Treglem
Permits om Chittagong
Eén van de prachtige regio's in Bangladesh is Chittagong Hill Tracts. Een regio die grenst aan Myanmar en India en waar maar liefst 14 verschillende etnische groepen wonen. Kleine dorpjes, marktjes en heel veel vriendelijke en gastvrije mensen. Als je deze regio bezoekt doe je af en toe een stapje terug in de tijd en mag je meegenieten van een levensstijl die nog heel traditioneel en basic is. Het is echter ook een regio waar in de jaren 70 en 80 Bengalen naar verhuisden en in conflict kwamen met de locale stammen. Sinds 1997 is er een vredesverdrag. Als toerist is het een gebied waar je niet zo maar naar toe kunt. Je hebt travelpermits nodig. Dat betekent dat je vooraf je reisroute moet bepalen. Voor je het gebied bezoekt moet je je reisplannen indienen bij de locale autoriteiten. Je hebt langs de toegangswegen een aantal checkpoints waar je een kopie van je reisplannen moet achterlaten en je moet registreren. Ook in de kleine dorpen moet je je registreren bij de politie. Als je dit zelf wilt regelen is dat een heel gedoe. Een gids kan hierbij erg behulpzaam zijn. Bovendien betekent aankomen zonder gids in deze regio vaak dat je gewapende politie escorte krijgt, waarvoor jij moet betalen. Bangladesh Ecotours ([url="http://www.bangladeshecotours.com/" target="_blank"]http://www.bangladeshecotours.com/[/url]) is een betrouwbare reisorganisatie met goede connecties in deze regio. Zij kunnen je tegen betaling helpen met permits en als je dat wilt een gids leveren. Het klinkt misschien wat omslachtig om dit gebied te bezoeken, maar ik kan alleen maar benadrukken dat het meer dan de moeite waard is om dit prachtige gebied te bezoeken.
Goedkoop vervoer naar
Vorige week ben ik teruggekomen uit Istanbul. We zijn daar van zaterdagavond tot en met woensdagavond geweest, erg lekker maar eigenlijk te kort om alles te zien. Bij het boeken van onze reis hebben we een aantal zaken gedaan waardoor de reis goedkoper uitviel: 1) we boekten ons hotel op Koninginnedag, betekende extra korting op hotel via Hotels.com 2) we vlogen op Sabiha Gokcen, de relatief wat nieuwere, kleinere vluchthaven op het Aziatische deel. Onze vlucht viel daarmee goedkoper uit dan wanneer je via Ataturk zou vliegen. De luchthaven is klein, overzichtelijk en we hadden ook snel onze koffers. Wanneer je de exit bordjes volgt kom je vrijwel rechtstreeks bij de Havas Shuttle bussen terecht, deze kosten slechts 14 Lira per persoon, gaan elk half uur en brengen je bijvoorbeeld tot Taksim, gelegen op het noordelijk deel van de stad (veerboten op zaterdagavond geen alternatief: duur en gaan tot 21.30, in ons geval geen optie). Vanuit Taksim neem je de Funicular (een soort treintje) en vervolgens de tram naar waar je moet zijn. Al met al kost je dit anderhalf uur wanneer je hotel gelegen is in de buurt van het Topkapi en de Haga Sophia, maar wanneer je genoeg tijd hebt en kosten belangrijk vind, een te overwegen alternatief. De totale kosten enkele reis voor 2 personen vanaf de luchthaven bedroeg slechts 35 Lira, wat neerkomt op nog geen 15 euro. Vergelijk dit met vervoer vanaf Ataturk en het duurdere ticket.
