De 12 grootste oplichtingspraktijken waar reizigers intrappen (en hoe je die kunt voorkomen)
Een taxi zonder werkende meter, een overenthousiaste vreemdeling en souvenirprijzen die door het dak gaan: waar toeristen zijn, zijn zwendelaars actief. We zetten twaalf rode vlaggen op een rij waar je alert voor moet zijn op vakantie, plús tips om te voorkomen dat je opgelicht wordt.
1. De gelijkende munt
Denk je een twee-euromunt in handen te hebben, blijkt het stiekem een Turkse lire te zijn die nog geen vijf cent waard is! En na een paar cocktails lijkt het verschil tussen een ééndollarbiljet en een tientje opeens flinterdun. Scammers weten dat reizigers vaak de lokale valuta niet goed kennen, en in landen waar munten of biljetten veel op elkaar lijken is het een eitje om toeristen te foppen.
Zo voorkom je oplichting: zorg dat je de lokale valuta kent en check je geld voordat je het uitgeeft! Als je een flinke som overhandigt, roep dan het bedrag luid en duidelijk, terwijl je het aan de verkoper overhandigt en controleer het wisselgeld dat je overhandigd krijgt ter plekke.
2. De taxi met de kapotte meter
Taxichauffeurs lijken in bepaalde landen opgeleid te zijn in bedrog. Het scenario is herkenbaar: je stapt in en de chauffeur beweert dat de meter kapot is, of hij wil graag een prijs afspreken voordat je vertrekt, maar die blijkt vier keer hoger te zijn dan normaal. Of de chauffeur rijdt wel op de meter, maar de rit duurt verdacht lang - zijn jullie niet vijf minuten geleden langs datzelfde gebouw gereden? Taxichauffeurs vertrouwen erop dat je als buitenlander niet bekend bent met de normale tarieven en de routes. En helaas hebben ze vaak gelijk.
Zo voorkom je oplichting: boek een taxi vooraf via een app als Uber, Lyft of Grab. Dan krijg je automatisch de beste ritprijs, betaal je vooraf en is de prijs dus gegarandeerd. Lukt dat niet, vraag dan bij de informatiebalie op het vliegveld naar betrouwbare taxidiensten en een ruwe schatting van de kosten om naar je bestemming te komen. Vergeet niet om Google Maps te downloaden en offline beschikbaar te maken, zodat je de route kunt volgen.
3. ‘Gratis’ cadeaus en nepsouvenirs
Pas op wanneer een local je een 'gratis' geschenk aanbiedt. Maar al te vaak wil hij daarna toch geld of een flinke fooi zien. Bij dit soort slinkse praktijken worden vooral armbanden en andere kleine handgemaakte spullen ingezet. Wees dus alert tijdens je zoektocht naar souvenirs!
Zo voorkom je oplichting: als je geen waarde hecht aan een willekeurige armband van een vreemde, wees dan voorzichtig als je een 'cadeau' aangeboden krijgt. Als je souvenirs wilt kopen, neem de tijd om goed rond te kijken en iets te vinden dat je leuk vindt en zowel authentiek als redelijk geprijsd is.
4. Het menu zonder prijskaartje
Ja, sommige superdeluxe toprestaurants laten prijzen weg van hun menu's, maar als dit gebeurt in een informeel restaurant op een toeristische plek, verwacht dan niet dat je hetzelfde bedrag gaat betalen als de locals (als ze er al eten). Zo dok je in Florence in het centrum bij een ijssalon zomaar €15 voor één bolletje schepijs - maar dat staat natuurlijk niet op de deur.
Zo voorkom je oplichting: Staat de prijs nergens? Controleer wat iets kost vóórdat je het bestelt. Bekijk ook de recensies op Google of Tripadvisor om er zeker van te zijn dat je niet in een toeristenval trapt.
