San Sebastian del Oeste ligt verscholen tussen de pijnbomen en de koffie- en agaveplantages van het Sierra Madregebergte, op 1500 meter hoogte, in de Mexicaanse deelstaat Jalisco. Als ik op een mooie... Lees meer
Ambassadeur Marcvankessel
Man op ezeltje, Ouzou
Soms heb je van die plaatjes die kloppen. Ik was op een berg geklommen om de watervallen van Ouzoud van een andere kant te zien. De berberapen lagen te luieren, ook altijd leuk voor een foto, dus ik was al in mijn nopjes. Toen hoorde ik opeens een ezeltje aankomen. Ik ging aan de kant, in de hoop een foto te kunnen maken. De man leek voor mij te poseren, toen hij nog even op het hoogste punt uitkeek over de vallei. Dat samen met de nevelen die nog boven de bergen hingen leverde deze foto op. Mijn opgestoken duim voorkwam dat hij boos werd toen hij mijn camera in de gaten kreeg, dat was trouwens na de opname. Wil je ook van de gebaande paden af, loop dan verder naar boven. Het uitzicht is de inspanning zeker waard. Toeristen gaan deze kant niet op, die blijven liever bij de watervallen rondhangen.
Mysterieus
De weersomstandigheden maakte dat het boottripje over Maligne Lake naar Spirit Island wel een heel erg aparte sfeer had. Minpuntje: Eenmaal op Spirit Island heb je maar 10 minuten om foto's te maken, dat is echt te weinig! Je moet namelijk met hetzelfde bootje weer terug...
Highlander
Scotland | The Highlands. De roodbruine Schotse Hooglander is kleiner dan de ons overbekende zwartbonte koe. Enigszins gedrongen, korte poten en ruig behaard. De soort is bij uitstek geschikt voor het klimaat en de ruige omstandigheden in de West-Highlands: veel regen, sterke wind en weinig om te grazen. Daar worden ze ‘Highland Cow’ genoemd. Een volwassen stier weegt 800 kilo een koe –het vrouwtje- 500 kilo. Het verschil tussen de twee is eenvoudig. Bij een stier krullen de hoorns naar beneden en bij een koe staan ze overeind. Highland Cows worden over het algemeen achttien jaar oud. In die tijd kan een koe, vijftien kalveren ter wereld brengen. De Schotse Hooglander komt van oorsprong vooral voor in het westen van Schotland en de Hebriden-eilanden voor de westkust. Het ras stamt af van een klein Keltisch rund.
Groot-Brittannië • Shetland eilanden
Groot-Brittannië • Shetland eilanden
Puffin op Noss
Aangekomen op het eiland Noss krijg je eerst een korte uitleg van de ranger over het Nature Reserve. Daarna mag je het eiland rondlopen en passeer je ongeveer halverwege de plaats waar veel papegaaiduikers zitten. Dit is ongeveer tot eind juli.
Op de uitkijk
Tientallen marmotten zie je in het Pamir hooggebergte. Bij het dichterbij komen, gingen ze rechtop staan, gaven een waarschuwingssignaal en verdwenen meestal snel in hun hol. Deze bleven nog net lang genoeg staan om ze tegen een mooi decor vast te leggen!
Papoea Nieuw Guinea • Mount Hagen
Papoea Nieuw Guinea • Mount Hagen
Jiwaka festival Papua
Als enige toeristen waren we met onze 3 kinderen op het Jiwaka festival in Jiwaka Papua New Guinea(omgeving Mount Hagen). Rond de 25 stammen kwamen hier uit de bergen naar toe om zichzelf te showen op het festival. Vaak moeten de stammen dagen lopen om naar het festival te komen. Er zijn in Papua New Guinea nog circa 800 originele stammen ieder met zijn eigen taal. De festivals worden niet georganiseerd voor de toeristen(die zijn hier nauwelijks te vinden)maar voor de plaatselijke stammen uit de provincie om nader tot elkaar te komen. Regelmatig breken er op deze festivals onlusten uit omdat de stammen nog vaak oorlog hebben over vrouwen, land en varkens. Het is een enorme belevenis om deze stammen bij elkaar te zien, de toegang kost slechts 20 eurocent maar voor de meeste bewoners van Papua New Guinea toch nog onbetaalbaar. De enorme tooi van het opperhoofd van de Jiwaka stam bestond uit ca. 13 birds of Paradise vogels en een enorme hoeveelheid losse veren. De tooien worden zeer gekoesterd door de mensen en zijn veel geld waard.
Ontwapenend, Verlegen
Het ambacht van zeewierplukken is een stukje cultureel erfgoed van het geweldige eiland Zanzibar geworden. In de ochtend wanneer het eb is, lijken de pluksters ineens out of the blue te verschijnen. Vaak scholen ze samen, en doen ze hun werk al luid pratend en lachend. Het werk is zwaar, maar met veel positivisme maken ze er het beste van. Één zeewierplukster zag ik van een afstandje in haar eentje aan het werk. Al zittend in de ondiepe oceaan plukte ze het wier uit haar zeewiertuin. Ik liep stapvoets in haar richting, waarbij ze mij in het vizier hield. Ze was duidelijk verlegen en wist zich niet goed een houding te geven. Haar huid bijna zwart door de vele uren werken in de brandende zon. Eenmaal bij haar gebaarde ik, of ik wat foto's van haar mocht maken en dat mocht. Direct tilde ze haar kin op, alsof ze wilde zeggen: Ik ben trots! Dit contrast van haar verlegenheid met haar trots, op wie ze is en wat ze doet, maakte haar bijzonder ontwapenend.
