RReintjes
Kenia • Samburu National Reserve
Kenia • Samburu National Reserve
Springende Samburu...
Om inspiratie op te doen voor onze Kenia/Tanzania reis gebruikten we oa een artikel uit columbus nr 11. We hebben diverse tips opgevolgd o.a doe een wandelsafarie, zoek dieren in de nacht vaar in een ballon (Tanzania) en bezoek een Samburu dorp. Mooi geklede dames en heren die ons ontvingen met dans en zang. We kregen een rondleiding door hun dorp. we keken in de hutjes en bezochten de school . En natuurlijk was er ook nog een rondje souvenirs kopen. Aan de school werden pennen potloden gedoneerd. Aan de gemeenschap rijst en bananen. De Samburu zijn bijzonder ijdele mannen, ze hebben maar liefst een halve dag nodig om zich mooi te maken.
Arsat Moulay Abdeslam
Het park is 8 hectare groot. In opdracht van Prins Moulay Abdeslam werd dit park in de 18e eeuw aangelegd speciaal voor voedselproductie. Maar tijdens de bezetting van de Fransen is het verandert in een botanische tuin. Er zijn ook plekken ingericht waar je wifi kan gebruiken vandaar de naam Cyber Park. (graag even openen)
Costa Rica • Westkust Costa Rica
Costa Rica • Westkust Costa Rica
Gevaarlijk beroep
In de Rio Tarcoles wemelt het van de krokodillen. Een paar supergrote hebben namen gekregen: Mike Tyson heeft de hoogste rang, hierna komt Osama Bin Laden, en dan Fidel Castro. Eén van de drie staat hier op de foto, ik weet niet meer welke. De kapitein van onze boot stapte uit in een poging de krokodil wat actiever te krijgen. Met een stukje kip voor zijn neus wilde de krokodil zijn grote bek wel even opensperren. Maar wat een krankzinnige acties haalt zo'n kapitein uit om het de toeristen naar de zin te maken..... Veel risico voor een goede fooi? Hoewel hij zelf het risico niet echt inziet. Maar je moet er toch niet aan denken, dat zo'n man door de modderige bodem wegglijdt?
Niger • Centraal -en Noord-Niger
Niger • Centraal -en Noord-Niger
In volle glorie
We verblijven de eerste dagen bij een grote Wodaabe familie die, in aanloop naar de Cure Salée, al diverse feesten aan het vieren is. Hierbij dansen de mannen en tijdens de dansen dragen zij per dans aparte traditionele kleding, sieraden en make-up. IJdelheid is bij deze bevolkingsgroep iets wat bij de mannen veel belangrijker is dan bij de vrouwen. Voor het gelaat gebruiken zij opmaakpoeder vermengd met boter. De lippen worden zwart gemaakt met batterijzuur, zodat het wit van de tanden goed afsteekt. Want het is belangrijk dat het oogwit en de witte tanden duidelijk zichtbaar zijn. Om dit goed te laten zien, rollen ze met de ogen en bewegen de lippen.
Tsachila chica II
Just a portrait of a young Tsachila girl at home in her commune where we stayed the night. The painted stripes and spots on her face represent the measles epidemic that almost cost their extinction. Jose, the shaman told us, I was born Tsachila, I am proud. When I go to town I wear a t-shirt but that's the only concession to modern life I make, for the youngsters its different. They want to study and lead a very different life to their parents. As a means of earning extra income and keeping their traditions alive, the Tsachilas have opened their commue to recieve torusts. Not on a mass scale, that cant work. But a max of 4 persons on any night are welcome to observe and learn more about their life and culture. An overnight stay I would recommend.
Verlegen (?)
Normaal als je ergens stopt onderweg ben je in no time omringd door hele horden kinderen, die dan samen plezier hebben om de foto's die je van hen maakt. Dit meisje was alleen toen ik haar tegenkwam bij een koffiestop. Ik kreeg eigenlijk geen reaktie toen ik vroeg of ik een foto mocht maken, maar ze was nieuwsgierig genoeg om te blijven staan. Naar het vogeltje kijken was er niet bij (wat ik prima vond) en ook toen ik de foto liet zien kwam er niet veel reaktie. Kleur voegde niet veel toe, vandaar in zwart-wit.
Tel de ganzen
Al fietsend werden we heel vaak gepasseerd door verkopers van kippen en ganzen. Het is ongelooflijk hoeveel er op een brommer gepropt werden. Maar ook kooien vol met koeien, varkens en honden passeerden ons. Het was geen vrolijk gezicht
Rotskerk (5)
Deze foto is genomen in één van de elf rotskerkne van Lalibela. Deze kerken stammen uit de 11e eeuw en zijn nog steeds in gebruik. De Ethiopisch orthodoxe kerk is gebaseerd op het oude testament en heeft zich los van alle andere godsdienstige (christelijke) stromingen ontwikkeld. Elke kerk heeft een vaste priester, die er dagelijk is en die regelmatig een dienst leidt. De kerken zijn naar beneden toe uit de rotsen gehakt en daarna uitgehold. In deze massieve kerken ligt overal dik (niet goed passend) rood tapijt. In de kerken is het vrij donker en lastig te fotograferen. Het weinige licht valt binnen door de deur en door enkele kleine raampjes/ spleten. Ethiopië is diverse keren onder de aandacht gebracht in het blad Columbus. Lalibela (samen met Aksum) in het bijzonder in editie 18. Sinds ik op de site zit ( begin 2010) vond ik daar ook prachtige foto's van dit land. Eind 2010/ begin 2011 werd een bezoek aan dit fascinerende land een feit. Een prachtig land, een mooie reis en een geweldige ervaring.
