschappij snel moet schakelen om passagiers te herplaatsen. Zichtbaar en aanspreekbaar zijn toont je interesse en flexibiliteit, wat in je voordeel kan werken als de grondstewardessen een snelle beslissing moeten maken. Een vriendelijk praatje met de stewardessen kan je ook helpen om op hun radar te blijven voor eventuele last-minute veranderingen in de zitplaatsen.

In zeldzame gevallen kan een vlucht alleen overboekt zijn in economy, terwijl er nog ruimte is in first- of businessclass. Onder deze omstandigheden kunnen een aantal gelukkige passagiers een gratis upgrade krijgen, bekend als een ‘operationele upgrade’. Luchtvaartmaatschappijen kiezen echter niet willekeurig passagiers; deze upgrades worden vrijwel altijd eerst aan passagiers aangeboden die een elite-status bij de airline hebben (zie tip 4). Andere upgrades kunnen worden aangeboden aan passagiers die een legitiem probleem met hun stoel hebben gemeld, zoals een kapotte armleuning of een niet-werkend entertainmentsysteem (zie tip 7). In alle gevallen maak je meer kans op een last-minute upgrade als je alleen reist, aangezien airlines liever geen groepen uit elkaar halen (zie tip 8).


3. Gebruik een creditcard van de luchtvaartmaatschappij

Upgrade in het vliegtuig: gebruik een creditcard van de airline. Foto: Columbus Travel/ Getty Images

Een creditcard van de luchtvaartmaatschappij kan je helpen sneller een upgrade te krijgen. Met elke aankoop die je doet, spaar je miles die je kunt inwisselen voor een upgrade. Bovendien bieden sommige kaarten exclusieve voordelen, zoals voorrang bij upgrades en speciale kortingen. Dit is een van de eenvoudigste manieren om je kans op een eerste klas ervaring te vergroten zonder de volle prijs te betalen. Hoewel deze manier vooral populair is bij reizigers uit landen waar de creditcard gemeengoed is, zoals de Verenigde Staten en Australië, bestaan dergelijke mogelijkheden ook in Nederland. Een goed voorbeeld is de Flying Blue American Express Card, waarmee je Flying Blue Miles kunt sparen voor upgrades. Hoe meer je uitgeeft met deze kaart hoe sneller je miles verzamelt die je kunt gebruiken voor een businessclass- of eersteklas-ugrade. Afhankelijk van het type kaart, zoals de Platinumversie, krijg je extra voordelen zoals gratis upgrades en toegang tot exclusieve lounges. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor reizigers die geregeld met KLM of Air France vliegen.


4. Wees loyaal aan één luchtvaartmaatschappij

Upgrade vliegen: vlieg met 1 maatschappij. Foto: Getty Images

Loyaliteit is een van de meest effectieve manieren om een gratis upgrade naar de eerste klas te bemachtigen. Het lidmaatschap van deze programma’s levert niet alleen miles op, maar door geregeld met dezelfde luchtvaartmaatschappij te vliegen en deel te nemen aan hun loyaliteitsprogramma, kun je sneller een elite-status bereiken. Deze status vergroot je kansen op een upgrade aanzienlijk. Elite-leden worden vaak als eerste in aanmerking genomen wanneer er stoelen in de eerste klas beschikbaar zijn.
Dit is vooral het geval tijdens drukke reisperiodes, wanneer luchtvaartmaatschappijen er alles aan doen om hun meest waardevolle klanten tevreden te stellen. De sleutel tot succes is dus vaak vliegen en altijd je loyaliteitsnummer gebruiken bij het boeken. Luchtvaartmaatschappijen houden deze gegevens bij en geven voorrang aan passagiers die consequent voor hun diensten kiezen.

Heb je elite-status bij een airline? Dan is het slim om vóór je vlucht of tijdens het inchecken een gratis upgrade aan te vragen. Upgrades worden toegekend op basis van beschikbaarheid en er is een specifieke volgorde voor de beperkte stoelen. De hoogste elite-passagiers krijgen de hoogste prioriteit, maar ook factoren zoals het hebben van een luchtvaartmaatschappij-creditcard kunnen meespelen. Je gratis upgrade kan op elk moment worden toegekend, van enkele dagen voor je vlucht tot het moment dat je je instapkaart scant. Soms kan het zelfs gebeuren dat je naar voren wordt geroepen nadat je al in economy zit.

Kanttekening: het is goed om te weten dat je, zelfs als elite-lid, niet altijd in aanmerking komt voor een upgrade naar de eerste klas, vooral als je geboekte stoel meer dan één klasse lager is. Bij sommige airlines kun je alleen naar de eerstvolgende hogere klasse worden geüpgraded. Dit betekent dat je een businessclass-ticket moet boeken als je hoopt op een upgrade naar eerste klas. Daarnaast komen Basic Economy-tickets, die de laagste en meest restrictieve tarieven hebben, niet altijd in aanmerking voor een upgrade.

