image
Getty Images

De 7 mooiste onbekende eilanden van Afrika

Natúúrlijk ken je Kaapverdië, Madagaskar en de Seychellen. Maar het Afrikaanse continent herbergt nog meer eilanden waar je waarschijnlijk nog nóóit van hebt gehoord. We zetten de zeven mooiste, bijzonderste en obscuurste op een rij. 

1. De Comoren

Onbekende eilanden van Afrika: de Comoren. Foto: Getty Images

Cultuur, strand en natuur. Op de Comoren, ten oosten van Mozambique, vind je het allemaal — maar wel netjes verdeeld over de drie eilanden Grand Comore, Mohéli en Anjouan. Op de oude Vrijdagmoskee in de Arabische wijk na telt hoofdstad Moroni, gelegen op Grand Comore, weinig bezienswaardigheden. De meeste reizigers brengen het grootste deel van hun tijd door op Mohéli, waar het prima snorkelen is voor de prachtige privéstranden. Natuurliefhebbers komen er voor de bultruggen, die elk jaar vanuit Antarctica naar het eiland zwemmen. Het hoogtepunt van het derde en minst bezochte eiland, Anjouan, is — letterlijk — Mount Ntingui. Op onbewolkte dagen (en daarvoor moet je een beetje geluk hebben) overzie je het hele land.

Zo kom je er: vlieg rechtstreeks vanuit Parijs, Istanbul of Nairobi naar de internationale luchthaven Prince Said Ibrahim op Grande Comore, of neem een veerboot vanuit Madagaskar of Mayotte.

2. Corisco en Annobón, Equatoriaal Guinea

Onbekende eilanden van Afrika: Corsico en Annabon, Equatoriaal Guinea. Foto: Getty Images

Het kleine Centraal-Afrikaanse land Equatoriaal Guinea  kent weinig toerisme. Toeristische infrastructuur in de vorm van hotels of campings ontbreekt dan ook veelal, maar in het drukkend warme en vochtige regenwoud wemelt het van de wilde dieren: liefst zestien soorten apen, waaronder gorilla’s, mandrils en roodkopmangabeys, meer dan duizend olifanten, krokodillen en de reusachtige en tot drie kilo wegende Goliathkikkers. Maar ook de eilanden van Equatoriaal Guinea zijn de moeite van het bezoeken waard: op het eiland Corisco vind je witte zandstranden, kristalheldere wateren, zeeschildpadden en prachtige koloniale architectuur. Heb je de smaak te pakken en wil je ook de minst bezochte plek in dit minst bezochte land aandoen? Bij het kratermeer van Lago Mazafim op het eiland Annobón ben je gegarandeerd de enige toerist.

Zo kom je er: hoewel Corisco een internationale vluchthaven heeft, is het eiland het makkelijkste bereikbaar vanaf hoofdstad Malabo of vanuit Bata. Neem een binnenlandse vlucht of pak de boot. Annobón kent een logistieke uitdaging. De meest gebruikelijke manier is per ferry vanaf het nabijgelegen eiland Bioko. Er is een wekelijkse veerdienst die ongeveer 24-30 uur duurt om Annobón te bereiken. Het is ook mogelijk om een privéboot of vissersboot te huren, maar deze optie kan duur zijn. Annobón heeft een luchthaven, met vluchten vanuit Bata en Malabo via CEIBA Intercontinental, maar deze luchtvaartmaatschappij staat wel op de zwarte lijst van de Europese Unie​​.

3. Fogo, Kaapverdië

Onbekende eilanden van Afrika: Fogo, Kaapverdië. Foto: Getty Images

Op het Kaapverdische eiland Fogo wordt niet alleen het uitzicht, maar het leven zelf gedomineerd door de 2.829 meter hoge Pico do Fogo. In 1995 en 2014 barstte de vulkaan uit. Tot tweemaal toe waren de bewoners van Chã das Caldeiras de pineut: meerdere huizen gingen in vlammen op. Het dorpje vormt het startpunt voor de beklimming van de krater. In zes uur loop je naar het hoogste punt van het eiland én de hele archipel. Zo grijs en vijandig als Fogo hier oogt, zo levendig en kleurrijk is São Filipe, de hoofdstad van het eiland. Dit is de ideale plek om het bedwingen van de Vuurpiek, zoals de Kaapverdiërs hem noemen, te vieren met de wijnen en zoete aardappelgebakjes die óók te danken zijn aan de vruchtbare vulkaangrond.

Zo kom je er: per korte vlucht of per veerboot vanaf buureiland Santiago. Boek je tickets via CV Interilhas.

4. Likoma, Malawi

Onbekende eilanden van Afrika: Likoma, Malawi. Foto: Getty Images

Deze is speciaal voor de toponerds: Likoma Island is een maritieme exclave in een meer, omgeven door de territoriale wateren van Mozambique. Dat betekent dat de kustlijn van Mozambique dichterbij is en je vanuit Malawi aardig wat moeite moet doen om Likoma te bereiken. Eenmaal daar kan het onthaasten beginnen: op enkele romantische lodges en een uit de kluiten gewassen kathedraal naar Engels model na is er op het eiland niets te doen.

