Een reisreporter is een reisreporter, daar zitten geen verschillen tussen. Nou vooruit, een kleintje dan: er zijn reisreporters en er zijn reisreporters van het eerste uur. Deze laatste reisreporters,... Lees meer
Jelle51
Goedkoop dit najaar..
Op dit moment is er een aanbieding om voor 1000 euro een individuele 17-daagse reis door het noorden van Vietnam te maken (gebaseerd op 4 personen en voor 2 personen 1120 euro p.p.). Je gaat o.a. naar de Flower Hmong (zie mijn foto's). Inbegrepen zijn de internationale vlucht naar Vietnam, twee uitgebreide excursies naar het bergachtige noordwesten en Halong Bay, alle overnachtingen, inclusief ontbijt en het visum. Georganiseerd door Vietnam al la Carte, gezeteld in Hanoi. Ik weet uit eigen ervaring dat dit een uitstekend reisbureau is. http://www.vietnamcarte.nl/?sp=tienjaar Wie zei er ook alweer dat individueel reizen duurder is?
Beste plek om de...Sh
Speciaal voor Ria (Huff), die zaterdag naar Myanmar vertrekt, en voor iedereen die daarna gaat (vooral doen!!): de beste plek waar je de pagode van de Shwedagon in zijn geheel kunt fotograferen. Op straat lukt je dat nergens, veel verkeer, bomen, hoge gebouwen. De mooiste plek is de rooftop van het Summit Parkviewhotel. Bij de pagode (op het grote Peoples Square) ga je in zuidwestelijke richting de Ahlone Street op. Na ongeveer 1 km ligt het hotel dan aan je linkerhand. Loop gewoon naar binnen, langs de receptie en neem de lift naar de 6e verdieping. Rechtsaf (bordje Roof volgen) en de trap op. Dan sta je op het dakterras. Beter uitzicht kun je niet hebben. Dat geldt voor de hele dag, maar vooral ’s avonds tegen zonsondergang (pl. 17.45 uur) en daarna. Als je hier logeert vraag dan een kamer met zicht op….Wij hadden de gordijnen open en niets zo mooi als ’s nachts in je bed naar de verlichte gouden pagode kijken, en ’s morgens vroeg als je je ogen opendoet natuurlijk! Logeer je hier niet, en men houdt je aan, dan zeg gewoon waarvoor je komt. Zullen ze zeker geen bezwaar tegen hebben!
Praktische informatie
Een overzicht van mogelijke excursies op IJsland met praktische informatie. Informatie gebasseerd op eigen ervaring juni/juli 2010 (prijzen zijn afgerond na omrekening). De genoemde kosten zijn volledig, indien van toepassing incl. uitrusting, gids etc. Eten altijd zelf meenemen. Als je googled met onderstaande gegevens kom je vanzelf bij aanbieders uit. Tip: slaap je in hostels dan heb je op sommige excursies flinke korting (tot wel 30%). Papey > Excursie vanuit haven Djupivogur naar vogel- en kloostereiland Papey, duur 3 uur, kosten ca. 25 euro p.p., 2x per dag in hoogseizoen. Daarbuiten vooraf bespreken (kan evt. in touristoffice Djupivogur) Jokulsarlon > Met amfibievoertuig tussen de ijsschotsen in het gletsjermeer, duur 30 min, kosten ca. 14 euro p.p., meerdere keren per dag. Melden bij restaurant. Ingolshofdi > Met tractor naar vogelkaap Ingolshofdi, duur ruim 3 uur, kosten 25 euro p.p., vertrek dagelijks om 12u bij bord/parkeerplaats langs de ringweg. Bespreken hoeft niet. Gletsjerwalk > Wandeltocht over Svinafellgletsjer met volle uitrusting, duur 4 uur, kosten ca. 65 euro p.p., dagelijks 2 a 3 tochten. Reserveren verstandig, kunt dag vooraf bespreken bij infocentrum Skaftafell. Aanbieder o.a Glacierwalks. Bus Thorsmork > Lijndienst naar basiskamp in Thorsmorkvallei, duur ca 75 minuten, kosten ca. 40 euro p.p. voor retour en vrij doorreizen binnen Thorsmork. Verschillende opstapplaatsen. Onder andere om 10.30u in Hvolsvollur. Reserveren niet nodig, operator is Reykjavik Excursions. Rubberboot Wetsman eilanden > Vanuit haven Bakki met rubberboot naar de eilanden met onderweg bezoek vogelrotsen, duur ca 30 minuten per enkele reis, kosten ca. 60 euro p.p. Vooraf bespreken (bellen) bij Ribsafari.is. Vertrek doorgaans om 12.00 uur, terug in overleg. Excursie Breidafjordtour > Vertrek vanuit haven Stykkisholmur (noordzijde Snaefellsness). Bootexcursie langs vogelrotsen en zeearendnest. Afsluiten sleepnet over de bodem en verse zeedieren eten. Duur ca. 3,5 uur, kosten ca. 35 euro p.p. Aanbieder Seatours heeft kantoor in haven, meerdere tochten per dag. Walvistour Husavik > Met walvisvaarder vanuit de haven door de baai op zoek naar walvissen. Duur ca 3,5 uur, kosten ca 48 euro p.p.. Meerdere tours per dag, bespreken verstandig want tochten kunnen vol zitten. Meerdere aanbieders. Excursie Askja-caldera > Bus en wandeltour naar machtige Askja-caldera met zwemkrater Viti. Zie mijn tip over Askja voor uitgebreide info. Duur ca 11 uur, kosten ca 100 euro p.p.
