New York is een erg dure stad. Je hebt natuurlijk je ticket en verblijf wat niet goedkoop is, maar ook het leven zoals eten en drinken is erg prijzig in New York. Wij gingen opzoek naar de gratis pare... Lees meer
Neretslok
Vrienden
De bekendste bezienswaardigheid van Madurai is de Sri Meenakshi-tempel. Bij deze tempel zijn dagelijks duizenden priesters en gelovigen in de weer. Het is voor mij de mooiste tempel die ik heb gezien in India. Maar veel leuker is om door de straatjes te drentelen om een praatje en een plaatje te maken.
Bootjes op een...boun
Ifaty aan de westkust van Madagaskar is een echte bountybestemming. Door het rif voor de kust is er weinig golfslag. De vissers gebruiken kleurrijke pirogues (dubbele kano's). De hotels zijn kleinschalig. De weg is onverhard dus er zijn maar weinig medetoeristen. Bij het rif kun je perfect snorkelen. Achter het rif trekken in het juiste seizoen walvissen voorbij. Vlak achter de kust liggen natuurreservaten met prachtig doornwoud en veel bijzondere vogelsoorten. Toerisme op Madagaskar is in opkomst nu er al enkele jaren geen staatsgreep meer is geweest. Ga snel voordat het eiland overspoeld wordt door toeristen
Monnik met parasol
Birma of zoals het ook wordt genoemd Myanmar,is sinds enkele jaren ontsloten en het is toeristisch geworden. Toch zijn er ook in Mandalay nog plekken waar het rustig is en hele mooie oude kloosters zijn. Wij namen een taxi voor de gehele dag en lieten ons rondrijden. De taxichauffeur was onze gids en hij liet ons de mooie plekken zien.Zo ook een prachtig oud klooster waar we deze monnik tegen kwamen.
Draaien van meel voor
Hier in het uiterste westen van Nepal tegen de grens van India, woont de Rana Tharu bevolking, een etnische groep, inheems in de Terai. Deze plek wordt nagenoeg niet door toeristen bezocht en nog zo puur. Deze vrouw is voor haar huisje bezig met het draaien van meel om chapati te maken.
Vrouw en kip
dit is een van mijn vijf lievelingsfoto's van het bezoek aan de lokale markten in noord Vietnam. het heeft een beetje overtuigingskracht gevraagd om deze vrouw te mogen fotograferen maar de omstaanders werkten goed mee en moedigden haar aan om het toch maar te doen.
Werken in de...zwavel
-Graag even openen- Vorige week plaatste ik een foto van het blauwe vuur van Ijen. Een foto die ik maakte toen het nog midden in de nacht en pikkedonker was. Deze foto echter, nam ik wat later toen het al wat lichter werd in de lucht. Langzaam aan zag je rondom het vuur steeds meer in beeld komen, en werd er ook steeds meer kleur zichtbaar. Het groepje links bij de rode rots werd steeds beter zichtbaar, het blauwe vuur juist steeds minder zichtbaar. En op de voorgrond de zwaveldrager tussen de gele rotsen, juist weer steeds helderder en feller. En daar tussenin dan die dreigende, dikke wolken van de zwaveldamp... Ik vond het heel bijzonder om dit gezien te hebben.Toen ik daar was en ik middenin een onverwachtse dikke rookwolk zat en even geen adem kon halen, dacht ik daar heel anders over... Wat is dat akelig! Later maakte die ervaring het juist nog intenser, omdat je bedenkt dat die mannen daar iedere dag in staan te werken... Exif: Nikon D7000; Sigma 24-70 bij 32mm; ISO 1250; f/2,8; 1/3s
Fatima's heiligdom
We staan hier bij de ingang van het sjiitisch bedevaartsoord Qum om het heiligdom van Fatima te bezoeken. Het heiligdom is op de muur geschilderd. Waarom is Fatima zo geliefd? De sjiieten vereren 12 imams, directe afstammelingen van de profeet Mohammed. Fatima, dochter van de zevende imam en zuster van de achtste Imam Reza, stierf in Qum toen ze op weg was naar haar broer in Mashad. Fatima neemt een bijzondere plaats in onder de familieleden van de profeet. Ze was bijzonder toegewijd, intelligent en toch bescheiden. We kunnen dus een voorbeeld aan haar nemen. Jaarlijks bezoeken miljoenen gelovigen en toeristen haar