Tejbusio
La Mole Antonelliana
Deze 'landmark' van Turijn werd oorspronkelijk als synagoge ontworpen door de architect Antonelli, maar huisvest tegenwoordig het indrukwekkende Museo del Cinema. Je kunt met de lift helemaal naar boven en bij helder weer heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omliggende bergen!
Grotte di Catullo -..
Deze foto is genomen in het imposante buitenverblijf van de de Romeinse dichter Catullus op het schiereiland van Sirmione. De overblijfselen van de villa liggen te midden van olijfbomen, cipressen en rozemarijnstruiken. Het uitzicht over het Gardameer is vanaf dit punt werkelijk spectaculair! (De foto is slechts een Instagrammetje en ik weet niet goed of dit wel 'mag'. Maar feitelijk heb ik alleen de foto bijgesneden tot een vierkantje en het contrast verhoogd. Dat schijnt volgens de regels wel toegestaan te zijn)
Mercati contadini
Succo d'uva, miele selvatico en verse pomodorini leg ik in mijn mandje.. Mmm buonissimo! Als een kind in een snoepwinkel struin ik rond over het boerenmarktje van de lokale buongustai. Waar de producten met liefde gemaakt en de groenten vanzelfsprekend zonder pesticiden geteeld zijn, want dat smaakt gewoonweg beter. Waar je gewoon nog zangerige Italiaanse klanken op straat hoort, in plaats van dat het Nederlandse gekwetter je al tegemoet komt uit de steegjes. En dat aan het Gardameer! Op een zomerse zaterdagmorgen bezocht ik de mercatino contadino in het pittoreske Lonato del Garda en klom en passant nog even de campanile op. Wat een leuk uitzicht over dit schattige Italiaanse plaatsje in de heuvels! Tevreden bestelde ik vóór elven nog een welverdiende cappuccino in het barretje op het centrale pleintje en genoot van la dolce vita zoals het bedoeld is.
Outback Station NB...
Een vroege zwoele zomerochtend op de vervallen outback sheep station Cooralya in Western Australia, zo'n 70 killometer van Carnarvon en een stoffige dirt road verwijderd van North West Coastal Highway. Dit was onze overnachtingsspot, onder de onmetelijke sterrenhemel! NB: even vergroten..
Quokka op Rottnest...
Quokka's komen alleen nog voor op Rottnest Island, dat zo'n 28 km uit de kust van Perth ligt. Nederlanders ontdekten het eiland in 1656 en, aannemend dat de quokka's grote ratten waren, noemden het Rattenest Eiland. Qoukka's zijn echter kleine, gedrongen buideldiertjes, familie van de wallabie.
Kijk mama, daar is...
Op zoek naar wat geëmigreerde oud-Nederlanders, stapte ik in Perth de Nederlandse Club binnen. Daar bleek juist het Sinterklaasfeest aan de gang. Dit Australisch-Nederlandse jongetje, met een mengeling van verbazing en vertwijfeling op zijn toetje waar de taai-taai en pepernoten hun sporen hebben achtergelaten, riep opgewonden 'Kijk mama, daar is Sinterklaas!' toen de Goedheiligman het Neerlandia-domein betrad.
Domtoren gezien vanaf
Utrecht op haar mooist! De Domtoren en de Oudegracht op een regenachtige herfstavond, gezien vanaf mijn favoriete plekje, de Weerdsluis. In de zomer is het hier op de steigers heerlijk toeven met een wijntje en hapjes in het zonnetje.
Sunset Nambung NP
Zonsondergang bij de beroemde Pinnacles - limestone formaties - in Nambung National Park, vlakbij het plaatsje Cervantes in Western Australia. Beste tijdstip om er naartoe te gaan is óf 's ochtends vroeg, óf 's avonds, omdat het licht dan natuurlijk op haar mooist is en er minder mensen zijn.
Skip
Ik weet het zeker, dit is de echte Skippy! Isn't she gorgeous? Deze foto nam ik op Heirisson Island, een eiland in de Swan River, middenin de miljoenenstad Perth. Op dat eiland leven nog zo'n vijf kangaroes, die dagelijks worden bijgevoerd door Rangers.
Australia's second...
