Marjan
Lekker bekkie
Ook een portretje behoorde tot de mogelijkheden bij de vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Misschien niet de mooiste manier om vossen te fotograferen zo tam als ze daar zijn door het voeren door toeristen, maar het schept wel mogelijkheden. Ben er in ieder geval blij mee.
Reinaert
Nog eentje van de zeer goed te benaderen Vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Hier kwam hij/zij langs een kanaaltje aangelopen. Door plat op de grond te gaan liggen kom je mooi op ooghoogte met hem/haar
Damhert
Ook kwamen we in de Amsterdamse Waterleidingduinen veel Damherten tegen. Vaak was het te donker om ze mooi vast te leggen, maar een enkele keer viel het zonnetje goed tussen de bomen door. Ook hoorde je af en toe een paar geweien tegen elkaar klappen, maar dit hebben we helaas niet kunnen vastleggen omdat het door de drukte in het donkere bos gebeurde. Wel gaaf om oog in oog met zo'n Damhert te kunnen staan.
De geeuw
Zondag samen met Hillebrand en Erik een dagje naar de Amsterdamse Waterleidingduinen geweest. Daar blijken namelijk een paar vossen erg goed te benaderen te zijn. Op een gegeven ogenblik lag deze vos gewoon naast de weg waar tientallen toeristen langs liepen. Hier rekte hij zich even uit en gaf een geeuw. Prachtig gebied overigens waar ook veel Damherten lopen.
Bekaf
Steeds rende het plaatshert weg om jonge mannetjes bij zijn hindes vandaan te houden en dan kwam hij met de bek open weer terug. Dit is zo'n moment terwijl de hindes nog lekker van de appeltjes aan het snoepen zijn.
Plaatshert
Afgelopen weekend zaten we een weekend in Voorthuizen in verband met de bruiloft van mijn (Gerwin) zusje. En aangezien Voorthuizen dichtbij Otterlo ligt ben ik zaterdagmiddag ook nog maar weer eens wezen kijken bij de burlende edelherten. Ik was overigens niet alleen want met mij stonden er zeker zo tussen de 500 en 1000 andere fotografen en belangstellenden. Blijft een mooi gezicht als de herten uit het bos komen, maar pffff die drukte hoeft van mij niet echt....
Zweefvlieg
Tijdens het testen van onze nieuwe macrolens was deze zweefvlieg een heerlijk studieobject. Hij/zij bleef gewillig meewerken en ik kon hem lekker dichtbij benaderen. Iedereen bedankt voor de felicitaties bij onze vorige foto. Als je tenminste het hele stuk tekst had gelezen:-)
Jong grut
Op de foto staat een jong van de Boomvalk. hij/zij heeft het nest pas geleden verlaten aan de dons op zijn hoofd te zien. De boomvalk (Falco subbuteo) is een kleine valk van 30 à 35 cm. Volwassen vogels zijn van boven donkergrijs (lei ) van kleur met een witte keel. Van dichtbij kunnen de kastanjebruine broek en onderstaart worden waargenomen. Mannetje en vrouwtje zien er vrijwel gelijk uit, juvenielen zijn over het algemeen veel bruiner van kleur en missen vaak nog de gele delen bij de snavelbasis. Het is een sierlijke roofvogel, die er met zijn langgepunte vleugels uit ziet als een grote gierzwaluw. Ze nestelen vaak in verlaten nesten van kraaien en andere vogels en leggen twee tot vier eieren. Hij jaagt op grote insecten zoals libellen die overgebracht worden van klauwen naar bek en vaak in de vlucht al worden opgegeten. Ook kleine vogels worden in de vlucht gevangen. Ik maakte deze foto van deze jonge Boomvalk op slechts honderd meter van ons huis toen ik vorige week een dagje naar de Zeearenden ging zoeken. Ook bij ons is overigens weer een kleintje op komst:-))