5. Drugs in je drankje
Zeker als je alleen reist, is het goed om op je hoede te zijn. Hoewel het geweldig is om nieuwe mensen te ontmoeten, is niet iedereen even betrouwbaar. Oplichters maken handig gebruik van de kwetsbaarheid van soloreizigers door hen aan te spreken in een bar of zelfs via datingapps een ontmoeting te regelen. Er wordt een drankje aangeboden dat later blijkt te zijn gedrogeerd. Dit geeft jouw date de kans om je betaalkaarten leeg te halen of je persoonlijke bezittingen te stelen. Berovingen na dates komen de laatste jaren veel voor in Argentinië, Brazilië, Colombia en Mexico.
Zo voorkom je oplichting: laat nooit je drankjes onbeheerd achter. Neem niet zomaar een drankje aan dat iemand je aanbiedt. Als je op date gaat met een onbekende in het buitenland, is het verstandig om iemand mee te nemen die je kent en/of om iemand op de hoogte te houden van je locatie, bijvoorbeeld door de app 'Zoek mijn vrienden' te gebruiken.
6. Een nieuwe 'vriend' biedt aan om je rond te leiden
Je hoeft niet op zoek te zijn naar een date om in de val van de vriendelijke local te trappen. Zelfs met reisgenoten kun je ongewild slachtoffer worden, als een vriendelijke local een praatje met je aanknoopt en vervolgens aanbiedt om je rond te leiden door zijn stad, omdat hij er trots op is, omdat hij de plekjes weet of omdat hij graag zijn Engels wil oefenen. Je neemt dankbaar gebruik van zijn aanbod, maar aan het einde van de dag houdt hij zijn hand op en eist een belachelijk hoog bedrag, namens hemzelf of het bedrijf waar hij voor werkt. Dit is een oplichtingspraktijk die populair is onder zwendelaars in onder andere Fez en Marrakech in Marokko.
Zo voorkom je oplichting: het is het beste om gebruik te maken van officiële gidsen; in tal van steden worden er ook gratis stadsrondleidingen aangeboden. Bekijk het aanbod op Get Your Guide, dat samenwerkt met lokale ondernemingen voor diverse rondleidingen.
7. De gesloten attractie
Op weg naar een attractie vertelt een ‘behulpzame local’ je dat de attractie gesloten is vanwege een speciale feestdag. ‘Máár maak je geen zorgen!’ zegt hij. Hij kan je wel meenemen naar een plek die net zo bijzonder meeslepend is, namelijk ... de winkel van een vriend in een achteraf steegje, zo blijkt als je aankomt. Er wordt je van alles aangesmeerd en als je niets wilt kopen, kan de situatie dreigend worden. Zolang jij maar betaalt om weg te komen. Deze truc is vooral populair in Bangkok maar wordt ook elders toegepast.
Zo voorkom je oplichting: controleer vóórdat je vertrekt of de attractie die dag te bezoeken is. Als iemand je onderweg probeert wijs te maken dat de bezienswaardigheid gesloten is, loop dan naar de ingang en kijk zelf. Kun je inderdaad niet naar binnen, maak dan rechtsomkeert maar ga niet in op het aanbod om een andere, ‘net zo mooie’ plek te bezoeken.
8. De foto waarvoor je moet dokken
Als toerist draag je bij een beroemde bezienswaardigheid vrijwel altijd een camera bij je, waardoor je een gemakkelijk doelwit bent. Niet voor diefstal van je camera (hoewel dat ook voorkomt), maar voor fotofraude. Wil je die enge Mickey en Minnie Mouse op Times Square vastleggen? Dan ben je zo vijftig dollar lichter (ja, je leest het goed!). Wees ook op je hoede voor oplichters die je een baby (of baby-alpaca) in handen drukken, met je op de foto gaan en dan hun hand ophouden.
Zo voorkom je oplichting: de oplossing is eigenlijk vrij eenvoudig. Als je een foto wilt maken, vraag dan vooraf naar de kosten. Wees extra voorzichtig bij mensen die zich opdringen voor je camera. Ga niet poseren en druk vooral niet je ontspanknop in. Wacht tot ze weg zijn voordat je verdergaat met fotograferen.