Bezoek Orissa
Orissa Tribes Het is moeilijk om individueel een bezoek te brengen aan de verschillende hoogland tribes in Orissa.. Op internet is er maar weinig informatie te vinden hoe je individueel de stammen kan bezoeken. Wij hebben tijdens onze reis een bezoek gebracht aan de reisagent die onze reis verzorgde in Orissa. Deze reisagentschap bied ook reizen aan voor individuele reizigers. Hij werkt uitsluitend met mensen die geboren zijn in Orissa en de taal spreken van de verschillende tribes. Ook zijn zij op de hoogte van de verschillende levenswijze van de verschillende stammen. J e reist met een gids en een chauffeur, vaak tevens de kok. Met deze mensen bezoek je ook de meer afgelegen tribe's . Ver weg van de gebaande wegen, want wegen zijn er vaak niet en je maakt soms lange wandelingen door een prachtige natuur om de dorpen te bereiken. Het is geen reis voor mensen die van luxe houden, want hotels zijn er niet in de buurt en het kamperen is vaak primitief. Maar het is echt de moeite waard en wacht niet te lang want er zijn bijvoorbeeld nog maar enkele vrouwen uit de Ghandabadorpjes, die de enorme nekringen en oorbellen dragen. Er zijn een aantal regels die worden gehanteerd door dit reisagentschap Wees terughoudend met fotograferen, vooral de mannen van de verschillende tribe's kunnen daar agressief op reageren Respecteer de privacy en loop geen huizen binnen Geef geen snoep, vreemde T shirts, ballonnen en plastic speelgoed En als laatste en belangrijkste, geef de mensen een glimlach, want een glimlach is universeel en kan leuke contacten tot stand brengen. Je kan de reis combineren met bezoek aan verschillende unieke wildparken en verschillende tempels waaronder de schitterende konark tempel. Voor wie belangstelling heeft kan contact opnemen met Alternatief Tours Pvt. Ltd . Bhubaneswar- 751020 Orissa India tel 91-674-2590830-2593436 Email: travelclub@ortel.net of kijk op www.travelclubindia.com
Uitgeslapen op...Schi
Het is altijd een vreselijk gedoe en gestress om op tijd te komen op Schiphol. Vorig jaar zijn we bij toeval op dit hotel gekomen doordat het ’s nachts -20 zou gaan vriezen. We durfden niet ’s ochtends vroeg de weg op om daarna uren in de file te komen staan. De dag voordat we met het vliegtuig zouden vertrekken, zijn we naar het CitizenM hotel gegaan, de volgende dag waren we uitgerust en stressvrij en stonden we op tijd bij de balie om in te checken. Betaalbare luxe, de laatste technische snufjes, (je kunt je kleur en temperatuur aanpassen van de kamer), modern design, luxe tv met gratis films, gratis draadloos internet, een gezellige atmosfeer en een heerlijk groot bed…. een overnachting voor een kamer kost rond de euro 80,- exclusief ontbijt. CitizenM is gelegen pal naast de vertrekhallen. 1 minuutje lopen en je bent in de vertrekhal. Via internet kun je checken of er een kamer beschikbaar is en direct boeken. Voor meer informatie zie: http://www.booking.com/hotel/nl/citizenm-amsterdam-airport.nl.html http://www.citizenmamsterdamairport.com/amsterdam-hotelknowledge.php
Een link plaatsen
[b]Bij het bekijken van tips en blogs op deze site valt het mij op dat het veel mensen niet lukt een werkende link te plaatsen, bij deze een mini-cursus.[/b] Een link bestaat uit twee delen: * Het adres van de internet pagina, bv. http://www.columbusmagazine.nl * De tekst die je aan kan klikken, bv. Klik hier voor Columbus Stel je wilt een link plaatsen naar deze site. 1. Je typt de tekst 'klik hier voor Columbus'. 2. Selecteer nu deze tekst met je muis. 3. Klik op de knop 'Website link toevoegen' (naast de [b][u]U[/u][/b]) er verschijnt nu een klein venster waar je het webadres invult, in dit geval dus http://www.columbusmagazine.nl/ 4. Klik op OK en je link is geplaatst. [url="http://www.columbusmagazine.nl"]klik hier voor Columbus[/url] In je tekst wordt een stukje code geplakt, de daadwerkelijke werkende link zie je pas na het plaatsen van de tip. Als stap 3 niet lukt moet je je browser (tijdelijk) toestemming geven om scripts uit te voeren, Internet Explorer 8 vraagt dit via een gele balk bovenin. Een alternatieve methode is het rechtstreeks invoeren van de code, je typt dan: [url="http://www.columbusmagazine.nl/" target="_blank"] klik hier voor Columbus[/url] Let er wel op dat je niet tussendoor op ENTER drukt, je link werkt dan niet. Hierboven heb ik dat wel gedaan omdat je anders de code niet zou zien, maar de daadwerkelijke link. De code [b]target="_blank"[/b] laat ik over het algemeen weg, deze zorgt ervoor dat de link opent in een nieuw venster, iets wat bij veel mensen wordt geblokkeerd door een pop-up blocker.