image
Saskia Sampimon-Versneij

Column Thegreenlist.nl: Ik begeef me in een klimaatspagaat

Saskia Sampimon-Versneij van Thegreenlist.nl, een online lifestylemagazine en Instagram-community over duurzaam leven, toont aan dat je je reis juist verrijkt door groene(re) keuzes te maken. In deze column doet ze een dagboekje open over haar vliegreis naar Lissabon – en de ‘klimaatspagaat’ waarin ze zich bevond.

Saskia Sampimon-Versneij doet een dagboekje open over haar vliegreis naar Lissabon - en de klimaatspagaat waarin ze zich bevond..

Poeh, het was een behoorlijke drempel die ik over moest: bekennen aan mijn dertigduizend volgers op Instagram dat ik een vliegreis naar Lissabon had geboekt, een stad die al jaren op mijn bucketlist stond. De bucketlist die ik vier jaar geleden in de ijskast parkeerde toen ik aan mijn duurzame zoektocht begon. Heb je het door? Ik begin mezelf al meteen te verdedigen. Dat komt doordat ik het gevoel heb dat vliegen iets is waar je in de groene bubbel hush, hush over moet doen. Het is natuurlijk ook wel een beetje hypocriet: thuis allemaal ‘kleine’, duurzame keuzes toepassen en dan ineens uit de bocht vliegen – een leuke woordspeling – en een vliegvakantie boeken voor eigen plezier.

En toch ging ik. Begrijp me niet verkeerd, al die jaren heb ik me prima vermaakt in Nederland. En op rijafstand in Europa was het ook goed toeven. Desalniettemin begon er iets te knagen en ben ik uiteindelijk (weer) gezwicht. Was die verregende zomervakantie op Terschelling de druppel? Of was het de gevreesde fear of missing out (#FOMO), aangewakkerd door de mooie plaatjes van anderen op Instagram? Het idee dat ik al die mooie bestemmingen waar ik van droom alleen nog maar via hen zou zien, heeft zeker meegespeeld in mijn keuze.


Geen beveiliging

Op ontdekking hoe je meer van de wereld kunt zien met een leerplichtig kind. Foto: Saskia Sampimon-Versneij

Als duurzame influencer heb ik niet alleen te dealen met een intern stemmetje dat vliegschaamte oproept. Ook mijn volgers kijken en praten mee, want ik was geenszins van plan om mijn vakantie onder het tapijt te vegen. Dat zou pas hypocriet zijn. Bovendien is het voornemen om weer vaker te reizen geen bevlieging. Ik ben écht tegen de grenzen van mijn duurzamere lifestyle aangelopen. De opoffering om niet meer te reizen was simpelweg te groot. En dus wil ik ontdekken hoe ik méér van de wereld kan zien, terwijl ik de planeet minder belast. Kan dat? Een leuke, maar ook pittige uitdaging met een leerplichtig kind – hallo, korte schoolvakanties! – en Europees treinnetwerk dat nog niet optimaal functioneert.


Viral op Instagram

Als ik een nieuw kledingstuk heb deel het ik het via Instagram. Ik volgde de reacties van mijn volgers terwijl ik genoet van een pastéis de nata vanuit Portugal.

Als ik een nieuw kledingstuk heb, deel ik het via Instagram. Over autovakanties met de benzineauto heb ik ook nooit moeilijk gedaan. En dat ik flexitariër ben, schuif ik ook niet onder stoelen of banken. Waarom vond ik het dan zo moeilijk om deze vliegreis te delen met mijn volgers? Nou, als je vier jaar lang bewust niet gevlogen hebt en volgers hebt die meekijken, terwijl je weet dat een deel van hen je keuze afkeurt, dan is het brengen van zo’n boodschap best een dingetje, kan ik je vertellen. Ik wilde niemand teleurstellen. Laat staan beledigen. En dus postte ik erover op Instagram. Daar ging ik, sky high met mijn bekendmaking op ‘The Gram’. Mijn Instagram-post ging viral. Binnen no time vijfhonderd likes, toen duizend en al snel ging het richting de vijftienhonderd. Slik! De openbare reacties stroomden binnen. Wauw. Met gezonde spanning volgde ik vanuit Portugal de discussie op de voet, terwijl ik ondertussen ook genoot van pastéis de nata op een zonnig terras. Want hey, die vliegreis was toch al gemaakt. Laat ik er dan maar dubbel en dwars van genieten …


Groener mag ook bestaan

Toerisme in Portugal is voor de locals erg belangrijk. Lissabon is een bestemming die je absoluut duurzamer kunt bezoeken. Foto: Saskia Sampimon-Versneij

Eerlijk? De reacties vielen honderd procent mee en het heeft me gesterkt om dit soort reisverhalen te delen. Het draait allemaal om balans. Dagelijks duurzamere keuzes maken en af en toe een vliegreis als uitzondering op de regel, is een levensstijl die óók mag bestaan. Het is allemaal niet zo zwart-wit. Sterker nog: het is een levensstijl waar een hele grote groep zich in zal herkennen. Een groep die graag reist en dus een groot verschil kan maken. Tenminste, als ze op ideeën worden gebracht om het eens anders te doen. Ik heb in Portugal gezien hoe belangrijk het toerisme is voor locals: veel mensen leven ervan. Als niemand meer komt, hebben zij een groot probleem. Lissabon is een bestemming die je – op die vliegreis na dan – absoluut duurzamer kunt bezoeken. Kiezen voor duurzaam, kleinschalig en lokaal brengt je op leuke plekjes bij vriendelijke locals en weg van de massa. En ja, als je niet gebonden bent aan schoolvakanties, dan is een reis naar Portugal met een elektrische auto (circa drie dagen enkele reis) of de trein (zo'n drie tot vijf dagen enkele reis) zeker een tof avontuur dat ik graag nog een keer wil gaan.


Meer weten over duurzaam reizen? Lees al onze tips.

Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.