Zo kom je er: Malawi Shipping Company vaart vanuit Nkhata Bay. Vertrek op maandagavond, aankomst dinsdag midden in de nacht of in de loop van de ochtend. Vraag ter plekke hoe je de aftandse hutten kunt boeken, want de veerbootmaatschappij heeft geen website (en een bedrijfslogo dat met WordArt is gemaakt). Sneller en comfortabeler is de gloednieuwe Likoma Express. Nadeel: de schepen varen alleen op vrijdag en een dagretour is niet mogelijk.

5. Sao Tomé en Principe

Onbekende eilanden van Afrika: Sao Tome en Principe. Foto: Manon van der ZwaalFoto: Manon van der Zwaal

Een reis naar het kleine eilandengroepje Sao Tomé en Principe, zo’n 250 kilometer voor de kust van het Centraal-Afrikaanse land Gabon, is puur genieten. Vooral op Principe, het noordelijke eiland, ben je een van de weinige reizigers die het ongerepte regenwoud, de schitterende stranden en het rijke onderwaterleven verkennen. Ga met een sjamaan op zoek naar heilzame planten in de jungle, stap in een kajak om de paradijselijke kust op eigen houtje te verkennen of plan je bezoek zo dat het samenvalt met de jaarlijkse migratie van bultruggen of de komst van zeeschildpadden.

Zo kom je er: de beste verbinding voor Europeanen is via Lissabon met TAP. Er zijn min of meer geregelde vluchten uit Gabon, Equatoriaal Guinea en Angola naar São Tomé, de hoofdstad van São Tomé en Principe.

6. Tristan da Cunha

Meest onbekende eilanden van Afrika: Tristan Da Cunha, Verenigd Koninkrijk. Foto: Getty ImagesTristan Da Cunha, Verenigd Koninkrijk. Foto: Getty Images

Geen hotels, geen restaurants, geen vliegveld, geen pinautomaat en zelfs geen strand waar je veilig kunt zwemmen. Er is geen reisbureau dat reizen aanbiedt naar Tristan da Cunha, het meest afgelegen eiland ter wereld. Hoe afgelegen? Het dichtstbijzijnde vasteland, Kaapstad in Zuid-Afrika, ligt 2810 kilometer verderop. Wie het 238 zielen tellende eiland - dat officieel nog onder de vlag van Groot-Brittannië valt - wil bezoeken, moet vooraf toestemming vragen aan de Eilandraad in ‘hoofdstad’ Edinburgh of the Seven Seas. Het eerste dat na zes dagen varen op de Atlantische Oceaan opdoemt, is de 2062 meter hoge vulkaan Queen Mary’s Peak, het tweede een bord dat spaarzame
 bezoekers welkom heet. Even weg van alles en iedereen? Nee, niet even, want voor een bezoek aan Tristan da Cunha trek je minstens een maand uit.

Zo kom je er: twee visserijschepen en het onderzoeksschip SA Agulhas II varen regelmatig van Kaapstad naar Tristan da Cunha. Regelmatig betekent in dit geval elk jaar een paar keer, en het onderzoeksschip slechts één keer per jaar, op doorreis naar Antarctica. De vissers blijven meestal zo’n twee weken in de wateren rond Tristan da Cunha voor ze terugkeren naar Zuid-Afrika. Aan boord van de visserijschepen is plaats voor twaalf passagiers. Dit is inclusief eilandbewoners en hun familie. Als toerist val je niet in een categorie met prioriteit en het kan zijn dat je kort voor je reis bericht krijgt dat je je plek moet afstaan. Dit geldt ook voor de terugreis naar Kaapstad.

7. Turtle Islands, Sierra Leone

Laat er geen misverstand over bestaan: reizen naar Sierra Leone is reizen voor gevorderden. Er is géén wifi, géén betrouwbare pinautomaat en de meeste accommodaties hebben geen stromend water. Dit West-Afrikaanse land behoort dan ook tot ’s werelds armste en minst bezochte landen. Maar daar staat tegenover dat je er nog écht op ontdekkingsreis kunt gaan. En als je dan toch volledig buiten de gebaande paden wilt gaan, dan ligt er voor de kust van Sierra Leone een ontzettend boeiende archipel die pas door een paar honderd westerlingen werd bezocht: de Turtle Islands. Onder die westerlingen bevonden zich Columbus-reisjournalisten Tim Bilman en Tom Aussems. Bekijk hieronder hun reisvideo!

Zo kom je er: omdat de Turtle Islands verspreid liggen over een ondiep onderwaterplateau van vijfhonderd vierkante kilometer, is het een uitdaging om er te komen. Alleen bootsmannen die het gebied kennen als hun eigen broekzak weten het gebied veilig te bevaren. Tel daarbij op de vijf uur durende boottocht over ruwe zee en in de brandende zon en je snapt waarom pas tweehonderd blanken de eilanden bezochten. 

Volg Columbus Travel op FacebookInstagram en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.