Jonge Zeearend
Al weken probeer ik een foto te maken van de jonge Zeearenden die bij ons in de buurt geboren. Eindelijk kwam één van de twee jongen binnen schootsafstand even wat drinken en vloog even later weer op. Vanwege verstoring van de jongen wordt de exacte locatie een beetje stil gehouden. But I am a happy man:-)
Dambordvlieg
Nog een resultaat van onze nieuwe lens die ik gisteren even uit kon proberen. Op de foto staat een Dambordvlieg. De dambordvlieg of grauwe vleesvlieg (Sarcophaga carnaria) is een tweevleugelig insect dat in Europa en Afrika algemeen voorkomt. De lengte is ongeveer 13 tot 15 millimeter, kleinere exemplaren komen ook voor, de kleur is grijszwart. Op het borststuk zitten enkele lichtere lengtestrepen, op het achterlijf is een patroon van afwisselende lichte vlekken zichtbaar, waaraan de naam dambordvlieg te danken is. Het borststuk is erg breed evenals de uiteinden van de poten. De ogen zijn groot, rond en opvallend rood gekleurd. In tegenstelling tot de meeste vliegen is de soort eierlevendbarend, er worden wel eitjes geproduceerd, maar deze komen in het vrouwtje al uit. Dit heeft als voordeel dat de larven meteen kunnen beginnen met eten. De larven worden afgezet op aas of vers vlees van open wonden waarin ze zich verder ontwikkelen. (Bron: wikipedia.nl)
Goudoogdaas
Vandaag even bij het nieuwe Zeearendenpaar wezen kijken. Zeker vier paartjes hebben dit jaar in Nederland gebroed. Ze gaven een mooie show weg maar te weg voor mijn lens. Echter deze Goudoogdaas zat mij de hele tijd dwars, maar ik kon zo wel onze nieuwe lens (Canon 100mm macro 2.8 L IS) testen. De Goudoogdaas (Chrysops relictus) is een bijtende vlieg uit de familie dazen (Tabanidae). De vlieg wordt ongeveer 13 millimeter lang en is te herkennen aan de blauwgroene ogen die een mooie glans hebben en enkele kleine afstekende roodpaarse vlekjes. Het achterlijf lijkt enigszins op dat van een bij; geel met zwarte banden, en ook aan weerszijden van het verder zeer donkere borststuk komt de gele kleur terug. Aan de vleugels is echter goed te zien dat het geen bij is; de vleugelbasis is zwart en op iedere vleugelpunt zit een grote zwarte vlek. De vleugels kunnen niet op de rug over elkaar gevouwen worden. (Bron: wikipedia)
Contrasten
De Glasvleugelpijlstaart (Hemaris fuciformis) is een dagactieve nachtvlinder uit de familie Sphingidae, familie van de pijlstaarten. De spanwijdte van deze nachtvlinder bedraagt tussen de 38 en 48 millimeter. Hij komt voor in Noord-Afrika, Europa (behalve Noord-Scandinavië) en Centraal en Oost-Azië. In Nederland vrij algemeen , vooral boven zandgrond. Het is een snelle vlieger die al stilhangend met zijn lange tong nectar uit bloemen van onder andere rododendrons, vlinderstruiken en koekoeksbloemen kan drinken. Ik dacht zelfs eerst aan een Kolibrivlinder, maar het bleek achteraf dus een Glasvleugelpijlstaart te zijn. Er zaten meerdere van deze op de vlinderstruiken op de camping Val de Cantobre bij het plaatsje Nant. De achtergrond wordt overigens gevormd door het tentzeil van een rent-a-tent:-)
Reebok
Nog eentje van de fauna van ons kikkerlandje. Gemaakt tijdens een dagje Oostvaardersplassen. De hele dag vrijwel geen vogels en andere fauna te zien tot ik net voor de terugweg naar huis deze Reebok nog tegen kwam en die niet net als de andere reeen direct het bos in liepen.
