image
Getty Images

10 geniale inpaktips voor een stressvrije reis

Ben je klaar voor je volgende avontuur, maar weet je niet waar je moet beginnen met inpakken? Geen stress! Deze tien ultieme inpaktips zorgen ervoor dat je koffer net zo strak georganiseerd is als een Zwitsers horloge. 

1. Creëer een capsulegarderobe voor je reis

De beste inpaktips: creëer een capsulegarderobe voor je koffer. Foto: Getty Images
Wie een zogeheten ‘capsulegarderobe’ creëert, brengt z’n kledingkast terug naar slechts dertig kledingstukken. Dat lijkt misschien karig, maar met de juiste basisitems kun je duizend looks creëren door te mixen en matchen. Deze minimalistische aanpak werkt ook perfect voor je koffer, zodat je niet de halve kledingkast meesleept. Slechts tien tot twaalf kledingstukken (zonder ondergoed) zijn voldoende. Als je bijvoorbeeld drie tops en drie broeken of rokken inpakt, kun je al negen verschillende outfits samenstellen, zolang elk item met elkaar matcht. In dat laatste ligt de sleutel tot succes, dus basisitems zijn hierbij cruciaal. Neem bijvoorbeeld twee hemdjes, twee t-shirts, twee truien, en vier broeken of rokken mee voor 24 geweldige outfits, zolang alles maar bij elkaar past. Let’s mix it up! Enne ... trek de kleren die de meeste ruimte innemen gewoon aan als je met het vliegtuig reist. Dat scheelt bagage en als je laagjes aandoet, ben je in het vliegtuig altijd voorbereid op een te warme óf te koude vlucht. 

Voor wie graag ezelsbruggetjes of rekensommetjes maakt, is er ook nog de 5-4-3-2-1 methode, die feitelijk inhoudt dat je vijf t-shirts of tops, vier broeken of rokken, drie accessoires (denk aan pet, riem, zonnebril), twee paar schoenen of slippers en één zwempak inpakt. Je hebt dan iets meer dan met de capsulegarderobe, maar het biedt evengoed veel mogelijkheden tot licht reizen en toch voldoende meenemen. Ook hierbij is het uiteraard handig om te kiezen voor kledingstukken die goed met elkaar te combineren zijn.

Bonustip: in plaats van dertig onderbroeken in te pakken, kun je ook ervoor kiezen om ter plekke een flesje wasmiddel te kopen (of een blok zeep mee te nemen) en zo nu en dan je kledingstukken te wassen. Dit kan zelfs terwijl je aan het douchen bent. Het kost nauwelijks extra tijd en bespaart ruimte (en geld voor te veel bagage). 

Ook handig: Dit zijn 5 ultieme travel hacks voor je vakantie

2. Vouwen versus oprollen

Kleding inpakken: vouwen of rollen? Foto: Getty Images
Het is al eeuwenlang een discussie: bespaart het oprollen of vouwen van je kleding meer ruimte in je koffer? Opgevouwen kleding kan kostbare ruimte in je koffer innemen, terwijl opgerolde kleding vaak netjes in de hoekjes van je bagage past. Het rollen is vooral handig voor kleding die snel kreukt. Aan de andere kant zijn packing cubes ideaal om je bagage georganiseerd te houden, maar ze zijn handiger voor platte kleding. Nog beter zijn vacuümzakken die alle lucht uit je kleding zuigen en zo je stapel minimaliseren. Doe vooral wat voor jou goed voelt en onthoud dat een combinatie van beide methoden ook altijd een optie is!

De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo past haar eigen KonMari-methode toe om haar kleding thuis netjes verticaal op te vouwen, zodat ze gemakkelijk in de koffer passen. Deze vouwtechniek houdt niet alleen je kleding netjes en kreukvrij, maar maximaliseert ook de ruimte in de koffer.


3. Deel je toiletartikelen handig in

Bagage inpakken: deel je toiletartikelen handig in. Foto: Getty Images

Gebruik je altijd één toilettas? Dat lijkt misschien ruimtebesparend, maar kan op reis toch voor frustratie zorgen omdat je ’s avonds bijvoorbeeld door al je make-up moet graven om je floss te vinden. Verdeel liever je haarproducten, huidverzorgingsproducten en cosmetica over verschillende toilettassen. Vind je meerdere tassen onhandig? Een tas met aparte vakken is de redder in nood: de ene kant voor je haarproducten en make-up, en de andere voor je crèmes, tandpasta en tandenborstel.
Een andere slimme truc om ruimte te besparen is het thuislaten van grote shampooflessen. Neem alleen mee wat je écht nodig hebt. Als je goed oplet, zul je misschien verrast zijn over hoe weinig shampoo of gezichtsreiniger je eigenlijk in een week gebruikt. In je handbagage mag je maximaal honderd milliliter-flesjes meenemen, maar in realiteit heb je waarschijnlijk nog minder nodig: Voor een weekje weg is vijftig milliliter shampoo en conditioner, en vijftien milliliter gezichtscrème vaak genoeg. Gebruik hiervoor een travel kit met hervulbare flesjes of een contactlensdoosje voor kleine hoeveelheden crème. Raak je in de knoop met de toegestane hoeveelheid vloeistoffen? Met een beetje creativiteit kom je een heel eind. Zo bestaan er tandpastatabletten die niet tot vloeistoffen worden gerekend. Wil je shampoo en conditioner mee? Overweeg een shampoo bar in plaats van een fles. Zelfs zonnebrandcrème, antimuggenspul en wasmiddel voor je kleren zijn verkrijgbaar in vaste vorm. En vergeet niet: op je bestemming kun je waarschijnlijk ook het nodige kopen. Je zult er waarschijnlijk niet meteen bij lopen als een zwerver als je te weinig meeneemt of je tandpasta vergeet. 