"So what is your favourite dish Your Excellency?" "Stuffed steak!". We zijn op bezoek bij Prince Leonard en zijn 82 lentes jonge Princess Shirley, de vorsten van [url="http://www.principality-hutt-river.com/" target="_blank"]The Principality of Hutt River[/url], Australia's second largest country! Ongeveer 75 kilometer ten noordwesten van Northampton (WA), vinden we via een stoffige landweg Hutt River. Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen door Prince Leonard, die met een heerlijk gevoel voor humor en absurditeit het verhaal van zijn micronatie vertelt. Maar eerst moeten we langs de Administration Office, waar we het visum in onze paspoorten gestempeld krijgen. Leonard Casley had al enige jaren ruzie met de Australische overheid over de graanquota, toen hij zich op 21 april 1970 afscheidde van Australië. Hij bleek zijn huiswerk goed gedaan te hebben, want na talrijke rechtszaken moest de overheid van Western Australia het prinsdom min of meer erkennen. We worden verder rondgeleid door de Post Office, waar je een kaartje naar huis kunt sturen, of zijn net uitgekomen biografie, bezoeken zijn kerkje en krijgen een grand tour door zijn eigen museum, dat voornamelijk bestaat uit allerlei memorabilia. Hutt River heeft alles wat een land maar kan wensen: eigen munten, postzegels, visa, paspoorten (voor 300 dollar kun je je laten naturaliseren), een leger (één officier die in Zweden woont en 8 opgeslagen tanks in Engeland), en genoeg kinderen en kleinkinderen om de troonsopvolging veilig te stellen! De absurditeit en de humor van de 84-jarige vorst maken een bezoek aan deze micronatie een ware belevenis! Prince Leonard en Princess Shirley vinden het heel leuk om visite te krijgen, dus als je ze van tevoren even belt of e-mailt, zullen ze je van harte welkom heten. En op 24 en 25 april 2010 viert Hutt River haar 40-jarig bestaan met een [url="http://www.principality-hutt-river.com/PHR_Introduction_to_the_40th_Anniversary_Year_pages.htm" target="_blank"]groot feest in Nain[/url]!
Migrant Camps,...Nort
In de 'wheatbelt' van Western Australia, ongeveer 100 km landinwaarts van Perth, ligt het dorpje Northam. Tussen 1945 - 1964 werden hier honderdduizenden migranten opgevangen die hun geluk beproefden in [i]the plentiful land - a land of milk and honey, with gold nuggets on te street just waiting to be picked up[/i](1). Maar wat ze aantroffen was lang niet altijd het gedroomde! Stel je voor: na de Tweede Wereldoorlog krijg je de kans om een nieuw leven op te bouwen in Australië. Je laat je overgebleven familie en hele hebben en houden achter en in de bitterkoude Europese winter stap je aan boord van een cruiseschip, op weg naar dat beloofde land. Zulke cruiseschepen waren relatief luxe: genoeg te eten, engelse les en vertier en vermaak. Zes weken later arriveer je in de snikhete zomer van Western Australia. Daar word je vrijwel direct 'op transport' gezet naar Northam, waar je 3 treinuren later wordt opgevangen in één van de immigration camps: Holden Camp was bedoeld voor de arbeidsmigranten, en de Northam Reception and Training Centre ('Top Camp') voor de displaced people, de vluchtelingen. Je kreeg een kamertje voor de hele familie in één van de vele barakken, afgescheiden van andere families door middel van een gordijn. Drie keer per dag in de rij voor je eten, en drinkwater op rantsoen, want er was een [i]watershortage[/i]. Erg ironisch, gegeven het feit dat de waterpijplijn van Kalgoorlie over het grondgebied van Top Camp liep! In Northam vind je nu nog de resten terug: van Holden Camp is helaas niets meer dan een kleine gedenksteen terug te vinden, maar in het voormalige vluchtelingenkamp ('Top Camp') zijn nog enkele barakken en een gaarkeuken bewaard gebleven. Ik vond het zo indrukwekkend en overweldigend om daar, op een hete zomerdag, zelf te staan met de anekdotes en verhalen van geëmigreerde familieleden in je achterhoofd! Professor Nonja Peters tekende de vele indrukwekkende verhalen van de migranten op in een prachtig boek over de naoorlogse migratie naar Australie, getiteld [i]Milk and honey - but no gold. Postwar migration to Western Australia, 1945 - 1964[/i]. In 1949 kwam zij als 5-jarig Nederlands meisje in Australië aan, en nu maakt zij zich hard om de barakken die de tand des tijds hebben doorstaan te bewaren voor het nageslacht! (1) Citaat van Nonja Peters op de achterkant van haar boek [i]Milk and honey - but no gold. Postwar migration to Western Australia, 1945 - 1964[/i]
Dames op de markt in.
"Welcome to Brunei!" en een hele grote glimlach. Snapshot van twee dames druk in gesprek op de lokale markt van Bandar Seri Begawan, de hoofdstad van Brunei.
Yawning Tasmanian...D
Geen katje om zonder handschoenen te pakken! De Tasmanian Devil wordt met uitsterven bedreigd door een besmettelijke vorm van kanker. In Healesville Sanctuary kunnen ze je van alles vertellen over het 'Save the Tasmanian Devil Program'. En waarom ze nu eigenlijk 'devil' heten? Luister maar eens op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=E3RjAh8PRTQ&feature=related