Duits erfgoed in 2025: snuif cultuur bij onze grote buur (+ maak kans op een reis naar jouw favoriet!)
Wat hebben de sprookjes van de gebroeders Grimm en de erfenis van Karl Marx met elkaar gemeen? Beide maken deel uit van de vele culturele hoogtepunten die in 2025 in Duitsland op de agenda staan. Een uitstekende reden voor een vakantie naar ons buurland! Plus: deel ook jouw favoriete erfgoed via het formulier onderaan het artikel en maak kans op een reis ernaartoe!
Erfgoed om te vieren
Slot Schwerin en stadspanorama van Schwerin. © GNTB/Francesco Carovillano
Er zijn weinig landen met zo’n divers erfgoed als onze oosterburen. Duitsland telt maar liefst 54 Unesco-Werelderfgoedlocaties. Een van de nieuwste toevoegingen is het Residentie Ensemble in Schwerin. De meer dan dertig goed geconserveerde gebouwen en tuinen voeren je terug naar het hoofse leven van de negentiende eeuw, in wat toen Groothertogdom Mecklenburg-Schwerin was. Het Paleis van de Groothertog, de herenhuizen en de religieuze bouwwerken vormen samen met het sierlijke Pfaffenteich-meer een uitzonderlijk architectonisch geheel. De stijlen variëren van neorenaissance tot neobarok en neoklassiek, met invloeden van de Italiaanse renaissance.
Een ander werelderfgoed viert in 2025 juist zijn tweehonderdjarig jubileum: het Museum insel in Berlijn. De eerste steen van het Altes Museum werd in 1825 gelegd, al zou het nog ruim honderd jaar duren voor het vijfde en laatste museum op het eiland werd voltooid. De collecties van de musea volgen de ontwikkelingen van beschavingen door de eeuwen heen. En ook in Dessau is het feest: Bauhaus viert in 2025 zijn honderdste verjaardag. De ontwerpschool combineert vorm- en kleurexperimenten, architectonische iconen met het alledaagse en uitbundigheid met minimalisme. Bauhaus bracht een wereldwijde revolutie teweeg in design en architectuur, en dat wordt in vanaf september gevierd met talloze tentoonstellingen en evenementen.
Fantastisch erfgoed
Grimmwelt Museum. ©Kassel Marketing GmbH/ Florian Trykowski
Er was eens, in een land niet ver hiervandaan... Ook de Duitse Sprookjesroute viert een jubileum. De zeshonderd kilometer lange route van Hanau, de geboorteplaats van de gebroeders Grimm, tot aan de Bremer stadsmuzikanten in het noorden van Duitsland, bestaat in 2025 precies vijftig jaar. Cultuurliefhebbers passeren onderweg zestig fantastische plaatsen die je betoveren met openluchtvoorstellingen, middeleeuwse weken en sprookjesachtige wouden. Heb je geen tijd om de hele route te volgen? Trek dan je zevenmijlslaarzen aan en kies voor het Grimmwelt Museum in Kassel, waar je Roodkapje volgt in een romantische omgeving. Vergeet niet om ook een bezoek te brengen aan het kasteel van Doornroosje in natuurpark Reinhardswald.
Culturele hoofdstad Chemnitz
Chemnitz Opera house. © Chemnitz 2025 gGmbH/ Nasser Hashemi
Nee, het is geen sprookje, maar het motto waarmee Chemnitz zich presenteert als Culturele Hoofdstad van Europa 2025 sluit er naadloos bij aan: C the Unseen. De derde stad van Saksen stond in een ander leven bekend als Karl Marx-Stadt. Een veertig ton wegend bronzen portret van de filosoof – die de stad overigens nooit bezocht – herinnert aan dit verleden. C the Unseen brengt andere verborgen schatten aan het licht rond de thema’s creativiteit en democratie. Op het programma staan onder meer een museumnacht, jazz-, indie- en dancefestivals, de European Peace Ride – de enige wielerkoers waarbij iedereen wint – en een rally met vintage auto’s. Want ook dát is cultuurhistorisch onlosmakelijk met Duitsland verbonden. Ten zuidwesten van Chemnitz is in het August Horch Museum Zwickau een indrukwekkende permanente tentoonstelling te zien over de geschiedenis van de autoproductie in deze regio.
Ontspan met muziek en viticultuur
Wijngaarden in Ehrenstetten met de Ölbergkapel.© GNTB/Francesco Carovillano
Voor het slotakkoord in deze medley van jubilea reis je naar Leipzig, per trein op een uur van Chemnitz. In 2025 wordt namelijk de 275ste sterfdag van Johann Sebastian Bach muzikaal herdacht. Dit gebeurt door middel van concerten en tentoonstellingen in heel Duitsland, met Bachstad Leipzig als logische startplaats. Tijdens het Bachfest in juni woon je hier unieke uitvoeringen bij in de Thomaskirche en op podia in de open lucht. Bezoek als toegift ook het Bachmuseum in het centrum van de stad.
Na alle culturele hoogtepunten is het tijd voor ontspanning. De wijnbouw - ofwel viticultuur - gaat in Duitsland terug tot de tijd van de Romeinen. Vooral de op het zuiden en zuidwesten gerichte hellingen van valleien aan de Rijn, Elbe, Saale en Unstrut lenen zich voor de druiventeelt. Tussen Leipzig en Weimar is de meest noordelijke wijnregio van het land, Saale-Unstrut, een bezoek waard. Wijnliefhebbers kunnen in dertien Duitse wijnregio’s wandelen, de gezelligheid van wijnbars in romantische dorpjes opzoeken en nieuwe, innovatieve creaties proeven.
Kijk voor meer culturele inspiratie op Germany.travel/cultureland-germany.
Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram, Spotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.