Frequent flyer-miles sparen: tips voor beginners tot experts

5. Zet je loyaliteitspunten in voor een upgrade

Upgrade vliegen: zet je loyaliteitspunten in. Foto: Getty Images

In plaats van je gespaarde miles te gebruiken voor een gratis vlucht, kun je ze beter inzetten voor een upgrade. Vaak kun je voor een relatief klein aantal miles een economy-ticket omzetten naar een veel luxere stoel voorin het vliegtuig. Dit is een slimme manier om van je miles te profiteren, want technisch gezien krijg je de upgrade gratis. Aanbiedingen worden meestal geadverteerd via de app of website van je airline wanneer je je boeking bekijkt of incheckt voor je vlucht. Je kunt ook navraag doen bij de balie als je persoonlijk incheckt.

Heb jij zelf geen elite-status? De meeste luchtvaartmaatschappijen staan elite-leden toe om upgradecredits te sponsoren of over te dragen aan andere passagiers. Als je zelf geen status hebt, is het misschien de moeite waard om met iemand te reizen die dat wel heeft, of te vragen aan vrienden en familieleden of ze ongebruikte upgradecredits hebben die je kunt gebruiken.

Frequent flyer-miles inzetten voor je vlucht: zo haal je het maximale uit je punten

6. Klagen kan lonen (maar blijf beleefd!)

Upgrade vliegtuig: klagen kan lonen, maar blijf beleefd. Foto: Getty Images

Technische fouten of operationele vergissingen gebeuren soms, en luchtvaartmaatschappijen bieden vaak upgrades aan om deze te compenseren. Als je vlucht vertraging heeft of er is een probleem met je zitplaats, aarzel dan niet om te vragen naar compensatiemogelijkheden. Luchtvaartmaatschappijen willen hun klanten tevreden houden en kunnen daarom upgrades of andere voordelen aanbieden om ervoor te zorgen dat je toch een positieve ervaring hebt. Proactief en beleefd informeren naar beschikbare opties kan een groot verschil maken. Problemen zoals verloren bagage, fouten in de maaltijdservice of onverwachte wijzigingen in het vluchtschema kunnen ook in je voordeel werken. Problemen in het vliegtuig, zoals een kapotte hoofdsteun, een niet-werkend entertainmentsysteem of een defecte stoel kunnen ervoor zorgen dat het cabinepersoneel je ter plekke vouchers, punten of zelfs contant geld aanbiedt voor toekomstige vluchten — middelen die je kunt gebruiken om je zitplaats bij een volgende reis te upgraden. Door op de hoogte te zijn van je rechten als passagier, kun je effectief profiteren van deze situaties.


7. Reis solo

Upgrade vliegtuig: reis solo. Foto: Getty Images

Solo-reizigers maken vaak meer kans op een upgrade dan groepen of koppels. Luchtvaartmaatschappijen vinden het immers makkelijker om een enkele passagier te verplaatsen naar een andere klasse. Als je alleen reist, laat dit dan weten aan de grondstewardess en geef aan dat je bereid bent om van stoel te wisselen.


Toch betalen voor een upgrade?

Als je wél bereid bent geld neer te leggen voor een upgrade maar liever niet de volle pond betaalt, zijn er verschillende methoden die je kunt proberen. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen, zoals Etihad en Hawaiian Airlines, kun je bieden op een upgrade voordat je vlucht vertrekt. Dit betekent dat je zelf bepaalt hoeveel je bereid bent te betalen, en als jouw bod geaccepteerd wordt, krijg je de upgrade tegen die prijs. Andere maatschappijen, zoals KLM en Qatar Airways, bieden soms last-minute upgrades aan tegen een aanzienlijke korting. Dit kan vooral voordelig zijn als je direct bij een agent op de luchthaven informeert naar de mogelijkheden. Het loont dus om flexibel en proactief te zijn als je voor een redelijke prijs in de eerste klas wilt belanden.

Lees ook: 8 trucs om goedkoper businessclass te vliegen

Enkele hardnekkige mythes

Vragen loont altijd
Vragen om een upgrade staat natuurlijk vrij, maar het loont zelden. Airlines kijken tegenwoordig vooral naar de status van de vliegtuigpassagier en hoewel je met een beetje beleefdheid ver kan komen, is het vaak niet meer genoeg om iets gedaan te krijgen, zeker niet als je een goedkope economystoel hebt en zelden tot nooit met de airline vliegt. 

Je krijgt vaak een upgrade voor je verjaardag of huwelijksreis
Helaas zijn de dagen voorbij dat je een gratis upgrade kon krijgen door simpelweg aan te geven dat het je verjaardag is of dat je op huwelijksreis bent. Waarschijnlijk is het beste dat je eruit sleept een ‘Van harte gefeliciteerd!’. 

Je krijgt sneller een upgrade als je je netjes kleedt
Nee, je kleding heeft zelden invloed op je kans op een upgrade. Luchtvaartmaatschappijen hebben wel dresscodes — zo is kleding met aanstootgevende teksten niet toegestaan — maar er is geen verplichting om zakelijke kleding te dragen in businessclass of firstclass.

Ook interessant: Je vliegtuigstoel upgraden naar premium economy: is dat het geld waard?

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.