MiaSpierings
Hoe onderscheid je de
Tijdens ons bezoek aan een rendier herder bezoeken we natuurlijk ook zijn kudde. Ik denk dan: Hoe herkent deze herder zijn dieren? Bij ons hebben alle koeien een label met een nummer. Hier "labelen" de rendierhouder hun eigen dieren door een speciaal kenmerk in hun oren te snijden. Het klinkt luguber maar volgens de herder is het te vergelijken met de labels van onze koeien of wanneer wij zelf oorbellen dragen. Elke familie heeft een bepaald basis patroon en elk kind (zoon of dochter) krijgt hier een eigen variatie op. Tussen alle dieren waren ook een aantal rendieren met strepen in hun vacht, zoals op de foto. Dit zij drachtige vrouwtjes. Zodra ze gedekt zijn snijd de herder een paar strepen in de vacht. Zo weet hij welke dieren gedekt zijn. Het grote voordeel is dat na het verharen in de zomer de strepen weer verdwijnen en het ritueel weer opnieuw kan beginnen.
Ondanks alle moderne.
Ondanks alle moderne technieken en snufjes kiest deze rendierherder nog steeds voor de traditionele schoenen van rendiervacht. De Sami leven samen met hun rendieren en gebruiken ook alles van het dier. Van de vacht maakt men warme anti-slip schoenen. Elke haar van de pels van het rendier is hol en dit maakt de schoen licht en warm. Elk detail van de rendier bont schoen heeft een doel. De onderkant is van twee stukken genaaid, met de vacht aan de voorkant naar achteren gericht en de vacht aan de achterkant naar voren gericht: dit geeft de schoen een betere grip. De gebogen tip heeft ook een functie: hij vergrendelt de schoen tot een skibinding. Bontschoenen kunnen worden vastgemaakt met veters of schoenbanden en hun decoratiepatronen laten zien uit welk gebied de schoenen komen. Toch mooi om te zien dat deze oude wijsheden en technieken nog niet verloren zijn gegaan en blijkbaar bij de lokale bevolking nog steeds de voorkeur genieten. De slee is vervangen door een sneeuwscooter en ook de mobiele telefoon is een onderdeel van het dagelijks leven. Maar de rendierschoenen blijven zolang er mensen zijn die ze kunnen maken.
Op bezoek bij...rendi
Ongeveer een jaar geleden zijn we in Lapland geweest. Buiten de prachtige winterse natuur en het bijzondere noorderlicht, had ik ook veel interesse in het leven van de Sami. Hoe overleef je zo'n lange donkere en koude winterperiode. De Sami redden zich in deze streek al eeuwen samen met hun onafscheidelijke rendieren. We zijn op bezoek geweest bij Petri Mattus. Een hele vriendelijke man. In zijn huis werden we voorzien van de nodige kleding en helmen. Nadat we goed ingepakt waren vertrokken we in een slee, die werd voorgetrokken door een sneeuwscooter. Na een prachtige rit door het besneeuwde landschap kwamen we bij de voederplaats voor de rendieren. Die kennen blijkbaar het geluid want al snel kwamen ze van alle kanten naar de voederplaats. We hadden alle tijd om tussen de onverstoorbaar etende rendieren te lopen en foto's te maken. Ondertussen maakte Petri een knapperend vuur en een pot lekkere koffie. Onder het genot van de warme drank, toch wel lekker bij min 15 C, vertelde Petri over het leven van de Sami. Heel bijzonder hoe anders het leven in deze omgeving is. Na afloop keerden we terug naar het huis. Daar werden we nogmaals binnen uitgenodigd en ook daar vertelde Petri nog een aantal mooie verhalen. En wat verbaasde mij: Blijkt dat er een BBC documentaire is gemaakt door Gordon Buchanan waarin Petri een belangrijke rol speelt. Zoek maar eens op: Reindeer Family and Me. Een echte aanrader.
Ontbijt voor...wieler
Als vervolg op mijn vorige posts: ontbijt locatie nummer 3. Steel Vintage Bikes Café. Hier kun je kiezen uit diverse ontbijtsoorten oa pancakes, smoothies en scrambled eggs. Alles overheerlijk en heel leuk opgemaakt. Tijdens je ontbijt kijk je je ogen uit. Aan de wand hangen diverse vintage fietsen, wielercaps, tricots en allerhande toebehoren. Voor de wielerliefhebber een echte aanrader om hier een keer naar toe te gaan,
Frühstück in het...ch
Het vervolg op mijn vorige post: ontbijten in Berlijn. Het charmante café Literaturhaus is gevestigd in een prachtige villa vlak bij de Kurfürstendamm. Ook hier kun je weer kiezen uit een groot aantal overheerlijke ontbijtjes. Dat verkleinwoord moet ik eigenlijk niet gebruiken want de tafel was rijkelijk gevuld met overheerlijke gerechten. De locatie ademt een rustige sfeer uit. In de tuin is een prachtig terras waar het bij mooi weer heerlijk vertoeven moet zijn. Kortom een pareltje om de dag goed te beginnen.