heiligdom. Wij dus ook, maar eerst moeten de dames een extra chador, een mantel die het hele lichaam bedekt, om. Je ziet dan alleen het gezicht. De mullah die ons tegemoet komt, met plastic tas waarin Koran, gebedskleed en plat brood, is leraar aan het grootste seminarie van de Sjiieten hier in Qum, er zijn studenten uit 120 landen. Hier begon de islamitische revolutie onder leiding van imam Khomeini. Na de revolutie kreeg Khomeini te maken met de Iran-Irak oorlog: Wikipedia: 'Gebruikmakend van de relatieve chaos in Iran na de Iraanse Revolutie van 1979 viel Saddam Hoesseins leger op 22 september 1980 de olierijke zuidwestelijke provincie Khoezistan binnen. Saddam beweerde dat deze provincie, waar veel Arabieren wonen, deel uitmaakte van het 'historische Irak'. Daarnaast wilde hij volledige controle krijgen over de gedeelde grensrivier Arvandrud (Shatt al-Arab). Saddam schond met zijn inval het Verdrag van Algiers (1975) tussen de beide landen, waarin hun gemeenschappelijke grens was vastgelegd. Hij hoopte Iran een snelle beslissende nederlaag toe te kunnen brengen, om vervolgens de gebieden en rechten te krijgen die hij verlangde. Ook hoopte hij een overslaan van de revolutie te voorkomen door Iran gezichtsverlies toe te brengen. Bovendien bezat Iran een uitermate strategische positie, gelegen op belangrijke handelsroutes en tussen de Sovjet-Unie, Pakistan en het Midden-Oosten. Daarbij had Iran het potentieel om een regionale macht te worden en was daarmee een rivaal van Saddam Hoessein. Door Iran te vernederen of zelfs uit te schakelen of ondergeschikt te maken, zou Irak de regionale hegemonie verwerven.' Overal in Iran zijn grote portretten geschilderd van gesneuvelde soldaten, zoals hier op de zijkant van het gebouw.
Op de markt
Toen we weg reden uit Kampala kwamen we onder weg langs een markt. Daar was van alles en nog wat te koop. Ook dit vrouwtje zat er met een grote sortering fruit en groente, We zaten aan de overkant op een terrasje en hebben deze foto gemaakt
Drie banden!
De Three-banded Plover (Driebandstrandkiewiet in het Afrikaans) is 18 cm groot en heeft een dubbele zwarte borstband en zwarte punt aan de snavel. De grijze wangen, de rode oogring en basis van de snavel maken hem heel herkenbaar.
Atacama woestijn
De Atacama, één van de droogste gebieden ter wereld. Pas geleden waren er nog grote overstromingen. Wij maakten een excursie met een Nederlandse touroperator vanuit San Pedro de Atacama. We stonden eigenlijk constant verbaasd van de weidsheid en de pracht van de landschappen in die droge woestijn. Vanaf een hoger gelegen plek hadden we goed uitzicht over dit mooie gebied.
Arches NP
Als je Arches NP inrijdt is de eerste trail die je tegen komt Park Avenue, inderdaad genoemd naar de bekende avenue in New York. De trail is leidt langs een aantal bijzondere rotsformaties en laat zien dat Arches NP naast de fantastische natuurlijke bogen nog veel meer te bieden heeft. Op de fot een deel van Park Avenue.
Traditionele dans die
Rah is een van de eilanden van Vanuatu die hard is getroffen door de orkaan Pam die vorige maand over het eilandenrijk in de Stille Oceaan raasde. Ik heb inmiddels vernomen dat hier geen dodelijke slachtoffers zijn gevallen, maar wel dat praktisch alle huizen en hutjes het niet hebben gered. De gemeenschap op het piepkleine eilandje is momenteel druk bezig alle schade te herstellen. Rah is ook het eiland van de 'snake dance'. De jongens en mannen verbeelden in deze dans de zeeslangen die hier voorkomen. Ze beschilderen hun hele lichaam zwart met witte ringen. Met de bewegingen die ze maken imiteren ze de slangen. Het is een zeer oude traditionele dans die helaas verloren dreigt te gaan. Er zijn nog maar weinig mannen die deze dans beheersen. De Engelse fotograaf Jimmy Nelson heeft voor zijn fotoboek 'Before they pass away' een aantal foto's van deze dans gemaakt.
