Zo avontuurlijk is Nederland: 12 tips om ons eigen land te ontdekken
Dat we niet kunnen en mogen reizen lijkt een straf, maar we hebben er ook een mooie les uit getrokken. Waar we voorheen maar weinig oog hadden wat er binnen onze eigen landsgrenzen te beleven is, zijn we erachter gekomen dat Nederland bomvol avontuurlijke verrassingen zit die erom schreeuwen om ontdekt te worden. Op deze twaalf plekken haal jij als reisfanaat je hart op en doe je nieuwe herinneringen op met de mensen van wie je houdt.
1. Pik een graantje mee in Groningen
Heb je de auto mee? Rijd dan in noordelijke richting naar het Oldambt, dat bekendstaat om zijn prachtige herenboerderijen. Deze kolossen werden ten tijde van de Graanrepubliek gebouwd en bewoond door rijke graanboeren. Langs de route van Drieborg naar Beerta zie je het ene na het andere pand liggen. Bij het hedendaagse De Graanrepubliek – een coöperatie in een voormalige locomotievenloods in Bad Nieuweschans – speelt graan nog stééds een belangrijke rol. In de oude remise streken onder andere een pastamaker en bierbrouwer neer. Gronings graan anno nu.
2. Zie sterretjes in Groningen & Friesland
De nacht is het helderst op de plekken waar de zon het langst heeft geschenen. In het geval van Nederland is dat het gebied in de buurt van de Noordzee: de noordelijke provincies, de Waddenkust en de Waddeneilanden. Nationaal Park Lauwersmeer, tussen Groningen en Friesland in, draagt zelfs het predicaat Dark Sky Park. Door de afwezigheid van lichtvervuiling kan het hier nog écht donker worden. Zodra de zon onder is, gaat er een wereld voor je open. Je ziet de Melkweg, Orion en nog vele andere sterren. Het is zo helder dat je het gevoel hebt dat je naar een 3D-sterrenhemel staart. In de zomermaanden kun je onder leiding van een ranger (en zonder mobieltje) het park in.
3. Maak een roadtrip in een vintage kampeerbusje door Drenthe (en omstreken)
Drenthe en omstreken op unieke wijze verkennen? Huur dan een Casita on Wheels. De zes vintage kampeerbusjes die je via Tralaluna kunt huren, zijn stuk voor stuk uniek. Wij hebben een zwak voor Ome Tinus, een Ford Transit Camper uit 1974. Je bepaalt uiteraard zelf hoe je je roadtrip door het noorden van Nederland indeelt. Al is het ook mogelijk om er een gethematiseerde route (incl. kampeerterreinen) bij te boeken. De bussen worden alleen verhuurd aan reizigers die minimaal drie jaar in het bezit zijn van een rijbewijs en 25 jaar of ouder zijn.
4. Kanoën in het grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa in Overijssel
Belt-Schutsloot is met zijn bruggetjes en huizen op eilandjes een miniatuurversie van het bekendere Giethoorn. Kies de tien kilometer lange kanoroute en al snel laat je de plezierbootjes achter je om door een groenblauwe wereld vol vogels en vlinders te peddelen. Halverwege de route meer je aan bij een graslandje waar je pre-covid legaal mocht wildkamperen. Vanwege de grote drukte in eigen land ging daar vorige zomer een streep door, maar hopelijk zijn kano- en natuurliefhebbers hier binnenkort weer welkom.
5. Struin door de filmische wildernis van de Oostvaardersplassen in Flevoland
Er wordt nog weleens lacherig of onaardig gedaan over Flevoland. ‘Het is hartstikke plat en er staan een paar windmolens.’ Slechts weinig mensen weten dat de provincie over een van de meest woeste plekken van Nederland beschikt: de Oostvaardersplassen. Als je door het gebied struint, heb je continu het gevoel dat je je in een filmische – weliswaar door mensenhanden gemaakte – wildernis begeeft. Als je vroeg gaat ben je helemaal alleen en kun je prachtige foto’s schieten.
6. Volg de kastelenroute door Gelderland
Één fietstocht, acht kastelen. De tocht vindt plaats in de omgeving van kastelendorp Vorden en wordt geleid door een gids. Om in de stijl van vroeger te blijven, stap je aansluitend in een koets en laat je je in een sukkeldrafje rondrijden door het Achterhoekse coulisselandschap. In het bos achter Kasteel Vorden vind je het Knopenlaantje. Al eeuwenlang komen geliefden hiernaartoe om hun liefde te bezegelen. Jij doet hetzelfde, door je geliefde (of reisgenoot) mee te nemen naar Herberg De Gouden Leeuw in Bronkhorst, het kleinste stadje van ons land met stadsrechten. Het restaurant is ondergebracht in een van de mooiste en oudste stadsboerderijen van Nederland. Na de lunch wacht de volgende verrassing: Landgoed Hackfort. Wat begon als een simpel woonhuis langs de Baakse Beek, is uitgegroeid tot een volwaardig landgoed. ’s Avonds ontdek je de Keuken van Hackfort en blijf je slapen in een statige suite in het gelijknamige kasteel.
