Silver
Winter Vos
Hoop dit jaar toch weer een paar sneeuwdagen te kunnen meemaken. Meer omdat ik van dit soort foto's hou. Beetje afzien in de kou en dan thuiskomen met lekkere winterse beelden. Tot nu toe heb ik meestal wel mazzel gehad dat ik op de dagen dat er sneeuw lag of sneeuw viel wel tijd had om hier gebruik van te maken. Zo ook met deze foto uit 2012 alweer, het sneeuwde die dag heel hard en met dikke vlokken. Hoe mooi is het dan om in de natuur te zijn.
Geniet van de...gastv
Een van de meest bijzondere dingen die je kunt doen in Ladakh is het bezoeken van een Monastry en daar meelopen met de dagelijkse gebruiken van de monniken die daar aanwezig zijn. Het is bijzonder mee te maken hoe zij met een temperatuur van -15 het proberen behaaglijk te maken en eten maken voor iedereen. We waren de enige toeristen en dat maakt dat we voelden of we op een andere planeet waren. Deze dame hielp met het schoonmaken van de verblijven en nam tussendoor een hete kop thee bij het raam, wat dit bijzondere beeld gaf. Heel bijzonder om zo een dag in het leven van ... mee te mogen maken.
Paluse, een dorp in..
Als laatste van de Baltische staten komt Litouwen in zicht. Ook in dit land rijden nog heel veel kneusjes, ik ben blij als we een leuke plek vinden aan een meer in Paluse. De zonsondergang is mooi en geeft het meer net dat beetje extra wat overdag ontbreekt voor een mooie foto. Jammer genoeg is het me niet gelukt om een mooie foto te maken van de houten kerk in dit dorp. Palūšė is een toeristisch dorp in het nationale park Aukštaitija in het oosten van Litouwen. Het ligt ten zuidwesten van Ignalina. De kerk van Palūšė, gebouwd in 1750, wordt beschouwd als de oudste nog bestaande houten kerk in Litouwen. Wikipedia
Roughhead blenny
De Roughhead blennie. Na een half uur zoeken op internet kwam ik met deze naam de “roughhead blennie”. Toch ben ik nog niet helemaal verkocht of dit wel zijn originele naam is. Misschien kan iemand mij vertellen wat het honderd procent is. Waar ik wel zelf erg trots op was dit heb ik gemaakt met een snoot. Eén keer eerder had ik een snoot gebruikt en dat ging niet zoals ik het wou. Deze snoot is gemaakt uit een trechter, eigenlijk gewoon een trechter gevonden die precies op mijn flits past en zwart gesproten. Ik ging met zonsondergang het water in opzoek naar Blennies die ik zo kon fotograferen dat er open water achter hun zat. Na een paar verschillende posities van de snoot kwam er ik achter dat rechts schuin naar voren langs de steen het beste was om alles zwart te krijgen behalve de Blennie. Ik heb hier voor een 100mm macro lens gebruikt met een SMC-2 waar door ik de foto niet heb gekropt en dit zijn originele formaat is .
Het...ik-ben-op-een-a
Zonder twijfel was dit het meest mysterieuze uitzicht ooit! Je waant je op een andere planeet, maar je bent in Canyonlands National Park (Utah, USA) bij de Mesa Arch tijdens zonsopkomst. Alleen als de zon opkomt krijgt de Arch deze magische gloed. Onder de boog door kijk je naar Buck Canyon en de La Sal Mountains op de achtergrond. Een van de highlights van onze camperreis.
Zonsondergang bij de.
In de 19e eeuw is er een opstand in Litouwen en worden er voor het eerst kruisen geplaatst op de verdedigingsheuvel. Door de eeuwen heen werden hier niet alleen kruisen geplaatst, maar ook grote crucifixen, gravures van Litouwse patriotten, beelden van de maagd Maria en duizenden kleine heiligenbeelden en gebedskettingen. Dit werd en wordt vandaag de dag nog steeds gedaan door katholieke pelgrims. Het precieze aantal kruisen op de heuvel is onbekend, maar het wordt geschat op 50.000, hoewel een bezoeker van de heuvel al snel uit zou gaan van meer dan een miljoen. (Wikipedia) Hoe speciaal is het om aan de voet van de heuvel te overnachten in de camper. Heerlijk een zonsondergang helemaal voor mezelf. De sfeer die er hangt is zo anders dan overdag als er bussen vol gelovigen komen om nog een kruis op de heuvel te plaatsen.
