image
Getty Images

Dit is de veiligste stoel in het vliegtuig (of niet?)

Als passagier heb je vaak wel een voorkeur voor een plek in het vliegtuig: niet te dicht bij de wc, aan het raam of juist het gangpad, vooraan of een plek met extra beenruimte. Maar heb jij ooit al eens rekening gehouden met de veiligste stoel in het vliegtuig? En bestaat die wel? Wij zochten het uit. 

Allereerst moeten we natuurlijk vermelden dat de kans op een vliegongeluk nihil is. Hoewel vastgebonden in een stoel hoog in de lucht zitten misschien enigszins tegennatuurlijk voelt, is vliegen zelfs de veiligste manier van reizen. De kans op een ongeluk tijdens een commerciële vlucht is 0,000001 procent. En de kans op een dodelijk vliegongeluk is nog kleiner. Sterker nog, de kans op het winnen van de Amerikaanse loterij (1 op 292 miljoen) is nog steeds drie keer zo groot als een dodelijk ongeluk in een vliegtuig. 

Zo gevaarlijk is vliegen echt. Bron: Bureau of Transportation Statistics

Ook fijn om te weten: 2023 was het op een na veiligste jaar ooit op het gebied van veiligheid van luchtvaartmaatschappijen, zo blijkt uit de database van het Aviation Safety Network. Afgelopen jaar waren er maar liefst 35 miljoen vluchten, waarbij 1213 incidenten waarvan vijf met dodelijke afloop, waarbij 105 mensen in totaal overleden. In de afgelopen vijf jaar waren er jaarlijks gemiddeld dertien dodelijke ongevallen en driehonderd doden door luchtvaartongelukken, aldus Airlineratings.com

Maar als je vliegangst hebt, koop je er natuurlijk helemaal niets voor om met feitjes om de oren geslagen te worden. Hoe irrationeel je angst ook mag zijn, is een fobie voor vliegen uiterst vervelend. Juist dan kan het al een hele geruststelling zijn om te weten in welke vliegtuigstoel je het veiligste bent. 

Lees ook: Alles over vliegangst: angsten, symptomen én tips om ervan af te komen

Ga voor de middelste stoel achterin

Veiligste stoel vliegtuig: middelste stoel achterin. Foto: Getty Images

Het gerenommeerde Amerikaanse magazine TIME dook in 2015 in de geschiedenis van vliegtuigcrashes en deed onderzoek naar de plekken in het vliegtuig waar de overlevenden hadden gezeten op basis van 35 jaar data van de Federal Aviation Administration (FAA). Tussen 1985 en 2000 waren er slechts zeventien vliegongelukken waarvan een stoelplattegrond beschikbaar was - vaker ging het bij crashes namelijk om plezier- of privévluchten. De grootte van het onderzoek is dus beperkt, maar er kon wel een conclusie aan worden verbonden: de middelste stoelen achter in het vliegtuig zijn gemiddeld genomen het veiligst. In het achterste deel van het vliegtuig stierf zo’n 32% van de passagiers - waarvan ‘slechts’ 28% op de middelste stoelen, waarschijnlijk omdat ze door hun medereizigers gebufferd werden -, versus 39% in het middelste deel en 38% in het voorste deel. De meeste dodelijke slachtoffers (44%) vielen aan het gangpad in het middelste deel van de cabine. 

Onderzoek van de Amerikaanse National Transportation Safety Board kwam tot eenzelfde conclusie: achter in het vliegtuig heb je 69% kans om een crash te overleven, terwijl je in de toch zo dure business class voorin slechts 49% overlevingskans hebt. Je comfort of je leven, zou je bijna zeggen …

Infographic: Which Plane Seats Are Safest? | Statista 


Blijf dicht bij de nooduitgangen

Uit ander onderzoek van de Universiteit van Greenwich in 2008 bleek dat passagiers die in een straal van vijf rijen van de nooduitgang zitten, de meeste kans op overleven hebben (en nogmaals: binnen de al minieme kans op een ongeluk). Zo zaten bij één vliegtuigongeval in 1985 twintig van de 27 overlevenden binnen vijf rijen van de nooduitgang. Daarentegen zat óók een groot deel van de 136 dodelijke slachtoffers op deze rijen.
Bij een andere vliegtuigcrash in hetzelfde jaar zaten alle overlevenden op de laatste rijen van het vliegtuig. Later bleek echter dat meer mensen op andere rijen in eerste instantie de vlucht óók hadden overleefd, maar later alsnog waren overleden door de weersomstandigheden in het bergachtige gebied in Japan, waar het vliegtuig was neergestort.


