Handbagage-regels in het vliegtuig anno 2024: wat je wel en niet mee mag nemen
Sinds je voor elk stuk bagage steeds meer geld neer moet leggen, zijn we geneigd sneller alles in onze handbagage te proppen. Maar wat mag je nu eigenlijk wel en niet meenemen in je rugzak of trolley? We zochten het uit én geven je acht lifehacks voor je handbagage!
Wie bepaalt de regels met betrekking tot je bagage: de luchthaven of de airline?
Het is soms verwarrend: wat je waarheen mee mag nemen kan bepaald worden door de luchtvaartmaatschappij, maar je bagage wordt gecontroleerd door de luchthaven. Hoe zit dat? Het antwoord is eigenlijk simpel: het controleren van handbagage op de luchthaven en het bepalen van wat wel en niet is toegestaan, is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de luchthavenautoriteiten en de luchtvaartmaatschappijen. De luchthavenautoriteiten zijn verantwoordelijk voor de algemene veiligheid op de luchthaven. Zij stellen de basisrichtlijnen en regels op voor wat is toegestaan in handbagage op basis van internationale en nationale voorschriften, zoals die van de International Civil Aviation Organization (ICAO) en de lokale luchtvaartautoriteiten. Deze regels zijn van toepassing op alle passagiers op de betreffende luchthaven, ongeacht de luchtvaartmaatschappij waarmee ze reizen. De luchthavenautoriteiten controleren handbagage door middel van röntgenscans en handmatige inspectie. Zij bepalen of items voldoen aan de gestelde veiligheidsvoorschriften en kunnen verboden items in beslag nemen. De uiteindelijke beslissing over wat wel of niet in handbagage mag, ligt bij de luchthavenautoriteiten. Zo kunnen de regels op Schiphol afwijken van de regels op bijvoorbeeld London Heathrow.
Luchtvaartmaatschappijen hebben óók regels en voorschriften met betrekking tot handbagage. Deze kunnen specifieker zijn dan de algemene richtlijnen van de luchthavenautoriteiten en kunnen variëren tussen verschillende airlines. Luchtvaartmaatschappijen kunnen bijvoorbeeld beperkingen opleggen aan de afmetingen, het gewicht en het aantal stuks handbagage dat is toegestaan. Ze kunnen ook aanvullende veiligheidscontroles uitvoeren op basis van hun eigen procedures.
Het is dan ook belangrijk om zowel de regels van de luchthavenautoriteiten als die van de luchtvaartmaatschappij waarmee je reist te checken en op te volgen, om problemen of vertragingen tijdens de veiligheidscontroles te voorkomen.
Wat zijn de handbagageregels binnen Europa?
Wat je binnen Europa in de handbagage mag meenemen, is vastgelegd door de Europese Commissie. Dit zijn de belangrijkste regels om in acht te houden:
- Vloeistoffen: vloeistoffen mogen in de meeste gevallen in containers van maximaal honderd milliliter per stuk worden meegenomen. Deze moeten in een doorzichtige, hersluitbare plastic zak met een maximale inhoud van één liter worden geplaatst. En ja, mascara en je spuitfles deo of haarlak wordt ook gezien als vloeistof en dus meegerekend – houd er dus rekening mee dat deze flessen niet groter mogen zijn dan honderd milliliter! Het gaat hierbij niet om hoeveel er nog in de fles zit, maar om hoeveel vloeistof de fles kan bevatten. Een aantal uitzonderingen, waaronder Eindhoven Airport, accepteren grotere hoeveelheden vloeistof. Ook in het Verenigd Koninkrijk worden nieuwe CT-scanners uitgerold, waarmee reizigers vloeistoffen tot twee liter mogen meenemen zonder deze uit de bagage te hoeven halen. Hoewel deze CT-scanners ook op Schiphol zijn geïmplementeerd, houdt onze eigen luchthaven nog vast aan de oude maximale hoeveelheden. Schiphol accepteert in veel gevallen wel je flesje drinken en soms ook grotere verpakkingen vloeistof. Kijk voor de regels van de luchthaven vanwaar jij vertrekt altijd op diens site - en houd er rekening mee dat het op de terugweg weer anders kan zijn!
- Dutyfree-vloeistoffen: koop je zaken als parfum en flessen alcohol in de duty free-winkels op de luchthaven, dan gelden hier iets andere regels voor:
- Als je aankopen doet op de luchthaven van vertrek binnen de EU en je een overstap maakt op een andere EU-luchthaven, mag je parfum en alcoholische dranken meenemen in je handbagage, op voorwaarde dat ze zijn gekocht na de veiligheidscontrole en dat ze verzegeld zijn in een veiligheidstas met een ontvangstbewijs van de winkel. Je moet indien gevraagd een aankoopbewijs van dezelfde dag kunnen overleggen. Houd er rekening mee dat bij aankomst op je eindbestemming binnen de EU de regels van het betreffende land met betrekking tot de invoer van alcohol nog steeds van toepassing kunnen zijn.