Licht-schaduw
De rijstvelden in het noorden van Vietnam in de omgeving van Sapa zijn wereldberoemd. En terecht. Je raakt niet uitgekeken op de groene terrassen die overal om je heem opduiken. Soms heb je het geluk dat de zon in combinatie met bewolking voor een spectaculair schouwspel zorgt zoals te zien is op de foto. Enjoy. (panorama, dus voor het beste resultaat ff openen)
Chimpansees
We wandelen door het bos op zoek naar een groep chimpansees , we genieten van de mooie omgeving en zijn vol verwachting voor wat we te zien gaan krijgen. Na een uurtje wandelen zien we een familie chimpansees. Een groot deel bevind zich op de grond en enkele zitten in de bomen. We mogen hier een uur bij blijven. De mannetjes houden een vrouwtje in de gaten wat paringsbereid is en verliezen haar bij wat ze ook doet niet uit het oog. Wij worden totaal genegeerd, zo bijzonder om een stukje uit hun leven van dichtbij te zien.
Universiteitsbiblioth
De prachtige moderne universiteitsbibliotheek van Helsinki, Kaisa House genaamd. Mooi om van beneden naar boven te kijken, maar ook andersom. Veel licht en ruimte en ook hier kun je gewoon naar binnen lopen om te kijken en foto's te maken.
Grote Burgermeester
Dit portret van grote burgermeester maakte ik in de haven van Den Oever. Het is een soort die niet veel in Nederland te zien is. Deze meeuwen soort lijkt veel op de mantelmeeuw maar hij mist het zwart in de veren. Daardoor is hij bijna egaal wit. Het mooiste is dat deze op de cover van het boek Birk staat van Jaap Robben. Iets waar ik best trots op ben.
Ontelbare...rijstterr
Wat is er mooier dan vanuit grote hoogte op ontelbare rijstterrassen kijken. Onze monden vielen open. Hier kijkje op het rijstterras Laohuzui, dat in het district Yuanyang ligt. Duizenden terrassen zie je in een oogopslag. Bij zonsondergang heb je hier het beste licht. Ik heb dit zicht nog steeds op mijn netvlies, zo bijzonder mooi vond ik dit beeld. In de omgeving tref je ook de terrassen Duoyishi en Bada aan. Deze drie terrassen hebben we bezocht. Hiervoor koop je één kaartje voor een bedrag van ongeveer €12,00. Ze vallen allemaal onder Unesco. De Hani-bevolking heeft deze terrassen ooit gecreëerd. De grote vraag is wie deze wereldse terrassen in de toekomst moeten gaan onderhouden. Veel jongeren willen niet meer werken op de rijstterrassen. Het is ook zwaar werk. Men gooit toch vaak restjes rijst weg. Dat doe je niet meer wanneer je de bevolking daar hebt zien werken. In de periode van december tot eind maart kun je genieten van het lijnenspel op de terrassen. In deze periode staat er water op de rijstterrassen. De groene streepjes is de jonge aanplant die in april/mei wordt uitgezet.
De bosjesmannen...(vr
Tsumkwe is de hoofdstad van de San (de bosjesmannen). Hier hebben we ongeveer 60 km van Botswana een dorp bezocht. Het is voor deze oude traditionele stammen niet makkelijk om hun eigen cultuur te laten overleven in een steeds meer modernere omgeving. In Namibië wonen in totaal 30.000 San waarvan circa 2000 mensen op traditionele wijze leven. Het nomaden- en jachtbestaan van de San sluit steeds moeilijker aan bij een samenleving die land vooral voor commerciële landbouw en veeteelt wil gebruiken. De streek Bushmanland , rondom Tsumkwe, biedt nog wel ruimte en gelegenheid voor traditionele levenswijze, al is het zelfs voor Bushman niet gemakkelijk om in dit droge gebied te overleven. Als je de foto opent zie je deze dame wat groter ;-)
Nieuw-Zeeland • Zuid Centraal Eiland
Nieuw-Zeeland • Zuid Centraal Eiland
The church of the Goo
Waarschijnlijk is het de meest gefotografeerde kerk van Nieuw Zeeland; The church of the Good Shepherd aan de oevers van Lake Tekapo. Het is een gebaand pad ten voeten uit. Maar dat maakt het uitzicht er natuurlijk niet minder om. Zeker niet om 6 uur 's-ochtends, wanneer er niemand anders te bekennen is.