9. Nepspelletjes op straat
Gokken in een casino is al risicovol, maar als je een gokje waagt bij zwendelaars op straat, kun je er 'ja en amen' op zeggen dat je je geld kwijtraakt. Een bekende truc is het bekerspelletje, waarbij je moet raden onder welke beker de bal verstopt zit. Je ziet de mensen die al meedoen winnen, het ziet eruit als iets wat jij ook kunt en dus zet je je geld in. Dan blijkt het toch opeens een stuk moeilijker - als niet onmogelijk - om te raden waar de bal is gebleven. En als je goed kijkt, zijn de vorige winnaars toch wel erg amicaal aan het kletsen met de bekerdraaier ...
Zo voorkom je oplichting: laat je niet verleiden tot gokken op straat, hoe simpel het ook lijkt. Blijf niet eens staan om te kijken, want zelfs als je niet zelf een gokje waagt, zijn er ook vaak zakkenrollers rondom het zwendelspelletje actief.
10. Zakkenrollers die je outfit bewonderen
Speaking of zakkenrollers … Komt er iemand op je af die aan je gaat lopen plukken en je volop complimenten geeft voor je mooie kledingstijl? Of iemand die je schoenen bewondert, vraagt welke maat je hebt en grappend zijn schoen tegen het jouwe zet om de maat te vergelijken? Wees dan op je hoede. Complimentjes krijgen is natuurlijk leuk, maar het kan ook een manier zijn om je af te leiden terwijl je portemonnee ontfutseld wordt.
Zo voorkom je oplichting: bedank de vreemdeling voor het compliment en loop snel door. Komt iemand te dichtbij, steek dan je handen in je zak en houd je waardevolle spullen vast. Zorg dat je geld en dure eigendommen op moeilijk bereikbare plaatsen in je kleding of tas zitten of investeer in anti-diefstalbagage.
11. De accommodatie die niet bestaat
Je hebt online het perfecte vakantiehuis gevonden, maar bij aankomst weet de eigenaar nergens van en is de advertentie verdwenen. Dit fenomeen is bekend op bestemmingen zoals Bali, waar huurwoningen vaak via WhatsApp worden aangeboden in plaats van bekende boekingsplatforms, maar het komt zelfs op Booking.com. Er zijn verhalen van mensen die een officieel uitziende e-mail ontvingen van een verhuurder met het verzoek om vooraf direct te betalen. Na de betaling kregen ze een e-mail van Booking dat de accommodatie niet langer beschikbaar was.
Zo voorkom je oplichting: correspondeer altijd enkel en alleen via vertrouwde verhuurplatforms en boek of betaal niet rechtstreeks, tenzij je de verhuurder al kent en vertrouwt.
12. Het valse wifinetwerk
Met name in hotels en op vliegvelden is het belangrijk om goed op te letten bij welk wifinetwerk je probeert inlogt. Oplichters troggelen onoplettende reizigers geld af door een wifinetwerk op te zetten met een naam die verdacht veel lijkt op het officiële netwerk. Als jij inlogt op het verkeerde netwerk en daar vervolgens een wachtwoord intypt of bijvoorbeeld je bankrekening opent, heeft de oplichter toegang tot meer persoonlijke gegevens dan jou lief is.
Zo voorkom je oplichting: check voordat je inlogt goed wat het officiële wifinetwerk van de luchthaven of het hotel is en controleer of je met de juiste verbinding gaat maken. Als je een wachtwoord moet aanmaken om in te loggen, kies dan iets anders dan je gebruikelijke wachtwoord(en). Probeer te voorkomen dat je op het wifinetwerk gevoelige informatie deelt of ophaalt, dus log niet in bij bijvoorbeeld je bank als het niet absoluut noodzakelijk is.
Volg Columbus Travel op Facebook, Instagram, Spotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.