7. Verken de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Utrecht
De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een haast onzichtbare keten van dijken, kanalen, forten en bunkers. Met slechts één handeling konden militairen het omringende land onder water zetten en de vijand een halt toe roepen. Pak de draad op bij Fort Werk aan de Korte Uitweg. Dit verscholen fort is een heerlijke plek in het groen. Bij de steiger van het fort kun je van april t/m oktober een kano huren. De kanoroute om het eiland is achttien kilometer lang. Even verderop ligt Lunet aan de Snel. Het bovenste gedeelte van het fort is geopend voor wandelaars en biedt een waanzinnig uitzicht. Breng ook zeker een bezoek aan Fort Honswijk, een van de toonaangevende forten van de linie. Op het terrein kun je een permanente foto-expositie bewonderen en jezelf bedienen met kopje koffie of thee. Werk aan de Groeneweg ligt eveneens op het Eiland van Schalkwijk. Als je door de historische loopgraven loopt ga je voor even terug in de tijd. Het laatste historische punt op het eiland is Werk aan de Waalse Wetering. Het werk bestaat uit een hoge aarden wal, een kazerne en een remise.
8. Schep een luchtje in Noord-Holland
Tijdens een luchtballonvaart boven Noord-Holland lijkt de tijd stil te staan. De bodem trekt tergend langzaam aan je voorbij en de stilte wordt slechts sporadisch doorbroken door de gasbrander. Tal van aanbieders bieden tochten aan boven de provincie. Er zijn ook nachtelijke ballonvaarten. Krijg jij er maar geen genoeg van? ‘Soaren’ is een vorm van paragliden waarbij je gebruikmaakt van een obstakel, zoals een duinketen. Het voordeel van soaren is dat je géén lier nodig hebt en ook niet eerst een duin of heuvel op hoeft. Wijk aan Zee is een van de mooiste soarlocaties van Nederland.
9. Ga in een kano op zoek naar bevers in Zuid-Holland
De beverpopulatie in Nederland is in de afgelopen tien jaar gegroeid van duizend naar 3.500. Het knaagdier komt vooral voor in Nationaal Park De Biesbosch. Je hebt een beetje geluk nodig als je er een wilt zien; de bevers zijn hoofdzakelijk ’s nachts actief. Toch is hun aanwezigheid alom merkbaar. Op plekken waar bevers leven kom je geheid vraat- en glijsporen, burchten en geschilde wilgentakken tegen. Van april t/m juni maak je de grootste kans. Huur een Canadese kano bij het Biesboschcentrum in Dordrecht en peddel de groene route.
10. Op zeehondensafari in de Oosterschelde, Zeeland
‘Kijk, daar liggen ze! Zó schattig!’ Ga op safari in eigen land en stap in Zierikzee, Sint-Annaland of Gorishoek aan boord van de Frisia. Twee uur lang vaar je over de Oosterschelde, een dynamische wereld van wind, water, slikken en schorren. Dit is het grootste nationaal park van Nederland, met een unieke flora en fauna. Bij eb vaar je tot vlak bij de zandbanken waar tientallen zeehonden in het zonnetje luieren. En met een beetje geluk spot je zelfs bruinvissen.
11. Droom weg in de Brabantse Sahara
De Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant is met zijn circa drie vierkante kilometer oppervlakte de op een na grootste zandverstuiving in Nederland. Dit deel van het nationale park wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Wat deze zandverstuiving vooral bijzonder maakt, zijn de door het zand ingestoven eeuwenoude eiken. Uit onderzoek is gebleken dat sommige achthonderd jaar of ouder zijn. Op deze eiken groeien zeldzame korstmossen, zoals purper geweimos. Ook speciaal: de enorme populatie nachtzwaluwen. Als je vanaf het uitzichtpunt bij Duin en Bosch het gebied in loopt, waan je je op het strand. Leg op een mooie dag je handdoek op het zand en sluit je ogen. Met een beetje fantasie klinkt het geruis van de wind net als de zee.
12. Geniet van de mooiste plekjes op en aan de Maas in Limburg
Een overnachting aan boord van een Treibgut-kampeervlot van Sailcenter Limburg laat zich het beste omschrijven als kamperen 2.0 – het kampeervlot is een slaap-, vis- en zwemplek inéén. Vaar zelfstandig over de Maas richting pittoreske dorpen als Thorn en Wessem, en ga voor anker in een van de vele zwemplassen of steigers. Zodra de avond valt plof je neer in de stoel op de veranda en geniet je van een zelf gekookt maaltje en de ondergaande zon. Er is géén stroom, stromend water of wifi. Qua comfort is het vlot dus vrij basic. Maar de ervaring krijgt van ons vijf sterren. Je kunt kiezen uit een tocht van een dag, een nacht of meerdere dagen en hebt géén vaarbewijs nodig.
Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Wil jij ook ontsnappen aan de lockdown en op avontuur in eigen land? We geven je 101 tips!