Dagpauwoog
De dagpauwoog is een van de bontst gekleurde en bekendste soorten vlinders in Europa. De soort komt binnen Europa algemeen voor in de gematigde zones en ontbreekt in het uiterste noorden en zuiden. Ook in de gematigde gebieden van Azië vinden we de soort tot in Japan. Het grote verspreidingsgebied is onder meer te verklaren doordat de belangrijkste voedselplant, de brandnetel, zoveel voorkomt. In België en Nederland is de dagpauwoog overal algemeen. (bron www.wikipedia.nl)
Cirque de Navacelles
De Cirque de Navacelles is een groot keteldal, dat bij de zuidelijke rand van het Centraal Massief, in het zuiden van Frankrijk, ligt, vlakbij de plaatsen Saint-Maurice-Navacelles en Blandas. Het dal werd ca. 3 miljoen jaar geleden gevormd door glaciale erosie. Vervolgens sneed de rivier de Vis door de basis van het dal, en ontstond een hoefijzermeer. Het meer droogde op en liet leem en turf achter. De cirque ligt erg geïsoleerd; er liggen slechts een paar kleine dorpjes in de omgeving. Een gevaarlijke maar spectaculaire weg naar de bodem van de vallei is een belangrijke trekpleister. Aan de cirque is ook een mythe verbonden. De krater zou zijn ontstaan door een hoefafdruk van het paard van Gargantua tijdens zijn wereldreis, vader van Pantagruel. Het betreft hier twee reuzen, vader en zoon, en hun sporen / mythen zijn door heel Frankrijk te vinden. Deze figuren zijn in de 16e eeuw gecreëerd door de Franse humanist François Rabelais, die toevallig of niet, in het nabijgelegen Montpellier medicijnen doceerde. Bron: www.wikipedia.nl
In the spotlight
In april heb ik (marjan) een reis gemaakt naar Brazilie om mijn sponsorkind te ontmoeten. Tijdens deze reis hebben we ook diverse projecten bezocht van Compassion. Ook dit meisje kwamen we daar tegen. Heerlijk om die blije koppies te zien.
Bellenblazen
In april heb ik (marjan) een reis gemaakt naar Brazilie om mijn sponsorkind te ontmoeten. Tijdens deze reis hebben we ook diverse projecten bezocht van Compassion. Tijdens één van deze bezoeken, was het bellenblazen erg populair bij de kinderen. En ik kon mijn hart ophalen met het schieten van plaatjes;)
Klein Tempeliertje
Dit jongetje stond in één van de straatjes in het tempeliersstadje La Cavalerie. La Cavalerie is een gemeente in het Franse departement Aveyron (regio Midi-Pyrénées) en telt ongeveer 984 inwoners. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Millau. Tijdens de vakanties worden in de verschillende tempelierssteden allerlei optredens gehouden en loopt men in traditionele kleding, zo ook de kinderen.
Een paar ogen
Ik had hem al vaker zien zitten in het struikgewas, maar dan een heel stuk dieper. Nu kon ik de ogen en de snavel zo ver vrij krijgen dat ik een portretje van hem kon maken. De uil op de foto is een Ransuil. Opvallend aan het uiterlijk van de Ransuil zijn met name zijn oorpluimen, die overigens geen echte oren zijn. De naam dankt hij dan ook aan de gelijkenis met een 'ranse', Middelnederlands voor 'muts met een kap die in plooien afhing'. Verwarring met de oehoe, die ook oorpluimen heeft, is mogelijk maar deze laatste is aanzienlijk groter dan de ransuil (Bron: www.wikipedia.nl).
Twee paar ogen
Onderweg naar een Zeearendnest kwam ik in het bos deze Bruine Kikkers tegen. Met name die grote kijkers bij kikkers vind ik schitterend om te zien. De kikkers op de foto zijn in amplex-houding, een houding die ze aannemen in de paringstijd. Vaak springen ze dan ook niet zo snel weg, nou ja ze, het vrouwtje dan want het mannetje reist gratis mee.
Amplex
Onderweg naar een Zeearendnest kwam ik in het bos deze Bruine Kikkers tegen. Op de foto is te zien hoe het mannetje het vrouwtje (onder) omklemt en hij probeert haar niet meer los te laten in de hoop dat hij haar dan mag bevruchten. Deze paarhouding wordt amplex genoemd.
Lekker koppie
Eens maar weer eens wat van ons laten horen nu alles in ons nieuwe huis weer draait. Inmiddels is vorige week gelukkig ons oude huis verkocht (nog wel onder voorbehoud) en afgelopen vrijdag zijn we overgegaan naar ons nieuwe paleisje:-) Alles heeft weer een beetje zijn plek gekregen en de mediazaken draaien ook weer. Hierbij dan ook een kleurrijk plaatje dat ik tijdens een weekendje weg met de schoonfamilie kon schieten. Nu ook wel weer aan een weekendje toe trouwens:-))