- Voor intercontinentale vluchten kunnen de regels variëren, afhankelijk van het land van bestemming. In veel gevallen kunnen parfum en alcoholische dranken die in de duty free-winkels op de luchthaven zijn gekocht, worden meegenomen in je handbagage, maar het is raadzaam om de specifieke regels van de luchtvaartmaatschappij en de douaneautoriteiten van je bestemming te controleren om onaangename verrassingen te voorkomen.
- Voedsel: over het algemeen zijn voedselitems zoals sandwiches, fruit, snacks en verpakte voedingsmiddelen toegestaan in je handbagage. Let wel op dat het in sommige gevallen wel mee het vliegtuig in mag, maar níét mag worden binnengebracht op je bestemming. Let wel: sommige soorten voedsel, zoals chocopasta, pindakaas, brie en smeerkaas, vallen onder de regel voor vloeistoffen.
- Elektronica: elektronische apparaten zoals laptops, tablets en mobiele telefoons zijn toegestaan in de handbagage, maar kunnen worden onderworpen aan veiligheidscontroles. Dankzij de nieuwe CT-scanners hoeven passagiers hun laptops, tablets en andere elektronische apparaten op Schiphol in elk geval niet meer uit hun handbagage te halen tijdens de veiligheidscontrole. Dit geldt voor steeds meer landen, maar wees er altijd op voorbereid dat je ze tevoorschijn moet kunnen toveren. En zorg er altijd voor dat ze opgeladen zijn en indien nodig aangezet kunnen worden (zie punt 5 in de tips hieronder).
- Elektrische tandenborstels worden over het algemeen als elektronische apparaten beschouwd en mogen meestal in je handbagage worden meegenomen. Het is echter verstandig om te controleren of er specifieke beperkingen zijn bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je reist. Sommige luchtvaartmaatschappijen kunnen bijvoorbeeld beperkingen hebben voor de grootte van de lithiumbatterij in de tandenborstel. Zorg er dus voor dat de batterijcapaciteit binnen de toegestane limieten valt.
- Powerbanks zijn draagbare oplaadapparaten, die altijd in de handbagage meegenomen moeten worden. Wegens brandgevaar mogen ze niet in je ruimbagage. Let wel: de meeste luchtvaartmaatschappijen hanteren een maximale toegestane capaciteit van 100 wattuur (Wh) of 27.000 milliwattuur (mAh). Powerbanks moeten goed worden verpakt om te voorkomen dat ze per ongeluk worden ingeschakeld. Bedek eventuele blootliggende contacten met isolatietape of plaats de powerbank in een beschermende hoes.
- Batterijen voor persoonlijk gebruik, zoals die in camera's, mobiele telefoons en draagbare elektronische apparaten, zijn over het algemeen toegestaan. Het is echter raadzaam om te controleren of er specifieke beperkingen zijn voor de batterijcapaciteit en het type batterijen die zijn toegestaan.
- Lucifers, aanstekers en e-sigaretten: één aansteker of een doosje veiligheidslucifers mag worden meegenomen in de handbagage, maar níét in de ruimbagage. Ook je e-sigaret (ofwel een vape) mag alleen in de handbagage meegenomen, maar mag logischerwijs niet gerookt worden in het vliegtuig.
Wat mag níét worden meegenomen in de handbagage?
Er zijn natuurlijk ook zaken die niet zijn toegestaan in de handbagage. Haal deze zaken altijd uit je rolkoffer en neem ze mee in de ruimbagage of laat ze thuis:
- Scherpe voorwerpen: messen, scharen, nagelvijlen, kurkentrekkers en andere scherpe voorwerpen zoals gereedschappen zijn niet toegestaan in de handbagage, maar kunnen wel meegenomen worden in de ruimbagage. Over het algemeen is een nagelknipper wel toegestaan om mee te nemen in je handbagage, omdat het wordt beschouwd als een klein persoonlijk verzorgingsinstrument. Als je nagelknipper een klein mesje of een vijl bevat, is het handig de regels van de luchtvaartmaatschappij te checken. Het mesje moet sowieso korter zijn dan zes centimeter. Datzelfde geldt voor een pincet of zakmes. Scheermessen mogen alleen mee als het mes vastzit, zoals bij een elektrisch scheermes of een wegwerpscheermes. Losse of open scheermesjes mogen niet mee in je handbagage. Let wel: zelfs tentharingen gelden als scherp voorwerp, terwijl breinaalden over het algemeen wel weer zijn toegestaan.
- Sportaccessoires en muziekinstrumenten: alles wat gezien kan worden als een wapen, mag niet als handbagage vervoerd worden. Je honkbalknuppel, skistok, biljartkeu, pijl en boog, hockeystick of golfclub zal dus als (bijzondere) ruimbagage ingecheckt moeten worden. Opvallend genoeg mogen in de meeste gevallen rolschaatsen, skeelers en schaatsen wél in de handbagage – al vragen we ons wel af hoe nuttig dat is.
- Bepaalde fragiele muziekinstrumenten, zoals violen, gitaren en blaasinstrumenten, mogen bij sommige airlines als handbagage mee, mits je een extra stoel voor ze boekt. Weet je wel meteen dat je geen kletskous naast je hebt zitten.