Foto's kijken.
Nog niet genoeg foto's gezien op Reis Reporter? Kijk dan eens op de site van [url="http://www.dos-bertie-winkel.com/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=181&Itemid=124" target="_blank"]Dos & Bertie Winkel[/url]! Prachtige series over zeer bijzondere stammen in o.a. India, Ethiopië, Myanmar etc. Op RR ben ik portretten van deze stammen nog niet tegen gekomen. Maar ook staan er prachtige onderwater foto's op de site.Tevens heeft dit paar meerdere boeken uitgebracht, exposeren ze regelmatig en geven lezingen.
Bezoek Chin volk
Vanuit Mrauk U is het mogelijk een dagtrip te maken naar het Chin volk. Je wordt vroeg in de ochtend door een jeep opgehaald om je naar de rivier te laten brengen waar een privé boot klaarlicht, stel je trouwens niet al te veel voor van het bootje. In ongeveer 2,5 uur vaar je door een prachtig gebied naar een paar dorpen waar je het Chin volk kan bezoeken. De mensen leven daar zeer primitief en er wonen wat oudere vrouwen met getatoeëerde gezichten in de vorm van een spinnenweb. Je wordt er zeer vriendelijk ontvangen en dames geven je graag een rondleiding door het dorp. Wij hebben 2 dorpen bezocht en voor ons was het een van de hoogtepunten van onze reis door Myanmar. De kosten van de dagtrip zijn 45 dollar (voor 2 personen) dit is inclusief boot en jeep. Trek wel iets warms aan want het kan zeer koud zijn tijdens de boottrip. Deze trip kun je gewoon via je hotel regelen.
Luxe paradijsje voor.
Reisreporters hebben mij gevraagd hoe wij aan de villa kwamen, waar wij de afgelopen twee weken op Bali verbleven. Daarom deze tip. Een villa huren lijkt “over the top”, wij zouden hier ook niet zo gauw aan gedacht hebben. We hadden echter een goedkoop ticket naar Bali gescoord en struinden vervolgens internet af naar passende huisvesting. Op deze manier kwamen wij terecht op www.balivakantievillas.nl. Dit is een site van eigenaren van villa’s in Bali die hier hun villa te huur aanbieden. We besloten de gok te wagen. Alles wat op de site wordt beloofd, en dat is zo ongeveer het paradijs, blijkt in werkelijkheid te kloppen. Onze villa heette Villa Burung, www.villaburung.com. De locatie was schitterend, tussen het smalle strandje en de rijstvelden,met op de achtergrond de groene bergen. De villa zelf was zeer luxe. Het heeft ons aan niets ontbroken. Het personeel (5 personen, je betaalt er niets extra’s voor) doet er van alles naar om jouw verblijf erg aangenaam te maken. Boodschappen doen, maaltijden verzorgen, villa, zwembad plus tuin netjes houden, bewaking ’s nachts. De villa ligt pal naast een kleine kampong. En dat alles voor nog geen 600 euro per week voor twee personen. Iedere persoon extra (er kunnen maximaal 6 personen terecht) kost 40 euro per week méér. In theorie kun je hier dus, bij een verblijf van 6 personen, voor omgerekend 126 euro per persoon per week een geweldig verblijf hebben. Tel daarbij je ticket op en je hebt echt een relatief goedkope vakantie in een schitterende en luxueuze ambiance. Vanuit de villa kun je alle kanten op en van alles ondernemen. De tuinman neemt je mee voor een dolfijnentocht (10 euro/ 2 uur) op de zee vóór je villa. Er is altijd een chauffeur beschikbaar, die je alle mooie plekken van Bali laat zien. Aan het personeel kun je vragen of ze ceremonies weten waar je bij zou kunnen zijn. En wandelen in de omgeving is een waar feest: overal groene velden, mensen aan het werk op het land, vissers die vóór jouw deur uitvaren en weer binnenlopen, een uitermate vriendelijke bevolking. De villa ligt nabij het dorpje Kalisada, 10 km ten westen van Seririt en 20 km W van Lovina. Deze omgeving is nog echt het pure Bali. Wij vonden het vooraf ongelooflijk dat zoiets echt zou bestaan, en achteraf geloven we het soms heel even nog niet!!!