Man zonder Jas
Man met jas aan kapstok trekt slippers aan. Pakt computer. Download shots. Man kijkt, selecteert, bewaart. Man zonder jas is tevreden. Man met jas heeft het goed gezien.
Groenland • Zuidkust Groenland
Groenland • Zuidkust Groenland
Koers Noord
Onderweg naar de volgende bestemming, koers pal Noord. De zon gaat maar even onder en echt helemaal donker wordt het niet. Aan boord van de driemaster Rembrandt van Rijn die van alle gemakken is voorzien hoef je geen ontberingen te doorstaan. Jas aan, muts op en genieten van zo'n prachtige zonsondergang. Nog even een slaapmutsie en dan de kooi in.
Trekschuit in...Tiver
In Tiverton, in het graafschap Devon, vind je nog één van de laatste overgebleven trekschuiten die door een paard worden voortgetrokken door het Grand Western Canal. Tijdens de tocht van anderhalf uur hoor je anecdotes over de trekschuit. Ook is het tijdens de tocht met tussenpozen stil om te genieten van de rust. Bij het keerpunt wordt even halt gehouden voor een bezoekje aan een aquaduct. Wij kozen ervoor om met de boot mee te lopen over het jaagpad.
Groot-Brittannië • Shetland eilanden
Groot-Brittannië • Shetland eilanden
Puffin op Noss
Na aankomst 's morgens in Lerwick, de hoofdstad van de Shetlandeilanden, zijn we om 10.00 uur eerst naar het eiland Noss gegaan, waar je via het eiland Bressay komt. Je moet zwaaien naar de ranger die je dan ophaalt in een dingy (rubberboot). Dan wandel je naar de vogelrotsen. De papegaaiduikers waren daar nog (20 juli). Op de volgende plaatsen, behalve bij Sumburgh Head, waren ze helaas vertrokken naar zee.
Vallée de la Clarée,.
In de herfst kleurt de Vallée de la Clarée in de Hautes Alpes in Frankrijk goudgeel. Wat een ervaring om daar doorheen te lopen en te fotograferen. En wat een geluk als het prachtig weer is. Zeer zeker de moeite waard om te bezoeken. Aanrader!
Paradijsje met boom.
De Galapagoseilanden liggen zo’n 1000 kilometer voor de kust van het vaste land van Ecuador en zijn in zijn geheel nationaal park. Er zijn 13 eilanden van meer dan 10 km² en heel veel kleine eilanden. De flora en fauna op de eilanden zijn uniek. Doordat de eilanden zo geïsoleerd liggen zien de dieren de mens niet als vijand en kun je ze van heel dichtbij bewonderen. Nergens ter wereld vind je naast de vele soorten vogels ook nog prehistorisch aandoende hagedissen en reuzenschildpadden. Door de oud zeevaarders werden de eilanden Islas Encantadas, betoverende eilanden, genoemd. Het is inderdaad betoverend om zo dichtbij de vogels te staan die zich niets van je aantrekken en doorgaan met hun ding waar ze mee bezig zijn. In de brakwaterlagunes tref je vaak flamingo's aan. Op de foto zo'n paradijslijk plekje met een flamingo en de lagune is omringd door boom opuntia cactussen.
Voor een uurtje part.
Uganda. Niet voor niets de parel van Afrika genoemd. Wat een mooi land! Hier kom je alle kleuren groen tegen. Met de felrode onverharde wegen, waan je je in een sprookje. Al zijn de wegen zelf natuurlijk niet heel comfortabel... Uganda heeft hele mooie afwisselende wildlife-parken met als hoogtepunt de gorilla's. Op het moment dat je de eerste zwarte pluizenbol ziet, gaat het uur in. Een uur lang is het volop genieten. Je zit letterlijk een uur tussen de gorilla's (the troop)! De silverback zit op 2 meter afstand zijn ontbijtje te eten (zie de foto). Genieten betekent ook dat de tijd snel gaat. Na precies een uur komt de silverback in beweging en verdwijnt de hele familie de struiken in. Kennelijk is de silverback zich inmiddels al volledig bewust van de strikte regels van de rangers...en zo ook van de tijd...bizar...maar wat een bijzondere encounter. Een om nooit te vergeten!
3 pelikaantjes
Als je naar Namibië gaat is de 'Dolphin & Seal Tour' een absolute aanrader. Je gaat vroeg in de ochtend de zee op, eerst opzoek naar Seals, waarvan er sommige op je boot komen om een visje te scoren. Ook komen deze pelikanen er op af, die vaak naast je boot komen vliegen, wat weer een prachtige foto opportunity is. Als de boot stopt, om een zeeleeuw aan boord te laten, azen ook de pelikanen op een visje. Later ga je verder de baai in en heb je een grote kans dolfijnen te zien, maar ook flamingo's en zeeschildpadden. Je sluit de ochtend af met een heerlijke lunch, waarbij de oesters het absolute hoogtepunt zijn. Tip: Boek deze trip bij Levo Tours. Behalve dat deze boten sneller zijn (om bijv. richting dolfijnen te gaan), maneuvreren ze ook nog gemakkelijker dan de diverse Catamarans die je kunt boeken. Last but not least, gaan er veel minder mensen op deze boten mee dan op zo'n catamaran. Dus veel minder dringen om een zeeleeuw te knuffelen of de goede plek te veroveren voor een mooie foto.
Haalt ie het?
Komt deze jonge ijsbeer ("cub") zonder nat pak aan de overkant? Het lijkt al heel wat maar deze cub loopt nog met zijn moeder mee die aan de andere kant ligt te wachten. Het duurt ongeveer anderhalf jaar voordat de ijsberen op eigen benen staan en hun eigen weg kiezen. De moeder is de opvoeder en zo weet je dus als er een ijsbeer met jong loopt dat het geen mannetje is.