- Vloeistoffen boven de toegestane limiet: vloeistoffen in containers groter dan 100 ml zijn niet toegestaan in de handbagage. Plaats deze dus altijd in de ruimbagage, of koop ze anders ter plaatse. De enige uitzondering is voor medicijnen, dieetvoeding en babyvoeding: deze vloeistoffen mogen groter zijn dan honderd milliliter.
- Zaken als explosieven, vuurwapens, vuurwerk, chemicaliën en andere gevaarlijke stoffen zijn verboden. Ook speelgoed dat erop lijkt, dus bijvoorbeeld een speelgoedpistool, mag niet in je handbagage omdat het voor verwarring kan zorgen bij andere passagiers en de beveiligingsautoriteiten op de luchthaven. O en let op: berenspray mag ook niet in je handbagage omdat het als ‘wapen’ wordt gezien. Gelukkig zul je je in de lucht weinig zorgen hoeven maken over een berenaanval.
Zijn er verschillen tussen de handbagageregels binnen en buiten de EU?
Buiten de EU kunnen andere handbagageregels gelden. Wat waar geldt is afhankelijk van het land én de luchtvaartmaatschappij. Controleer altijd de specifieke regels van de luchtvaartmaatschappij waarmee je reist. Over het algemeen gelden voor intercontinentale bestemmingen soortgelijke regels als binnen de EU, maar met mogelijk strengere beperkingen voor vloeistoffen en andere items.
Tot slot nog acht onontbeerlijke handbagage-tips:
- Boek een tijdstip voor veiligheidscontrole: sinds 2023 kun je op Schiphol vanaf drie dagen vóór je vertrek gratis een tijdstip boeken voor de veiligheidscontrole. Dit kan helpen om wachtrijen te vermijden en je reis soepeler te laten verlopen.
- Neem een lege waterfles mee: een deel van de winkels op Schiphol is begonnen met het verminderen van plastic waterflesjes. Hoewel de controle in de meeste gevallen een gevulde waterfles toestaat, kan het net voor vertraging zorgen. Net zo makkelijk: neem een lege waterfles mee en vul deze na de veiligheidscontrole bij een van de beschikbare watertappunten. Zo bespaar je geld en draag je bij aan het verminderen van plastic afval.
- Houd je vloeistoffen op een plek waar je makkelijk bij kunt, zodat je ze bij de veiligheidscontrole snel uit je koffer of tas tevoorschijn kan toveren. Zorg dat ze alvast ingepakt zijn in een doorzichtige, afgesloten tas zodat de rest van je bagage goed beschermd is in geval van lekkage.
- Bewaar kostbare zaken, zoals je laptop, e-book en camera, altijd in je handbagage. Wist je dat je verzekeraar in veel gevallen niet eens uitkeert als je deze in je ruimbagage transporteert en ze gestolen worden? Check dus altijd de dekking van je reisverzekering.
- Ook belangrijk: zorg dat al je elektronische apparaten voldoende opgeladen zijn voordat je door de checks gaat. Niet alleen is het handig als je niet op de luchthaven nog hoeft op te laden: als een apparaat niet aangaat bij de veiligheidscontrole, kan het dat de douane het niet doorlaat. Het voorkomt bovendien dat je moet opladen op de luchthaven, waardoor je je blootstelt aan hacking.
- Pack the essentials: het is altijd handig om een extra set ondergoed, een tandenborstel en belangrijke documenten zoals paspoorten en reisverzekeringen in je handbagage te hebben. Mocht je ruimbagage onverhoopt zoekraken, dan heb je in ieder geval de essentiële zaken bij de hand.
- Gebruik je nekkussen als opbergruimte. Te veel handbagage? Haal de vulling uit je nekkussen en vul deze met wat extra kledingstukken, zoals ondergoed en sokken. Packing cubes zijn heel handig om je tas te organiseren, maar zelfs met ziplocktasjes uit de keuken kom je al een heel eind.
- Go solid. Loop je vast in de maximale toegestane hoeveelheid vloeistoffen? Met een beetje creativiteit kom je een heel eind. Zo bestaan er tandpastatabletten die niet tot vloeistoffen worden gerekend. Wil je shampoo en conditioner mee? Overweeg een shampoo bar in plaats van een fles. Zelfs zonnebrandcrème, antimuggenspul en wasmiddel voor je kleren kun je in vaste vorm kopen.
Last but not least: zorg ervoor dat de maat én het gewicht van je handbagage voldoet aan de regels van de luchtvaartmaatschappij. Het lijkt alsof airlines nooit het gewicht van je handbagage controleren, maar dit gebeurt steekproefgewijs. Als jouw koffer duidelijk te groot is, je te veel tassen meedraagt óf je loopt te zeulen met je rugzak, is de kans groot dat je uit de rij geplukt wordt. Recht je rug, trek die zware schoenen en jas gewoon aan en onthoud dat je vrijwel altijd minder nodig hebt dan je denkt. Fijne vakantie!
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.