Uitgeslapen op...Schi
Het is altijd een vreselijk gedoe en gestress om op tijd te komen op Schiphol. Vorig jaar zijn we bij toeval op dit hotel gekomen doordat het ’s nachts -20 zou gaan vriezen. We durfden niet ’s ochtends vroeg de weg op om daarna uren in de file te komen staan. De dag voordat we met het vliegtuig zouden vertrekken, zijn we naar het CitizenM hotel gegaan, de volgende dag waren we uitgerust en stressvrij en stonden we op tijd bij de balie om in te checken. Betaalbare luxe, de laatste technische snufjes, (je kunt je kleur en temperatuur aanpassen van de kamer), modern design, luxe tv met gratis films, gratis draadloos internet, een gezellige atmosfeer en een heerlijk groot bed…. een overnachting voor een kamer kost rond de euro 80,- exclusief ontbijt. CitizenM is gelegen pal naast de vertrekhallen. 1 minuutje lopen en je bent in de vertrekhal. Via internet kun je checken of er een kamer beschikbaar is en direct boeken. Voor meer informatie zie: http://www.booking.com/hotel/nl/citizenm-amsterdam-airport.nl.html http://www.citizenmamsterdamairport.com/amsterdam-hotelknowledge.php
Samburu, het mooiste.
Wie de keuze maakt om naar het Samburu NP in Kenia te reizen treft geen groen gebied aan, deze regio is dor en geel. Samburu is het echte, ongetemde Afrika. Een droog en stoffig land waar planten, dieren en mensen moeten vechten om te overleven. Als de avond intreedt en de koelte je lichaam beroert hoor je de termieten en krekels zingen. Je proeft het stof in de lucht, ruikt de rivier en ziet planten en dieren ontwaken. Naar de dieren hoef je niet op zoek, ze komen vanzelf naar je toe! Het wildpark Samburu ligt langs de Ewasorivier in Noord Kenia. Het is een ongerept en uniek stuk land. Je treft er nog geen grootschalig toerisme. De parken liggen op 350 km van Nairobi. De Ewaso Nyiro rivier is de levensader van dit gebied. Hier leeft ook het Samburustam. Een trots volk van krijgers die leven als nomaden. Koeien zijn hun rijkdom en een symbool van status. Ze zijn trots op hun cultuur en tegenover reizigers zeer gastvrij. In het Samburupark leven verschillende unieke diersoorten. De grevy zebra (ronde oren en smalle strepen), de netgiraffe (sierlijk getekend met orjane-bruine vacht) en de gerenuk (antilope met een giraffeachtige nek) zijn voorbeelden. De palmbomen langs de rivier zijn een thuis voor groene meerkatten en bavianen. De enorme krokodillen van Samburu zijn berucht tot in de wijde omgeving. Cheetah’s zijn er in grote aantallen en er leven ook vele leeuwen, vaak te vinden in de schaduw van bomen langs de rivier. Na zonsondergang zul je diverse hyenasoorten bij je tent horen rondscharrelen. Het park heeft een grote populatie luipaarden, de kans is groot dat je ze ’sochtends vroeg ziet bij de rivieroevers. Hou je toilet goed in de gaten (een gebouwtje met een gat) want hier kun je de black mamba aantreffen! Samburu heeft een aantal lodges, maar door in je tentje te overnachten aan de rivieroever beleef je pas echt de absolute wildlife-ervaring! Er zijn weinig voorzieningen maar in een tent ruik, proef en hoor je de wildernis om je heen! De wegen richting Samburu zijn belabberd. Als je met een huurauto gaat zorg dan voor voldoende brandstof en reservebanden. Het gebied is te bereiken via de A2 vanuit Nairobi. Vandaaruit volg je de weg naar Nyeri en Nanyuki tot Isiola. Volg de zandweg zo’n 35 km richting Archer’s Post en na 5km bereik je de ingang van Samburu.