Cafe Kalwil bijzonder
Tijdens je stedentrip kun je natuurlijk in je hotel ontbijten. Het is echter veel leuker om elke dag op een ander locatie te eten. Een echte aanrader is voor mij Cafe Kalwil. Een sfeervol cafe waar men van een overheerlijk uitgebreid ontbijt kan genieten. Tijdens het eten kun je genieten van de barokke inrichting met kroonluchters, antiek meubilair en snuisterijen. Een echte aanrader.
Geniet van de lokale.
Tijdens een stedentrip vind ik het altijd leuk om naar de lokale evenementen te gaan. In Berlijn hebben we daarom een ijshockey wedstrijd van de Eisbaren Berlin bezocht. WOW, wat een mensen en wat een sfeer. Het was een geweldige avond met mooi ijshockey en volop genieten van het enthousiaste publiek. Zeker het clublied, dat door het voltallige publiek wordt meegezongen, en het vaste muziekje met dansje na een thuisdoelpunt, zal ik niet snel vergeten. De foto is niet zo goed, maar de herinnering is zoveel beter.
Maria processie...Els
Maria bedevaart Elshout Gedurende de meimaand staat Maria bij alle katholieke kerken in een bijzondere belangstelling. In Elshout staat Maria wel extra in de belangstelling. Dit is gebaseerd op een legende uit de twaalfde eeuw waarin Maria verschijnt aan een boer. Al snel verrijst hier een kapel met op het altaar een beeld van Maria. Op de laatste dag van mei trekken elk jaar vele pelgrims uit de wijde omgeving naar Elshout om de Wonderbare Moeder te vereren. Een mooi religieus evenement dat door zijn kleinschaligheid knus aandoet.
Zin in een tosti??
In winters Lapland kun je prachtige excursies maken. Een mooie tocht met husky's of toch liever wat meer power met een sneeuwscooter. Hoe dan ook, op een gegeven moment krijg je trek. Gelukkig zijn er overal hutten te vinden. Hier kun je vrij gebruik van maken. Zo kun je al snel bij je zelf gemaakte vuurtje op temperatuur komen en gelijk een paar heerlijke tosties maken. Met een goed gevulde maag kun je er weer tegen voor de terugtocht.
Noorderlicht
Tijdens onze vakantie verblijven we ook een nacht in een wildernishut. Midden in de natuur met alleen basis voorzieningen. Op het naastgelegen meer hebben we 's avonds een prachtig uitzicht op het noorderlicht. Hier zijn verder geen woorden voor nodig.
De kudde rendieren...
Tijdens ons verblijf in Lapland hadden wij het geluk dat de plaatselijke rendierhouder zijn dieren aan het verzamelen was. In veel gebieden gebeurd dit voor de winter zodat de rendierhouder de oude dieren uit de kudde kan halen omdat ze het waarschijnlijk tijdens de winter te moeilijk krijgen met eten zoeken. Dit zien ze aan de conditie van het gebit. Dieren bij welke de tanden te ver zijn afgesleten worden geslacht. Op deze foto zie je rechts voor een rendier met een gele halsband. Dit is een teken dat het een oud dier is en dus spoedig naar de slacht gaat. Rond Nellim worden de rendieren pas laat verzameld. Dit komt omdat er in dit gebied veel meren zijn. De dieren worden pas verzameld als alle meren bevroren zijn. Dan kunnen de rendierhouders hun dieren beter bij elkaar drijven met de sneeuwscooters over de bevroren meren.
Oud beroep met nieuw.
De rendierhouders van tegenwoordig verplaatsen zich met een sneeuw scooter. Bijzonder om te zien hoe zo'n forse man met een lange leren jas op de sneeuw scooter stapt en soepel door het besneeuwde landschap manoeuvreert. Ik vond het bijzonder lastig om zo'n log apparaat te besturen.
Sami schoen van...ren
Op mijn vorige foto stond een oude Skolt-Sami vrouw met haar prachtige schoenen van rendier bont. De Sami gemeenschap leefde vroeger voornamelijk van hun rendierkudde. Men gebruikte het vlees om te eten. Ook de huid en de beenderen werden gebruikt. Van het rendierbont werden onder andere deze mooie schoenen gemaakt. Deze zijn bijzonder warm omdat de haren van rendieren hol zijn en zo voor een prima isolatie zorgen. Op de zool van de schoen wordt de vacht in tegengestelde richting verwerkt. Dit zorgt voor een natuurlijke anti-slip. In de schoenen werd vroeger nog gras voor extra isolatie gebruikt. Op de prachtig gekleurde linten werden patronen verwerkt die vaak familie gebonden waren.