Op de brug
Mooi, al die mensen die over de Ubein brug lopen, zo tegen zonsondergang. Hoe donkerder het wordt, hoe meer de mensen silhouetten gaan worden. Je kunt nog wel zien dat deze jongeman rieten stengels draagt. Eigenlijk is die brug best hoog, als je er over nadenkt!!!
Mursi vrouw
The Mursi are a Nilotic pastoralist ethnic group that inhabits southwestern Ethiopia. They principally reside in the Debub Omo Zone of the Southern Nations, Nationalities, and People's Region, close to the border with South Sudan.
Lani Krijger
De Baliemvallei is de grootste en best begaanbare vallei van Papoea. De vallei is anderhalve kilometer hoog, 72 kilometer lang en varieert in breedte van 16 tot 32 kilometer. De vallei wordt omringd door enorme bergtoppen van 2.500 tot 3.000 meter hoog en dankt zijn naam aan de Baliemrivier die dwars er doorheen slingert De Baliemvallei werd pas in 1938 ontdekt door een Amerikaanse onderzoeker. Dit betekende dat de stammen die in de vallei leefden al die tijd in afzondering van de rest van de wereld hadden geleefd. De Baliemvallei wordt bewoond door drie lokale stammen: de Dani in het centrum, de Lani in het westen en de Yali in het zuidoosten. Elke stam heeft zijn eigen cultuur. Een van de manieren om de drie stammen uiterlijk te onderscheiden is de lengte van de kotheka, de gerenommeerde peniskoker. De Dani gebruiken een lange, dunne kotheka, de Lani gebruiken een middelgrote, brede kotheka en de Yali dragen de langste kotheka van de drie stammen. De drie stammen leven allen van de landbouw. Ze verbouwen voornamelijk zoete aardappelen, tabak, bonen, taro, spinazie en bananen.
Postambt
We liepen al uren door de stad en ik was het eigenlijk wel zat. We zagen het postambt en kwamen dichterbij en Ben voelde aan de deur. Die was open! We slopen naar binnen, de oude met vloerbekleding bekleedde trappen op naar boven. Smalle gangen en kleine deurtjes, tot aan de zolder. Enorm en oud. Urbex ten top. Niemand in het gebouw; alleen wij.
Man op de markt
De meeste mensen in Marokko willen liever niet gefotografeerd worden. Dat respecteer ik zoveel mogelijk. Maar soms kun je de verleiding om stiekem toch af te drukken niet weerstaan. Onder het mom van: wat niet weet, wat niet deert.
Tafelkleedje
De Tafelberg is letterlijk het hoogtepunt van Kaapstad. Deze berg met platte bovenkant is zo'n 3 km breed. Waar je je ook bevind in Kaapstad, overal heb je wel zicht op deze fenomenale berg, zoals op deze foto vanaf het strand. Als er wolken boven de Tafelberg hangen, geeft dit een prachtig gezicht en het wolkendek wordt ook wel, heel toepasselijk, het tafelkleed genoemd. Je kunt de tafelberg op door het maken van een wandeling, maar er is ook een kabelbaan aanwezig voor de minder sportievelingen. Te Tafelberg heeft een hele rijke flora en fauna, er groeien bijna 1500 verschillende bloemen en planten op deze berg! Op de berg zelf is het ook mogelijk wandelingen te maken, en het uitzicht….. fenomenaal! Voor een tip over het bezoeken van de Tafelberg zie mijn recente tip: 'Check het weer'
Dievenmarkt
Op de rommelmarkt (di en za) Feira da Ladra, ook wel dievenmarkt genoemd is het een santemekraam van alles en nog wat. Kleding, kleden, afrikaanse attributen, zolder van oma is leeggehaald, antiek van gisteren, oude azuleos, historische bouwmaterialen... Leuk om even overheen te struinen... Veel volk op de been. In al die drukte zag ik dit stilleven... Te gebruiken tegen de zon of de regen...
Koffie of fris?
We zitten langs de weg in een open lucht restaurantje. Vis, rijst groenten, heerlijk van smaak. Wel een apart soort broodje waar minder smaak aan zat, maar met wat dippen toch wel lekker. Na dit eten nog een kopje Santomese koffie of toch maar een blikje lokale fris van deze interessante dame?
Senegal • Petite Cote en Sine-Saloum
Senegal • Petite Cote en Sine-Saloum
Bedachtzaam
Bedachtzaam, dat geeft deze foto weer. Veel belangstelling in zijn dorpje en hij dacht er zo het zijne van. Ik dacht, wat zal er in zijn hoofd omgaan met het bezoek van die toeristen.