Andere factoren van invloed

Je kunt dus wel je overlevingskansen vergroten, maar of je ongeschonden een crash overleeft, is nog altijd extreem afhankelijk van het hoe, wat, waar en waarom. Immers, als de staart van het vliegtuig getroffen wordt, dan ben je alsnog beter af voorin. Om die reden willen wil de FAA zich ook niet uitspreken over de veiligste plek in het vliegtuig. Maar niet alleen de locatie van de impact is van invloed: ook de genomen veiligheidsmaatregelen, of apparatuur zoals gordels en zuurstofmaskers goed werken, de kundigheid van het personeel, de locatie waar het vliegtuig neerkomt en de omstandigheden buiten het vliegtuig spelen een cruciale rol. 


Hier voel je turbulentie het minst

Elk voordeel heeft z’n nadeel en dat geldt ook voor de veiligste stoel. Hoewel een stoel achterin statistisch gezien het veiligste is, kleeft er wel een groot nadeel aan: achter in het vliegtuig voel je, net als in een achtbaan, bij turbulentie de grootste schommelingen. En laat turbulentie als je vliegangst hebt nou net een behoorlijk ongewenste trigger zijn. Wil je minder last hebben van turbulentie, kies dan voor een stoel bij de vleugels. 

Lees ook: Turbulentie: wat veroorzaakt het en is het gevaarlijk?

Wat kun je zelf doen om je veiligheid te vergroten?

Zo blijf je veilig in het vliegtuig. Foto: Getty Images

De stoel is zoals gezegd absoluut niet de enige factor die je veiligheid bepaalt. Een gerenommeerde luchtvaartmaatschappij kiezen die hoog scoort op veiligheid is stap één. Je kunt al tijdens het boeken je voorkeursstoel reserveren (doorgaans tegen betaling); op websites als Seatguru.com kun je de indeling van het vliegtuig en reviews van de stoelen terugvinden.
Zorg eenmaal ín het vliegtuig dat je altijd de veiligheidskaart leest en de instructies van de stewardessen volgt (zelfs al heb je al honderden keren gevlogen en denk je dat je de instructies kunt dromen), houd je stoelriem de hele vlucht vast (bonustip: dit helpt ook tegen een vermoeid lijf), vermijd alcoholische dranken en kies voor platte schoenen waarmee je in geval van nood snel het vliegtuig kunt verlaten. Laat altijd je bagage achter: je rugzak is echt niet je leven waard.
Tel bij het opstijgen altijd hoeveel rijen je verwijderd bent van de nooduitgang: mocht er rookontwikkeling zijn en/of de noodverlichting uitvallen, dan kun je altijd nog je weg naar buiten vinden. En onthoud hoe je je veiligheidsgordel losmaakt. Hoewel je denkt het te weten, blijkt uit onderzoek dat veel passagiers kostbare tijd verliezen omdat ze in paniek plots toch gaan zoeken naar een drukknop, net als in de auto. 

Vliegtuigongelukken gebeuren in veruit de meeste gevallen in de eerste drie minuten of laatste acht minuten van de vlucht (dus bij het opstijgen en landen), dus juist dit is het moment om het meest alert te zijn. En onthoud: volgens onderzoek van de National Transportation Safety Board uit 2020 overleefde 98,2% van de passagiers bij luchtvaartongevallen tussen 2001 en 2017 met lichte of geen verwondingen. Dus zelfs áls het misgaat, is de kans minimaal dat je het niet overleeft. Safe travels!


Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.