Pensionado
Een wolkenbrug!
Tweede dag van de schitterende hike in Jotunheimen Noorwegen vroeg in de ochtend een sprookjesachtig tafereel, of nog beter alsof het een scene betreft uit de film Lord Of The Rings. Een prachtige levensechte wolkenbrug!
In vogelvlucht
Sinds een week of twee zijn de lepelaars een voor een aan het terugkeren. Zij komen uit Afrika om hier weer voor gezinsuitbreiding te zorgen. Tegen de avond keren zij terug op hun vaste stek. Ik zal een tip insturen waar je ze makkelijk kan zien.
Naxi
We waren in het Stone Forest in Kunming en deze man liep heeel snel voorbij. Een paar uur verder woont de Naxi bevolking die veelal bontmutsen dragen. Deze meneer was dus ook lekker de toerist aan het uithangen :-)
Frozen river
IJsland in de winter had alles waar we op gehoopt hadden: veel sneeuw, kou en natuurlijk (gedeeltelijk) bevroren rivieren. Deze foto is in het noorden gemaakt in de buurt van Myvatn.
Mandarijneend
De tweede week van de kerstvakantie met de schoonfamilie een midweekje Susteren in Limburg gedaan. Hier kwam ik deze mandarijneenden tegen die in een klein wakje nog een beetje open water hadden gevonden. Mandarijneenden komen van nature niet in Nederland voor, maar zijn nu wel geaccepteerd voor de Nederlandse avifauna.
Ijsvogel
Ethiopië is een geweldig land om te bezoeken in verband met de eigenheid van het land en vanwege de diversiteit. Eigenheid, omdat Ethiopië nooit een kolonie is geweest van een ander land en heeft daardoor zijn eigen ontwikkeling heeft gehad. Diversiteit, omdat er veel afwisseling is in de verschillende hoogtepunten. Ethiopië heeft bijvoorbeeeld: heel veel grote meren, gebergten, vele andere prachtige landschappen, veel kerken, veel verschillende volken, primitieve stammen, verschillende godsdiensten, een aantal grote rivieren, enkele bijzondere (endemische) diersoorten, enz. Daarnaast is Ethiopië een walhalla voor (wij zijn overigens geen echte) vogelaars. Er zijn meer dan 800 soorten geregistreerd, waarvan een behoorlijk aantal alleen in Ethiopië voorkomt of anderszins zeldzaam is. Deze (malechiet?) ijsvogel is niet typisch voor Ethiopië en lijkt erg sterk op "onze"ijsvogel. We hebben overigens wel 5 verschillende soorten ijsvogels gezien tijdens onze vakantie. De foto is gemaakt in de plaats Awassa bij de vishaven aan het Awassa meer. Als je in de buurt bent zeker even een uurtje aangaan. Prachtig om te zien hoe het daar toe gaat en het barst er van de vogels, zowel in aantal als in soort.
Ritueel
Varanasi is een van de meest heilige plaatsen in India, zo niet de allerheiligste. Op de ghats, de trappen langs de rivier de Ganges, is het altijd druk. Mensen nemen een reinigend bad, kleren worden geboend, koeien schoon geschrobd en overledenen gecremeerd. Deze man was druk met het reinigen van zijn potjes.
Duo Bijeneter
Terug van de Bale Mountains zijn we neergestreken bij de Wenney Lodge aan het meer van Langano. Deze lodge ligt een stukje van de doorgaande weg van Addis Abeba naar Kenia. Vanaf Addis Abeba zal het ongeveer 4 a 5 uur rijden zijn. Op het terrein van de Wenney lodge komen heel veel vogels voor. Deze bijeneters worden blauwborstbijeneters genoemd. Ik had er nog nooit van gehoorden, niet gevonden in de vogelgids en heb ze buiten Ethiopië ook nog nooit gezien. Op birdpix kwam ik ze tegen bij Ethiopië met de naam blauwborstbijeneter. De naam lijkt wat overdreven, omdat maar een heel klein stukje van de borst blauw is en het merendeel geel. Hoe de naam ook precies is het is een prachtige soort bijeneter en twee zo dicht bij elkaar van redelijk dichtbij fotograferen was echt mazzel.
Pentekening
Iedereen blijft zolang mogelijk buiten, het is een prachtige zonsondergang, genieten! De bladeren zijn nog niet allemaal gevallen, en er ligt al sneeuw. De boom is net een pentekening,
KGS studenten
4 studenten van de Koiyaki Guiding School. 4 ochtenden in de week gaf ik 2 uur les aan 20 studenten van deze school. Al deze studenten hebben een sponsor die betalen voor deze 1 jarige opleiding tot gids. Op deze school worden alleen lokale Masai toegelaten. Dit ter bevordering van de llokale economie.
Admisa heeft nog veel
In Indonesië, het land met de grootste moslimbevolking ter wereld, hebben niet alleen jongens, maar ook meisjes toegang tot het islamitische onderwijs. Dit vindt plaats in pesantrens (Koranscholen), die in hoog aanzien staan. Tegenwoordig wordt er talenonderwijs en ict gegeven. De studenten in de pesantren (internaat) zijn 20 uur per dag bezig. Ze beginnen met het vroege ochtendgebed om 4 uur en eindigen om middernacht. Overdag gaan de kinderen naar een gewone school buiten de pesantren. Aan het eind van de middag en in de avond bestuderen ze de religieuze geschriften en maken ze hun huiswerk. Admisa komt net uit haar gewone school. Ze heeft dus nog een heleboel te doen..
Een onverwachte gast!
Een onverwachte gast aan het wintervoer.Nog niet eerder gezien,opgezocht en blijkbaar is het een boomklever.Hij liet zich niet verjagen door de brutale pimpelmezen die vinden dat al het voer van hen is!
De schreeuw van de...
In de haven van essaouira wemelt het van de meeuwen. Vissers gooien stukken vis weg en ze zijn er als de kippen bij. Ze zijn niet meer heel schuw voor mensen dus je kunt echt vlakbij komen en dus ook flink inzoomen op deze eigenlijk hele mooie vogels. Kijk maar eens naar de prachtige kleuren van deze meeuw die schreeuwt!
Ochtendlicht over de.
Het ochtendlicht valt over de Himalaya. Het is goed te zien dat dit de Nepal-kant is, want het licht komt uit het oosten, van rechts dus. We kijken hier dus van zuid naar noord.
Zonsopkomst
Het is wel even vroeg uit bed en een eind omhoog klimmen maar dan heb je ook wat. Deze foto is genomen in Mrauk-U . We sliepen in het Vesali resort [ erg goed/mooi en leuk] en daar achter begon gelijk een pad naar boven.
De avond valt over...
Old Bagan. Wat is het mooi. Ooit stonder er meer dan 4000 tempels en na o.a een aardbeving in 1975 is de helft nog over. Grote en kleine. Gerestaureerde en vervallen tempels. Dagen kun je er doorbrengen.