4. Organiseer je sieraden en accessoires

Zo neem je je sieraden handig mee op reis. Foto: Getty Images
Word je ook altijd horendol van je armbanden en kettingen die als een soort vogelnest in elkaar gehaakt zijn? Een reisdoosje voor je sieraden kan helpen, maar laten we eerlijk zijn, er is een simpelere oplossing: pak een paar rietjes, knip ze indien nodig op maat, en schuif je sieraden erdoorheen. Geen knopen meer! Een Tic Tac-doosje is perfect voor het bewaren van haarspelden, en oorbellen kunnen handig bewaard worden door ze doorknoopsgaatjes te steken. Ziplockzakjes zijn ook geweldig voor oorbellen en ringen. En wist je dat ze ook perfect zijn voor het opbergen van oplaadkabels, snoeren en koptelefoons? Liever iets stevigers? Dan is een reisetui voor kabels redder in nood.


5. Ga voor multifunctionele reisaccessoires

Neem een sneldrogende pareo mee op reis. Foto: Getty Images
Een andere handige manier om ruimte te besparen is door multifunctionele items te gebruiken. Neem bijvoorbeeld een wereldstekker met diverse usb-poorten. Hiermee kun je met één stekker zowel je computer, telefoon en camera opladen. Dit bespaart niet alleen ruimte in je bagage, maar je hebt ook maar één stekkerdoos nodig in je hotelkamer. Daarnaast is het handig om een sneldrogende pareo of hamamdoek mee te nemen. Deze kan dienen als sarong, handdoek, strandlaken of theedoek voor als je per ongeluk je cocktail morst.


6. Gebruik een douchemuts voor je schoenen

Inpaktips: Gebruik een douchemuts bij modderige schoenen. Foto: Getty Images
Tijdens een avontuurlijke wandeling in de modder beland (of erger!), zonder een plastic tas in zicht? Geen nood! De ultieme redding voor je nette koffer bevindt zich gewoon in de badkamer van je hotel. Grijp die gratis douchemuts en tover deze om tot een handige schoenbeschermer.


7. Neem een karabijnhaak mee

Inpaktips: neem een karabijnhaak mee. Foto: Getty Images
Zelfs de meest fanatieke reizigers met slechts één tas kunnen soms in de knel komen. Gelukkig is er een slimme truc om wat extra ruimte te toveren: de karabijnhaak. Klik deze aan de buitenkant van je tas en je kunt er gemakkelijk een extra paar schoenen, een waterfles, een hoed of zelfs een jas aan hangen.


8. Ga voor een kleinere tas of koffer

Inpaktips: ga voor een kleinere koffer. Foto: Getty Images
Ben jij ook zo'n inpakwonder dat altijd meer meeneemt dan nodig? In plaats van een grotere koffer te overwegen, is het eigenlijk slimmer om het tegenovergestelde te doen. Extra ruimte betekent extra spullen. De beste manier om te voorkomen dat je onnodige dingen meeneemt, is door een kleinere tas aan te schaffen. Met minder ruimte is de kans kleiner dat je onnodige items inpakt. Maak je je zorgen dat er geen plek meer is voor souvenirs? Kies dan voor een koffer met uitbreidopties, pak een lege opvouwbare tas in, of houd gewoon (echt, écht, écht!) een tiende van je koffer leeg voor fysieke herinneringen.


9. Verdeel je bagage over twee koffers

 Inpaktips: verdeel je bagage over twee koffers. Foto: Getty Images
Als je met een reisgenoot reist, is het slim om jullie bezittingen gelijk te verdelen over twee koffers, elk 50/50. Als er dan een koffer verloren raakt, hebben jullie allebei nog wat kleding om een paar dagen door te komen.

Het is sowieso altijd handig om een extra set ondergoed, een tandenborstel en belangrijke documenten zoals paspoorten en reisverzekeringen in je handbagage te bewaren. Op die manier heb je essentiële zaken direct bij de hand, mocht je ingecheckte bagage onverhoopt zoekraken.

Bonustip: als je te veel handbagage hebt, haal dan de vulling uit je nekkussen en vul het met extra kledingstukken, zoals ondergoed en sokken.

Bagage verloren of vernield op het vliegveld? Volg dit handige stappenplan!

10. Houd je koffer altijd ingepakt

Inpaktips: houd je koffer ingepakt. Foto: Getty Images
De gemakkelijkste manier om een koffer in te pakken is door te doen alsof je in de reisindustrie werkt en hem simpelweg altijd ingepakt te houden. Natuurlijk laat je je favoriete (of vuile, brrr) kledingstukken niet permanent in je koffer zitten, maar je kunt wel zorgen voor een vaste gevulde toilettas, oplaadkabels, een set slippers, make-up en een handdoek. Klaar om te gaan!

Bonustip: noteer ná je reis wat je wel en vooral niet nodig had op vakantie. Zo kun je elke vakantie weer je eigen inpaklijst optimaliseren naar je eigen behoeftes. 

Toch bang om iets te vergeten? Met onze gratis inpaklijsten voor elk type vakantie ga je altijd goed voorbereid op pad!

Heb jij nog een eigen ultieme inpaktip? Deel het in de comments hieronder!

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.