Oude skolt-sami vrouw
Dit is Katri Jefremoff. Zij behoort tot de Skolt Sami. Dit is een oostelijk Sami groep. Ze zijn orthodox door religie. Hun kledingstijl, muziek, festivaltradities, gebruiken en voedseltradities omvatten ook oosterse kenmerken. Oorspronkelijk komen zij uit het gebied rond Petsamo. Maar door herverdelingen na de oorlogen zijn ze van hun oorspronkelijke weidegebieden verdreven en bewonen nu een gebied rond Nellim. Deze dame op leeftijd maakt veel traditionele kleding en zorgt er zo voor dat de oude tradities niet verloren gaan. Een jonge Sami vrouw heeft op een middag uitleg gegeven over de traditionele handwerken en de kledingstukken.
Stroomversnelling bij
Het is schitterend om het prachtige winterse landschap rond Nellim te verkennen tijdens een mooie wandeling. Het hele Inari meer is een grote ijsvlakte. Er ligt zelfs een boot in vastgevroren. Dan is het bijzonder als je over een kleine brug loopt dat het water eronder niet is bevroren. De sterke stroming voorkomt dit. Het water is zwart en ziet er ijskoud uit.
Orthodoxe kerk in...N
In Nellim staat een orthodoxe wildernis kerk van Skolt Sami. Deze kerk is in 1987 gebouwd naar een voorbeeld van de oude kerk in Petsamo. De Skolt Sami moesten na de tweede wereld oorlog vluchten omdat hun weide gebieden werden toegewezen aan Rusland. Om toch op Fins grondgebied te kunnen blijven wonen kregen ze gebieden rond Nellim toegewezen. Daarom werd hier later deze kerk gebouwd.
The leader of the pac
Op onze reis in winters Lapland mocht een tocht met een hondenslee natuurlijk niet ontbreken. Onze slee werd door zes prachtige huskey's voortgetrokken. Allen waren ze bijzonder enthousiast. Maar de twee broers voorop hadden toch duidelijk de leiding. Prachtig hoe deze dieren tijdens de rit sneeuw happen om zo vocht binnen te krijgen. Maar ook tijdens het lopen gewoon hun behoeften doen.
Kunnen we nu eindelij
Als je in de winter naar Lapland gaat dan mag een tocht met de hondenslee natuurlijk niet ontbreken. Niet alleen wij zijn enthousiast, ook de honden kunnen niet wachten. Hun blaffen is oorverdovend. Ze springen in hun tuigen tot ze eindelijk mogen vertrekken. Dan daalt er een rust over de honden heen. Het blaffen is getopt en bijna geluidloos zoef je over de witte vlakte. Wat een geweldige ervaring.
Oh, mooie wester tore
Gezicht op de wester toren vanaf het water. Hoe Amsterdams wil je het hebben. Met op de voorgrond een mooie brug, en ook de fietsen kunnen in dit plaatje natuurlijk niet ontbreken.
Achter de facade
Achter de rijke gevels van stadshuizen gaan vaak minder fraaie gebouwen schuil. Vanaf het water kun je de achterkant van alle woonboten in de grachten mooi zien. Of in dit geval de voorkant van het schip beter is dan de achterkant betwijfel ik.
Even bukken
Gister heb ik ook een foto van Amsterdam vanaf het water geplaatst. Het is super leuk om zelf met een bootje door de grachten te dobberen. Lekker in je eigen tempo de kanalen doorkruisen. Let wel op want soms moet je bijna bukken.
Amsterdam vanaf het..
Amsterdam is een prachtige stad om vanaf het water te bezichtigen. Natuurlijk kun je gewoon met een reguliere rondvaartboot mee gaan, maar er zijn veel leukere opties. Je kunt zelf een bootje huren voor maximaal 8 personen. Met behulp van de geleverde kaart kun je zelf de grachten ontdekken. Je hebt hier geen vaarbewijs voor nodig.
Ponte de Lima
Ponte de Lima is een mooie stad aan de rivier de Lima. Tijdens een wandeling door dit leuke stadje viel mijn oog op dit mooie kerkje. Dit kerkje is een mooi voorbeeld van de regionale bouwstijl. Mooi wit pleisterwerk omgeven door natuurstenen ornamenten. Een plaatje.
Portugal, Porto, port
Geen Porto zonder port. Bij een leuke stedentrip naar Porto kun je natuurlijk niet om de port heen. In de Rio Douro liggen de portschepen netjes achter elkaar als bijzonder reclame object voor de diverse porthuizen. Die huizen bevinden zich ook aan deze kant van de rivier. Het is heel leuk om zo'n porthuis te bezoeken en van alles over de port te leren. Het is erg indrukwekkend om tussen die grote vaten te lopen. Natuurlijk valt er ook wat te proeven.