Kung fu fighting
Ben de vorige week een aantal dagen naar Polen geweest voor de Zeearenden. Niet aan zee, maar in het binnenland, waar ze in de winter veelal te vinden zijn. Het was een ware belevenis om deze giganten, met een spanwijdte van 2,5 meter in actie te mogen zien. Hier deden ze zich te goed aan een overleden reebokje. Erg relaxed ging het er niet aan toe, veel raven op de loer en veel onderlinge strijd tussen de arenden. Ik schat dat er deze dag zo'n 30 à 35 in actie waren. Op deze foto een van de vele gevechten deze dag. Canon EOS 1D-X mkII Canon 500mm 4.0L F/4 ISO 400 1/1250 2/3 onderbelicht
Klassieke shot van...
Dit is het shot wat ik altijd al wilde maken van Santorini. Het mooiste moment, als de lichten van de hotels en huizen aan gaan en de lucht nog kleurt vanwege de zonsondergang. Het kan er mega druk zijn, maar het vreemde is... dat iedereen wacht tot de zon net onder de horizon is en dan verdwijnt! Men klapt, juicht en geeft elkaar kusjes en gaat dan massaal iets anders doen. Erg bijzonder om te zien! Daarna had ik alle ruimte om deze foto te maken ;). Overigens, ik ben nieuw hier maar ik merk wel dat dit een super leuke community is waar ik terecht ben gekomen. Helaas is het (volgens mij) niet mogelijk om te reageren op mensen. Ook weet ik niet precies wanneer je die rode sterren e.d. nou krijgt. Ik ga me nog even verdiepen!
Pobitora Highlights.
Soms vraagt een scène om een beetje experimenteren. De zwart met witte ibissen in één van de poelen van Pobitora Wildlife Sanctuary heb ik behoorlijk overbelicht voor een high-key effect. Pobitora krijgt steeds meer bekendheid als dé plek om Indische neushoorns te spotten maar het gebied heeft veel met te bieden. De poelen die tijdens de jaarlijkse overstromingen vollopen bieden tijdens de droge tijd een bron van voedsel voor de vele watervogels. Pobitora ligt op 30 kilometer Guwahati, de toegangspoort tot noordoost India. Verblijven doe je uiteraard bij het onovertroffen Maibong Eco Resort. http://www.ourwildindia.net/hotel-pobitora.html .
Aquarel ?
Men zou kunnen denken dat het een aquarel is. Maar niets is minder waar. Ook is ie niet bewerkt (muv hooglichten en contrast). Het is een echte what-you-see-is-what-you-get foto. Dit surrealistische landschap is te zien bij Salar de Talar (niet te verwarren met Salar de Tara), een zoutvlakte op de grens met Argentinië. De witte vlagen zijn zoutkristallen. Afkomstig van de zoutvlakte en die door de harde wind richting de bergen geblazen zijn.
If I were a carpenter
"If I Were a Carpenter" is een song geschreven door de Amerikaanse componist Tim Hardin en hij behaalde in 1966 hiermee de top 10 positie. Ik moest er aan denken toen ik deze timmerman bezig zag in een klooster in Yawa aan het Inle meer. Moederziel alleen zat hij daar te schaven en te zagen. Wat hij aan het maken of aan het repareren was, weet ik niet. Maar hij was er in ieder geval lang mee bezig, want een uur later zat hij er nog. Opvallend is ook de groene boodschappentas. Ik neem aan dat hij daarin zijn gereedschap vervoerde.