Mooi stukje Zijderout
Kirgizië is een van de landen die aan de Zijderoute liggen. Het is een prima land om solitair te bezoeken en niet in een gejaagde Zijderoute-reis met meerdere landen. Het land heeft een prachtige natuur, is overwegend groen met veel bergen. Je vindt er een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Behalve in de hoofdstad Bisjkek, de noordkant van het Yssik Kul en Karakol, zijn er geen hotels. Maar er is in het hele land een goed netwerk van Homestays opgezet, je kunt vrijwel overal bij de mensen thuis slapen. Je kunt overal informatie inwinnen bij de CBT (Community Based Tourism, de lokale VVV dus) en zij kunnen je adressen geven, je kunt ook in een yurt overnachten, en je kunt in sommige plaatsen ook fietsen huren. Hoogtepunten in het land zijn het Issyk Kul meer, Karakol en omgeving, het Son Kul meer op de Son Kul Plateau, de oude citadel van Koshoi Korgon, de karavanserai in de prachtige Tash Rabat Vallei, de Nieuwe Moskee in Naryn, Burana (met de Burana minaret, ruïnes en een veld met stenen petrogliefen in de Chuy Vallei) en de hoofdstad Bisjkek. Qua stad nog veel oude Sovjet gebouwen naast moderne, en niet echt een hoogtepunt, maar wel genieten van de lokale bevolking die in het weekend overdag in de parken komt recreëren en ’s avond bij de feestelijk verlichte fonteinen op het grote plein te vinden is. Verder kun je in de bergen toezien hoe ze paarden melken, de paardenmelk vers proeven of de gefermenteerde kümüz proberen. In Kochkor en omgeving kun je kijken hoe vilt gemaakt wordt en alle producten die ze hiervan maken, ook kun je een workshop volgen. En zeker een hoogtepunt is om een man met een afgerichte adelaar zien jagen. Ik denk dat ik alle hoogtepunten beter in een blog kan uitschrijven anders zou deze tip een complete reisgids worden. Een bezoek aan Kirgizië en hier een rondreis maken is zeker aan te bevelen.
Groenland • Westkust Groenland
Groenland • Westkust Groenland
Verken de westkust va
Op Groenland zijn geen autowegen en geen spoorwegen, omdat het enorme eiland voor 81% uit een dikke ijskap bestaat. Het vervoer gaat per vliegtuig, helikopter, of boot en in de lange winter ook per hondenslee of sneeuwscooter. Langs de westkust liggen de meeste plaatsjes en daar bevindt zich ook de hoofdstad Nuuk. Een fantastische manier om die westkust te verkennen, is gebruik te maken van de ferry die deze plaatsjes met elkaar verbindt. Het is een flinke boot die 274 passagiers kan vervoeren. Er vaart maar één boot, de Sarfaq Ittuk van de Arctic Umiac Line. Wij voeren vanaf Quaqortoq in het verre zuiden 1.200 km langs de kust naar Ilulissat dat 300 km ten noorden van de Poolcirkel ligt. Omdat die tocht 3,5 dag duurde, hadden wij een comfortabele hut voorzien van eigen douche en toilet. De maaltijden aan boord zijn prima en er is voor de toeristen (vnl. Denen) zelfs een gids aanwezig die tijdens de vaart lezingen in het Engels houdt en je de gelegenheid biedt om tijdens het oponthoud in de havens mee uit wandelen te gaan. Zo hebben wij meerdere plaatsjes, soms een handjevol huizen, aan de westkust bezocht en zijn erg veel over Groenland te weten gekomen. Het was een onvergetelijke ervaring om tussen de lokale Inuit bevolking te reizen. Wij volgden de route van zuid naar noord en vlogen eerst vanaf Kopenhagen naar Narsarsuaq. Dit is m.i. de beste volgorde, omdat het buitengewone landschap steeds arctischer wordt en pas later de heel grote ijsbergen verschijnen. Op de website is alle informatie over het schip, de route en de prijzen te vinden. Er kan online geboekt worden. http://[url="http://aul.gl/en/about-us/vessel/ms-sarfaq-ittuk.html" target="_blank"]aul.gl/en/about-us/vessel/ms-sarfaq-ittuk.html[/url]
Cete Citades Sao...Mi
Op deze foto zie je vanaf een uitkijkpunt de Cete Citades, twee vulkaanmeren waarvan er eentje groen water heeft en de andere blauw. Dit uitkijkpunt staat eigenlijk nergens aangegeven. Mocht je met de auto richting Cete CItades rijden dan moet je er af bij Lago de Canario en dan het grindpad blijven volgen tot je een aantal picknicktafels ziet. Daar kun je je auto parkeren en het laatste stukje lopen.