Het ongebaande pad va
Zijn er nog ongebaande paden in Vietnam? Het is even zoeken, maar ze zijn er! Bijna elk streek in Vietnam is tegenwoordig vrij eenvoudig te bereizen. In de provincie Ha Giang in het uiterste noorden van Vietnam heb je echter naast je paspoort met visum een apart permit nodig om er te mogen rondtrekken. De reden hiervoor is de nog altijd gespannen relatie tussen Vietnam met China. Naar buiten toe lijken het dikke vrienden, maar onderhuids blijft het broeien. Het laatste wat ze wel willen is gedonder in de grensstreek, zeker als daar mogelijk buitenlanders bij betrokken raken. Hartstikke jammer, want het behoort ongetwijfeld tot de mooiste en indrukwekkendste gebieden van Vietnam. Landschappelijk gezien doet het sterk denken aan de streek rond het Chinese Yangshuo, alleen de infrastructuur is er een stuk minder, lees ruiger. Daarnaast tref je hier een veelvoud aan minderheden die je nergens anders in Vietnam ziet, met als de markt van Lung Phin (die om de zes dagen wordt gehouden) als hoogtepunt. Met alleen Engels kom je er niet ver ... Om er te kunnen rondreizen heb je dus een speciaal permit nodig, dat je kunt kopen op het immigratiekantoor in de gelijknamige provinciehoofdstad Ha Giang. Bovendien is begeleiding van een gids verplicht. Als gevolg van deze restricties kom je weinig tot geen andere buitenlanders tegen in dit gebied. Hier vind je nog het authentieke Vietnam waar de tijd lijkt stil te staan. Doen!
Een link plaatsen
[b]Bij het bekijken van tips en blogs op deze site valt het mij op dat het veel mensen niet lukt een werkende link te plaatsen, bij deze een mini-cursus.[/b] Een link bestaat uit twee delen: * Het adres van de internet pagina, bv. http://www.columbusmagazine.nl * De tekst die je aan kan klikken, bv. Klik hier voor Columbus Stel je wilt een link plaatsen naar deze site. 1. Je typt de tekst 'klik hier voor Columbus'. 2. Selecteer nu deze tekst met je muis. 3. Klik op de knop 'Website link toevoegen' (naast de [b][u]U[/u][/b]) er verschijnt nu een klein venster waar je het webadres invult, in dit geval dus http://www.columbusmagazine.nl/ 4. Klik op OK en je link is geplaatst. [url="http://www.columbusmagazine.nl"]klik hier voor Columbus[/url] In je tekst wordt een stukje code geplakt, de daadwerkelijke werkende link zie je pas na het plaatsen van de tip. Als stap 3 niet lukt moet je je browser (tijdelijk) toestemming geven om scripts uit te voeren, Internet Explorer 8 vraagt dit via een gele balk bovenin. Een alternatieve methode is het rechtstreeks invoeren van de code, je typt dan: [url="http://www.columbusmagazine.nl/" target="_blank"] klik hier voor Columbus[/url] Let er wel op dat je niet tussendoor op ENTER drukt, je link werkt dan niet. Hierboven heb ik dat wel gedaan omdat je anders de code niet zou zien, maar de daadwerkelijke link. De code [b]target="_blank"[/b] laat ik over het algemeen weg, deze zorgt ervoor dat de link opent in een nieuw venster, iets wat bij veel mensen wordt geblokkeerd door een pop-up blocker.
Sing-sing
Elk jaar in september wordt in de plaats Goroka in de Highlands een 'sing-sing' georganiseerd. Een 'sing-sing' is een zing-, dans- en muziekfestijn waar vaak meerdere stammen hun eigen cultuur uitdragen. Dat gebeurt in meer plaatsen, maar die in Goroka is de grootste van het land. Zo'n zestig verschillende stammen presenteren zich aan elkaar en aan de bezoekers van het festival. Ze moeten er veelal dagen voor reizen per pick-uptruck, met bootjes of zelfs lopend. De eerste 'sing-sing' van Goroka werd in 1957 gehouden. Australische kiaps (districtsofficieren) organiseerden dit met als doel de verschillende stammen 'dichter tot elkaar te brengen'. Stammentwisten waren (en zijn nu nog steeds!) schering en inslag. In de beginjaren had de 'sing-sing' een competitief element: de stammen die zich het mooist en het best presenteerden, kregen daarvoor een prijs. Maar onderlinge argwaan en veel 'oud zeer' leidden er al snel toe dat de 'sing-sings' uit de hand liepen. Nu hebben ze het zo geregeld dat elke deelnemende stam een gelijke vergoeding krijgt. Van dat geld betalen ze dan de transport- en verblijfskosten. Echter, ik vernam afgelopen september van diverse stamleden dat die vergoeding in hun ogen veel te laag is …
West Coast N.P.
Als je Zuid-Afrika bezoekt en je gaat vanuit Kaapstad richting noord, richting Namibië, doe dan vooral ook het West Coast N.P. aan. Zeker als je daar bent in hun lente is het een ware bloemenzee. Daarnaast echter tref je daar veel wild, al zul je niet de Big 5 tegenkomen. Wel zie je veel watervogels, waaronder flamingo's, zowel de greater als de lesser!
Verlegen
De Mru, één van de etnische groepen in de Chittagong Hill Tracts zien niet zo vaak blanke mensen. Ons bezoek aan het dorp trok dan ook onmiddellijk de aandacht van alle kinderen. Sommigen waren heel stoer en kwamen dichtbij, anderen keken liever van een afstandje. Toen ze eenmaal op mijn scherm van de camera zichzelf terug konden zien was het ijs gebroken. Ook dit verlegen meisje gaf met een bescheiden knikje toestemming voor een foto.
Detail van waterval
Foto met telelens gemaakt in Pingveiller nationaal park. IJsland is fantastisch. Steeg boven mijn verwachtingen uit. Veel soorten watervallen en meren zijn er naast gletsjers etc.
Moe maar voldaan
Deze foto is mij zeer dierbaar. Ik had in Ladakh gevraagd om een bezoek te kunnen brengen aan een nonnenklooster, die zijn toch heel anders en veel minder bekend dan de monnikenkloosters. We willen immers buiten de gebaande paden? Dit is de oudste non van het kloostertje in Hemis Shukpachan (83 jaar). Na de fotoshoot met Tom van der Leij was ze moe, maar voldaan, ze vond het erg leuk om te poseren. Ze bleef mij maar aankijken, en ik kon deze foto van haar maken met haar geliefde kloosterkat.
Ver weg..
We stoppen even aan de hoofdweg die naar de grens van Sikkim leidt. Er is veel te zien, want er zijn verkiezingen aan de gang. Mannen en vrouwen maken er een uitje van en stellen zich op in rijen om het stemlokaal binnen te gaan. Deze jongen bekijkt het allemaal rustig. Hij is in zijn eigen wereld. Later krijg ik een glimlach van hem. Ik smelt.. die ogen..
Vanaf de ontbijttafel
In 2004 verbleven R. en ik een aantal heerlijke dagen aan het strand bij Negombo, een leuke levendige plaats aan de westkust van Sri Lanka. Naast het verkennen van het stadje genoten we ook van de eenvoud van het strand (geen massatoerisme) dat recht voor de deur van ons hotelletje lag. Elke ochtend ontbeten we met uitzicht op de typische vissersboten die op het zand lagen of in de verte aan de horizon op zee voeren. Met tientallen tegelijk, vooral in de ochtend. Ook zagen we vaak een meneer het strand vegen, op en neer liep hij met zijn hark het strand over. Je ziet hem op de foto tussen de twee boten op het strand. Een heerlijke plek! Naast de deur zat overigens een hotel waar je meerdere soorten ayurveda behandelingen kon doen, van een enkele dag tot meerdere dagen achter elkaar. Ik heb dat 3 dagen gedaan terwijl R. ging duiken. Ook heerlijk! Heel onwerkelijk om te beseffen dat deze plek een week nadat wij er weg waren er misschien heel anders uitzag, toen de Tsunami plaatsvond....
Tegen zes uur ’s avonds rijden we Cheyenne binnen. Cheyenne, de bruisende hoofdstad van Wyoming. Dacht ik. Maar ik zie slechts nat glimmend asfalt, glinsterende koplampen van tegenliggers, zwiepende r... Lees meer